Homok piacvezető áron - egyenesen a bányából

Homok

Összesen 2 termék.

A homok egy rendkívül apró szemű, törmelékes ömlesztett anyag, melyet a víz, a jég, valamint a szél rombolómunkája alakított ki a különféle kőzetekből és ásványi anyagokból.

Homok 0,1

Ömlesztett folyami homok.

Részletek

Bányahomok

Ömlesztett bányahomok.

Részletek

Homok típusok

Az építkezések egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, de kertépítések vagy területrendezések során is nagyon fontos szerepet játszik. A gyakorlatban homoknak nevezzük az összes olyan talajformát, melynek szemcsenagysága 2- és 0,063 mm között változik.

Származási helyét tekintetve a homoknak két főbb fajtája létezik, így megkülönböztetik egymástól a bányahomokot és a folyami homokot. Előbbit nevéhez hűen speciális homokbányákból, utóbbit pedig folyó- vagy tópartok közeléből termelik ki, és bár mindkettő használható betonozáshoz, az eltérő szemcseméret vagy összetétel miatt felhasználási területe változhat.

Anyaga szerint megkülönböztetjük egymástól a kvarchomokot, melyben jelentős mennyiségű tiszta kvarc található; a dolomit-homokot, melyben a kvarcszemek dolomittal vegyülnek; a magnetit-homokot, melyben titánnal keveredik a kvarc és végül az arkoze-homokot, melyben rendkívül sok a földpát.

A felhasználását tekintve a homok az építőipar egyik legfontosabb alapanyaga, ezáltal szemcseméret függvényében nincs olyan építkezés, ahol ne használnának el több száz- vagy több ezer kilónyi homokot. Alkalmazható továbbá talajrendezésre, díszkertek kialakításakor alábélelésre, fugázásra, bizonyos növényeknek pedig termőtalajként, de gyermekeknek játszótér kialakításához is.

Természetes alapanyagként a homokot minden esetben a természetből bányásszák. A közhiedelemmel ellentétben ritka az olyan homoklelőhely, mint a sivatag, a sivatagi homok ugyanis alkalmatlan építkezésre, ellentétben a földalatti bányákban vagy a tópartok és a folyópartok mentén megtalálható változatával.

Homok ár

A homok ára rengeteg szempont befolyásolja, azonban a szemcseméret és a mennyiség mindig a legfontosabbak ezek között. Több köbméternyi homokra ugyanis nyilván jelentősebb kedvezmény adható, de az árra jelentősebb hatást gyakorol a szemcseméret, hiszen minél finomabb szemcséjű homokra van szükségünk, az annál több munkát igényelhet. Betonozásra természetesen tökéletesen ideális a bányahomok vagy a folyami homok, melyet jellemzően közvetlenül a bányából emelünk ki és szállítjuk is a megrendelőhöz.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben