Így készüljünk fel a murva kiszállítására

Ha murvát rendelünk, érdemes lehet előre felkészülni az ömlesztett anyag megfelelő elhelyezésére.

A murva kiszállításának előkészületei

A murva az egyik legnépszerűbb ömlesztett anyagnak tekinthető abban az esetben, ha egy kertes ház körül esztétikus, de mégis tartós és jó ár-érték aránnyal rendelkező burkolatokat szeretnénk kialakítani. Ideális járdához, autóbeállóhoz, feljáróhoz, de sokan alkalmazzák parkolók esetén, sőt a díszkertben egyaránt kiváló alternatívát képvisel. A Békás Logistic kínálatában például többféle murvatípus is megtalálható éppen azért, hogy mindenhová az a szemcseméret kerülhessen, amelyik a legideálisabb.

Általánosságban azonban kijelenthető, hogy a murvából készült felületek is csak akkor maradhatnak kellően tartósak és látványosak, ha megfelelő kialakítást kaptak előzetesen. Emiatt nagyon lényeges úgy megrendelni már az ömlesztett anyagot, hogy a ház körül minden készen várja a szállítókat. Hogy miért fontos mindez, és miként készülhetünk fel a murva kiszállítására? Lássuk!

Előkészületek, avagy a megfelelő alap kialakítása a murva számára

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a murva teljesen ideális, sőt egységes felületet tud képezni már akkor is, ha egyszerűen leborítják a talajra, majd elterítik ott. Ez ebben a formában tévedés! Ha tartós és sokáig látványos murvafelületek kialakítására vágyunk, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz megfelelő alapot ásni a murvának.

Annak függvényében, hogy mekkora terhet kell elbírnia a murvázott felületnek, akár 20-25 centiméteres fundamentumra is szüksége lehet. Egy autóbeállónál például legalább 20 centiméter döngölt sóder kell ahhoz, hogy a leendő murvafelület ne csak stabil maradhasson, illetve könnyedén megtarthassa az autókat, de mindemellett a vízáteresztő tulajdonságait is megtarthassa.

Így készüljünk fel a murva kiszállítására

Ezen felül a vastag alap célja, hogy nehezebben tudjanak megtelepedni benne a különféle gazok és egyéb gyomnövények. Bár ez valahol elkerülhetetlen, hiszen oldalirányból sok szennyeződés kerülhet a murvára, illetve az autó alvázáról és kerekéről is megannyi sár vagy fűmag rakódhat le ott, azonban ezt rendszeres átforgatással vagy gyakori vízsugárral könnyedén lehet orvosolni a későbbiekben.

Illetve azzal is, ha a leendő murvafelületnek nemcsak alapot készítünk, hanem gondoskodunk a szegélyezéséről. Szintén alapvető előkészületnek tekinthető, hogy megakadályozzuk a murva szétterülését. Ezt betonszegélyekkel tudjuk elérni a legkönnyebben, melyeket megfelelő mélységbe leásva és lebetonozva lehetőségünk nyílik olyan keretet adni a murvás felületnek, amitől az nem tud szétterülni, elsüllyedni, illetve nehezebben keveredik a kosszal is.

Összességében tehát a két legfontosabb előkészület a murva kiszállítása előtt, hogy kialakítsuk a felület leendő helyét, ezáltal alapot készítsünk hozzá, illetve gondoskodjunk az oldalsó peremekről.

Érdemes mindent úgy kialakítani, hogy ne kelljen sokat dolgozni a murvával

Fontos lehet ugyanakkor arra is gondolni még a murva rendelése előtt, illetve az előkészületek során, hogy mindent úgy formáljunk, hogy a lehető legkevesebbet kelljen dolgozni majd a murvával. Az ömlesztett anyagot ugyanis nehéz felmerni és talicskázni, így sok esetben éppen elegendő, ha el kell terítenünk a leendő helyén, illetve kellőképpen ledöngölni azt.

Emiatt mindig gondoljunk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legkevesebbet kelljen dolgoznunk a murvával. Ez nyilván egy kerti járda esetében nem megvalósítható, ellenben egy autófeljárónál úgy tudjuk alakítani az alapot és a szegélyeket, hogy arra a teherautó rá tudjon tolatni, majd már a platóról való leeresztéskor azonnal elteríteni az ömlesztett anyagot a leendő helyén, így már csak egy kevéske gereblyézésre és döngölésre lesz szükség a végleges felület kialakításához.

Ez óriási segítség lehet, hiszen már egy kisebb beállóhoz vagy feljáróhoz is sok esetben több köbméter murvára van szükség. Ennek az elterítése és elhordása pedig kifejezetten nehéz feladat még akkor is, ha van hozzá segítségünk. Nyilván a logisztika megtervezése is fontos, ha speciális környéken lakunk, netán gondos lehet a teherautó ráfordulása vagy bejutása a területünkre. Ezt mindig érdemes előre jelezni, vagy ha mozdítható akadályról van szó, akkor a bejárást a szállítás napjára akadálymentesíteni.

A zsákos murva sokszor jobb alternatíva

Ma már a Békás Logistic kínálatában is elérhetők zsákos ömlesztett anyagok, így a murvából is létezik ezen a téren rögtön kétféle típus. Érdemes számolni ezzel, mert a munka szempontjából gyakran sokkal egyszerűbb dolgozni velük, mint egy nagy kupaccal a kert végéből.

Példának okáért a zsákos murva akkor lehet jó döntés, ha viszonylag kevés ömlesztett anyagra van szükségünk, méghozzá olyan helyen, ahová teherautó például nem tud eljutni. Akár egy személyautó csomagtartójába is bepakolhatók ilyenkor kényelmesen a zsákok, miközben nem koszolunk, nem porzunk vele, otthon egyszerűen kiemelhető egy talicskába, majd azzal eljuttatható a felhasználási helyére, ahol minden egyes szeme veszteség nélkül a helyére kerül.

Ha ez túl aprólékos lenne, a Big Bag zsákos murva is jó alternatíva lehet. Az ilyen masszív zsákokban akár egy köbméter ömlesztett anyag is elszállítható egyszerre, méghozzá olyan teherautóval, mely rendelkezik saját daruval. Ennek ugyan megvannak a maga korlátai, de kellő stabilizálás esetén akár a teherautótól több méterre is le lehet pakolni ilyenkor a Big Bag zsákos murvát, ami szintén jelentős mértékben megkönnyítheti a későbbi munkát.

Nem mellesleg ezzel a megoldással nemcsak eleve közelebb kerülhet az ömlesztett anyag a felhasználási helyéhez, de lényegesen tisztábban is lehet vele dolgozni, hiszen közvetlenül a zsákból termelhető ki ilyenkor a murva, mely nem szóródik szét a pázsiton, nem kell utána takarítani és így tovább.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben