Homok

Homok

Összesen 2 termék.

A homok egy rendkívül apró szemű, törmelékes ömlesztett anyag, melyet a víz, a jég, valamint a szél rombolómunkája alakított ki a különféle kőzetekből és ásványi anyagokból.

Homok 0,1

Ömlesztett folyami homok.

Részletek

Bányahomok

Ömlesztett bányahomok.

Részletek

Az építkezések egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, de kertépítések vagy területrendezések során is nagyon fontos szerepet játszik. A gyakorlatban homoknak nevezzük az összes olyan talajformát, melynek szemcsenagysága 2- és 0,063 mm között változik.

Származási helyét tekintetve a homoknak két főbb fajtája létezik, így megkülönböztetik egymástól a bányahomokot és a folyami homokot. Előbbit nevéhez hűen speciális homokbányákból, utóbbit pedig folyó- vagy tópartok közeléből termelik ki, és bár mindkettő használható betonozáshoz, az eltérő szemcseméret vagy összetétel miatt felhasználási területe változhat.

Anyaga szerint megkülönböztetjük egymástól a kvarchomokot, melyben jelentős mennyiségű tiszta kvarc található; a dolomit-homokot, melyben a kvarcszemek dolomittal vegyülnek; a magnetit-homokot, melyben titánnal keveredik a kvarc és végül az arkoze-homokot, melyben rendkívül sok a földpát.

A felhasználását tekintve a homok az építőipar egyik legfontosabb alapanyaga, ezáltal szemcseméret függvényében nincs olyan építkezés, ahol ne használnának el több száz- vagy több ezer kilónyi homokot. Alkalmazható továbbá talajrendezésre, díszkertek kialakításakor alábélelésre, fugázásra, bizonyos növényeknek pedig termőtalajként, de gyermekeknek játszótér kialakításához is.

Természetes alapanyagként a homokot minden esetben a természetből bányásszák. A közhiedelemmel ellentétben ritka az olyan homoklelőhely, mint a sivatag, a sivatagi homok ugyanis alkalmatlan építkezésre, ellentétben a földalatti bányákban vagy a tópartok és a folyópartok mentén megtalálható változatával.

A homok ára rengeteg szempont befolyásolja, azonban a szemcseméret és a mennyiség mindig a legfontosabbak ezek között. Több köbméternyi homokra ugyanis nyilván jelentősebb kedvezmény adható, de az árra jelentősebb hatást gyakorol a szemcseméret, hiszen minél finomabb szemcséjű homokra van szükségünk, az annál több munkát igényelhet. Betonozásra természetesen tökéletesen ideális a bányahomok vagy a folyami homok, melyet jellemzően közvetlenül a bányából emelünk ki és szállítjuk is a megrendelőhöz.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben