Földnedves beton

Földnedves beton

Összesen 1 termék.

Amikor olyan készre kevert betonra van szükségünk, melynek kötési ideje sokkal hosszabb, mint a mixer betonnak, ezáltal szélesebb időintervallum áll a rendelkezésünkre a bedolgozáshoz, akkor a földnedves beton a legjobb választás lesz.

Földnedves beton rendelésre

A földnedves beton egy olyan alacsony víztartalmú betontípus, mely önmagában még nem alkalmas az azonnali bedolgozásra.

Részletek

Ha eldöntöttük, hogy földnedves betonra van szükségünk, és már mindent előkészítettünk hozzá, akkor nincs más hátra, mint a megrendelés. Ez a következő formában zajlik:

  • Az első és legfontosabb, hogy kiszámoljuk – illetve szakszerű segítséget kérjünk ahhoz –, hogy mennyi földnedves betonra van szükségünk az adott munka elvégzéséhez.
  • Ezt követően felkeressük az ömlesztett anyag termékadatlapját, majd ott az ajánlatkérésre kattintva értelemszerűen kitöltjük az űrlapot, gondosan odafigyelve a szállítási adatokra és a mennyiségre. Az árajánlatkérés még nem megrendelés, így nem jár fizetési kötelezettséggel!
  • Az árajánlat a legtöbb esetben már néhány órán belül elkészül. Ha megfelel a kikalkulált összeg, rendelésünket leadhatjuk személyesen, telefonon vagy e-mailben.
  • A megrendelő beérkezését követően munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot, hogy egyeztessék az adatokat, azon belül is a kiszállítási címet, valamint a pontos mennyiséget, így nem marad más hátra, minthogy felkészüljünk az ömlesztett anyag fogadására.

Mitől függ a földnedves beton ára?

A földnedves beton nem egy olyan természetes ömlesztett anyag, mint a murva vagy a sóder, emiatt a végleges árcédulát is teljesen eltérő tulajdonságok határozzák meg. Ezt a terméket nem kell osztályozni, közvetlenül nincs kibányászási költség, van azonban helyette előállítási folyamat, de a végösszeget a felhasznált alapanyagok ára is befolyásolja, hiszen a földnedves beton fő összetevői a sóder és a cement.

Minden esetben frissen, egyenesen a keverőből indul el a megrendelőhöz a földnedves beton, és mivel házhoz szállításra kerül, ezért árát bizonyos logisztikai költségek terhelik. A legnagyobb ármeghatározó tényező azonban mégis a mennyiség, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy csak egy köbméternyi ömlesztett anyagra van szükségünk, vagy ennek a sokszorosára.

Földnedves beton alkalmazása

Jellemzően minél nagyobb mennyiséget rendelünk, annál kedvezőbb, egyedi árak kalkulálhatók a földnedves betonra!

Szállítási tudnivalók

A földnedves beton egy kevert, mesterséges módon előállított ömlesztett anyag, aminek a tárolása gyakorlatilag lehetetlen, hiszen nedvesség hatására megkeményedik, megszilárdul, felhasználásra alkalmatlanná válik. Emiatt a keverés után rögtön a megrendelőhöz kerül, ahol szintén záros határidőn belül fel kell használni. Ezt leszámítva szükség esetén akár több köbmétert is a helyszínre tudunk szállítani, ha vannak megfelelő szerszámok és elegendő ember az elterítéshez, illetve a bedolgozáshoz.

A szállítást jellemzően billentőplatós teherautó végzi, ami nagyon fontos tulajdonság, hiszen ezzel az ömlesztett anyagot mindig a lehető legközelebb csúsztathatjuk le a felhasználási helyéhez. Amennyiben a terület alkalmas erre, illetve a munkához szükséges, a földnedves beton akár több kupacban, elterítve is lerakodható ilyen formában, amivel jelentős mértékben csökkenthető bizonyos későbbi munkafolyamatok terhe, így például nem kell annyit talicskázni, hogy a bekevert massza a helyére kerüljön.

Természetesen a földnedves beton kapcsán is fontos, hogy kizárólag a fővárosban és környékén, telephelyünktől maximum 70 kilométeres körzetben vállaljuk a házhoz szállítást. Ennek minden esetben extra költségei vannak, de a logisztika összegeit alapvetően meghatározza, hogy milyen messze kell vinni az ömlesztett anyagot, illetve mekkora mennyiséget, hiszen 20 köbméter esetén sokkal nagyobb teherautót kell beindítanunk, mint két köbméternél.

Milyen munkálatokhoz használható a földnedves beton?

Általánosságban kijelenthető, hogy a földnedves beton – nevéhez hűen – elsődlegesen betonozási munkálatokra alkalmazható ömlesztett anyag, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy bármilyen betonfelület kialakításához megfelelő lenne. Emiatt az alábbiakban kiemeltünk néhány olyan munkálatot, amihez az ömlesztett anyag biztosan ideális lesz!

Bejárók, járdák

Kitűnő választás a földnedves beton akkor, ha a ház körül, nagyobb teherbírású betonfelületeket szeretnénk megszilárdítani a segítségével, hiszen az átkeverés és a döngölés után, a megfelelő vasalással együtt rendkívül tartós felületek készíthetők el a segítségével. Fontos, hogy megfelelő előkészítést követően alkalmazzuk, ezáltal helyesen kizsaluzzuk előre a helyét, valamint sóderből egy kis fundamentumot készítsünk számára a biztonság miatt.

Autóbeállók, feljárók

Ha nagyobb teher, így például személyautók súlyának fogadására alkalmas felületet akarunk készíteni, ezáltal egy nagyobb autóbeállót vagy egy feljárót, akkor a földnedves beton szintén jó választás lesz. Ilyenkor is elengedhetetlen a megfelelő vasalás, zsaluzás és alapozás hozzá, de a kiterjedtebb felületek esetén mindig gondoskodjunk a dilatációról is, hogy a beton ne tudjon megrepedni.

Földnedves beton

Kerítések, gyengébb alapok

Megfelelő minőség és szilárdság esetén a földnedves beton jó döntés lehet akkor is, ha kerítést alakítanánk ki, esetleg hozzájuk kapcsolódó, vagy más minimális teherbírásra alkalmas alapot egyaránt készítenünk belőlük. Az ömlesztett anyag minden esetben, így a földfelszín alatt és fölött egyaránt megállja majd a helyét megfelelő döngölést, tömörítést és kialakítást követően, hiszen nagyon erős kötőanyagról van szó.

Szerelőbeton, aljzatbeton

Természetesen közel sem csak kültéri felhasználásra előnyös a földnedves beton, hanem építkezés során a házban egyaránt nagy hasznát vesszük, ha nem akarunk mixerbetont rendelni, amit jellemzően sokkal egyszerűbb a helyére pumpálni, de költségesebb. Természetesen végleges felületkialakításra a földnedves beton nem feltétlenül alkalmas, de ha egy masszív aljzatbetonra, illetve egy szerelőbetonra van szükségünk, akkor kiváló döntés lehet.

Zsalukövezés

Sokszor találkozhatunk földnedves betonnal – kisebb szemcseméret mellett – zsalukövezéskor, hiszen egy rendkívül könnyen kezelhető alapanyagról van szó. Nagy előnye, hogy a zsaluköveket nagyon egyszerű kitölteni a segítségükkel, nem okoz problémát a massza tömörítése és megfelelő döngölése, ami a vasalás mellett a masszív zsaluköves felületek egyik legalapvetőbb feltétele, hiszen a belső réseket úgy kell kitölteni, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon bennük.

Házalapok

Mivel a földnedves beton egy egységes keverési arányú, minden esetben nagyon homogén állagú alapanyag, ezért megfelelő minőségű és szemcseméretű sóderrel keverve tökéletesen alkalmas lehet házalapok kialakítására is. Különösen sávalap esetén, amikor egyfajta erős fundamentumként, vasalással elegyítve, döngölés után garantáltan megfelelő hátteret biztosít majd ahhoz, hogy kiszáradás után felépülhessen rá egy lakóház.

Bármilyen kültéri betonfelület

Túlzás nélkül állítható ugyanakkor, hogy a földnedves beton gyakorlatilag bármilyen vasalatlan vagy vasalt kültéri betonfelület kialakításakor tökéletesen megállja a helyét. A fentiekben említetteken túl betonozható a segítségével kiülő, terasz, kerti sütögető, de akár még lépcső is, ha szükség van rá, egyszóval annyira jól tartó és masszív felületeket tudunk kihozni belőle a segítségével, hogy mindenképpen érdemes számításba venni, ha vannak hozzá megfelelő szerszámaink, illetve elegendő ember a bedolgozáshoz. Ezen a téren ugyanis kevésbé kényelmes, ellenben költséghatékonyabb megoldás, mint a mixerbeton.

Hasznos tippek vásárlás előtt

Amennyiben korábban még nem dolgoztunk földnedves betonnal és most először szeretnénk ilyen ömlesztett anyagot vásárolni magunknak, akkor biztosan felmerültek bennünk kérdések. Ha szeretnénk leegyszerűsíteni egy kicsit a földnedves beton vásárlásának folyamatát, hogy se a rendeléskor, se a kiszállításkor ne érhessen minket semmi meglepetés, esetleg kellemetlenség, akkor mindenképpen fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Tudjuk, hogy mire való a földnedves beton

Sokan esnek abba a hibába, hogy a beton az csak beton, így a földnedves betont is abban a hitben rendelik meg, hogy bármire jó lesz a ház körül vagy az építkezés során. Csakhogy ez nem teljesen igaz állítás, éppen ellenkezőleg, a földnedves beton felhasználási köre bár nagyon széles – ez talán a fentiekből már kiderülhetett –, ellenben így sem lehetne kijelenteni róla, hogy mindig és mindenhol megállja a helyét.

Jó döntés ezért a rendeléskor – vagy akár már az árajánlat kérésekor – kiemelni, hogy pontosan mire használnánk a földnedves betont, hiszen a minőség szempontjából lehetnek különbségek az egyes típusok között, így valamelyik erősebb, valamelyik gyengébb, a keverés függvénye, hogy mire lehet felhasználni a masszát.

Megfelelő előkészületekkel várjuk a földnedves betont

Míg a természetes eredetű ömlesztett anyagok többségét bátran lehet tárolni a telkünkön anélkül, hogy minőségi romlás menne végbe, addig a földnedves beton esetében ilyesmiről szó sem lehet. A lerakodást követően ugyanis rögtön meg kell kezdeni a bekeverést, illetve a bedolgozást, mert a betonban már minimális nedvesség hatására is elindulnak a kötési folyamatok.

Ezért nagyon lényeges, hogy mindig megfelelően felkészüljünk a földnedves beton érkezésére, ezáltal kialakítsuk a zsalukat, a megfelelő fundamentumokat, de ott legyen a helyszínen a keveréshez szükséges összes szerszám, illetve a munkaerőről se feledkezzünk majd meg.

Tudjuk kiszámolni, hogy mennyi földnedves beton kell

Tipikusan olyan ömlesztett anyag a földnedves beton, amit érdemes a lehető legpontosabban kiszámolni azért, hogy ne maradjon belőle túl sok felesleg. Bár a fentiekből is kiderült, hogy a terméket rengeteg mindenre fel lehet használni a gyakorlatban, azonban nem tudjuk tárolni, így ami megmarad és nincs helye, az gyakorlatilag feleslegként, építkezési hulladékként végzi.

Földnedves beton

Emiatt szükség szerint mindig kérjük szakember segítségét a pontos számításokhoz, vagy próbáljuk meg elképzelni, hogy egy köbméter földnedves beton nagyjából tíz négyzetméternyi terület átlagosan tíz centiméter vastagságú elterítéséhez elegendő. A biztonság kedvéért mindig legyen B tervünk arra az esetre, hogy ha több földnedves beton megmaradna, akkor azt hol tudjuk elteríteni.

Legyenek megfelelő szerszámaink a földnedves betonhoz

Bár gyakorlatilag felhasználásra kész állapotban érkezik meg hozzánk minden esetben a földnedves beton, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy rögtön betermelhető a helyére, mint a mixerbeton. Ezt a típusú földnedves anyagot a felhasználás előtt érdemes átforgatni és nedvesíteni egy kicsit, amihez szükségünk lehet egy a munka mértékéhez megfelelő teljesítményt nyújtó betonkeverőre.

Ezen felül kell majd némi víz – de nagyon kevés, hiszen eleve egy földnedves alapanyagról beszélünk –, valamint lapátok a pakoláshoz, illetve talicskák a bekevert, felhasználásra kész massza szállításához. Ezen felül legfeljebb olyan speciális szerszámokra lehet szükségünk, mint a betonvibrátor és társai, melyek az alapanyag megfelelő tömörítését segíthetik elő, és bizonyos esetekben – például zsaluköveknél – nagyon fontos feladatuk lehet.

Mindig gondoljuk át a szállítást

Nem tűnik lényegesnek, azonban a földnedves beton a bekeverést követően kis túlzással olyan, mint az időzített bomba: záros határidőn belül el kell jutnia a felhasználási helyére, és ott szintén gyorsan neki kell látni a bedolgozásnak. Ilyenkor nem férhet bele a képletbe egyetlen aprócska hibafaktor sem, máskülönben akár több köbméternyi ömlesztett anyagból lehet építkezési hulladék.

Mindig gondoljuk át alaposan azt, hogy egyszerre mennyi földnedves betont tudunk eldolgozni. Ha szükséges, kérjük inkább több részletben a szállítást, ami akkor is jó megoldás lehet, ha a lakóhelyünkön problémát okoz a nagyobb teherautóval való közlekedés. Jó előre jelöljük ki azt a helyet is, ahová a földnedves betont majd lecsúsztatják – érdemes ezen a ponton egy nagyobbacska fóliát elhelyezni –, és gondolni arra, hogy a teherautó befér-e a kijelölt pontra.

Inkább kérdezzünk, ha szükség van rá

Nyilvánvaló, hogy az átlagfelhasználók zöme nem dolgozik minden nap földnedves betonnal, így nem kizárt, hogy még a fentiek után is maradhat bennünk némi kérdés. Amennyiben nem akarunk feleslegesen vagy rosszul rendelni, inkább tegyük fel kérdéseinket a Békás Logistic felkészült munkatársainak telefonon, e-mailben, illetve akár személyesen is.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi egy köbméter földnedves beton?

Aki kevésbé járatos az ömlesztett anyagok mennyiségi kérdéseiben, az gyakran nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy pontosan mire elég, egyáltalán mekkora kupacot jelent egy köbméter földnedves beton. Emiatt érdemes nagyobb mennyiség vagy komolyabb felületek esetén szakember segítségét kérni a kiszámításhoz.

A megmaradó földnedves beton felhasználhatósága ugyanis nagy gondot okozhat, hiszen vagy a kiszállítást követő néhány órán belül elterítjük, vagy hulladék lesz belőle. Egy köbméter földnedves betonból rendszerint tíz négyzetméternyi felületet tudunk kitölteni, nagyjából tíz centiméter vastagságban.

Mire használható a földnedves beton?

A felhasználhatóság tekintetében a földnedves beton rendkívül sokféle munkához és munkafolyamathoz ideális választás. A megfelelő minőségben a legkülönfélébb kültéri és beltéri betonozási munkálatokhoz lehet kiváló alternatíva, ezáltal készülhetnek belőle különféle alapok, de aljzat, szerelőbeton, vasalt és vasalatlan betonfelület, sőt akár még lépcső és járda is.

Előszeretettel alkalmazzák különféle beállók vagy feljárók esetén, hiszen a megfelelő zsaluzást követően nagyon egyszerű dolgozni vele. Készíthetők belőle kerítések, kerti sütögetők, de nagyszerű választás akkor is, ha a zsalukő kitöltéséhez alkalmaznánk, hiszen a földnedves beton kifejezetten jól kezelhető és tömörödő megoldást kínál.

Hogyan kerül a helyére a földnedves beton?

Sokan hajlamosak összekeverni a földnedves betont a mixerbetonnal, holott a két termékkategória több tekintetben is eltér egymástól. Míg a mixerbeton speciális keverőautóval érkezik, és azonnal a helyére kerülhet, addig a földnedves betont billenőplatós teherautó szállítja, és soha nem kerül azonnal a helyére, hiszen ezt minden esetben némi nedvesítésnek, valamint egy alapos átforgatásnak kell megelőznie.

Emiatt a hosszan betonozott bejárók esetében sem megoldás, ha a teherautó vékonyan elteríti a földnedves betont, hiszen átforgatás és megfelelő nedvesítés nélkül aránytalan kötésanyag jön létre. Ez ilyen esetekben megmutatkozik majd a végeredmény tartósságán, sőt esztétikai értékén egyaránt.

Milyen szerszámokra lesz szükségünk a földnedves betonhoz?

Az egyik legfontosabb „szerszám” jellemzően az emberi erőforrás lesz, hiszen már egyetlen köbméter földnedves beton elterítéséhez is legalább két-három emberre van szükségünk, lévén körforgásban szükséges keverni, hordani és a helyén elhúzni, döngölni az ömlesztett anyagot. Gépi segítséget ebben az esetben kizárólag egy betonkeverő adhat, amit érdemes kölcsönkérni vagy kibérelni a munkához, hiszen amennyi földnedves beton érkezik, azt mind át kell majd forgatnunk a felhasználás előtt.

Ezen felül a betonozáshoz alapvető fontosságú kellékekre lesz szükségünk. Egy lapátra és egy talicskára mindenképpen, hiszen ezek nélkül nem tudjuk átmozgatni az ömlesztett anyagot, de vödrök, zsaluanyag, ha pedig nem szakember végzi az elhúzást, akkor megannyi célszerszám megléte is fontos lehet. Példának okáért vízmértékek, kőműves kanalak, ha pedig kellő ülepítésre van szükségünk, akkor egy betonvibrátor is jó szolgálatot tehet.

Hogy kérhetek árajánlatot a földnedves betonra?

Az árajánlat kérésének leggyorsabb és legegyszerűbb módja, ha online formában intézzük. Ehhez nincs más dolgunk, mint a honlapon megkeresni a földnedves beton adatlapját, majd ott rákattintani az árajánlat kérésére. Ekkor az a kosárba kerül, majd megnyílik előttünk egy űrlap, aminek pontos kitöltésére nagyon figyeljünk oda. 

Lényeges megadni minden elérhetőséget, a kiszállítási címet, valamint azt is, hogy hány köbméter ömlesztett anyagra van szükségünk, hiszen ezek az adatok elengedhetetlenek a pontos kalkulációhoz. Amennyiben megjegyzésünk van, azt is jelezhetjük ezen a felületen. Fontos: az árajánlat kérése még nem jár fizetési kötelezettséggel! 

Nagyobb mennyiségben is rendelhető a földnedves beton?

Igen, amennyire a megrendelőnek csak szüksége van. A Békás Logistic minden tekintetben úgy rendezkedett be, hogy a magánszemélyek igényei mellett ki tudják szolgálni a vállalkozásokat és kivitelezőket, emiatt kisebb és nagyobb teherautók, egy komplett flotta áll a rendelkezésünkre, ha szállításról van szó.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szükség esetén egyetlen fordulóval akár 20-25 köbméter földnedves betont is ki tudunk szállítani, ami nem túl gyakori, hiszen hatalmas brigádra és rengeteg gépre van szükség ahhoz, hogy ennyi alapanyag egyszerre elterítésre kerülhessen.

Több részletben is kérhető a földnedves beton szállítása?

Olyannyira, hogy ennél az ömlesztett anyagnál erősen ajánlott inkább ezt a formát választani, hiszen egy olyan speciális termékről van szó, aminek a felhasználásával mindig szorít az idő, nem lehet és nem is ajánlott tárolni, a kiszállítást követő néhány órán belül fel kell használni, máskülönben építési hulladék lesz belőle, ha állásában megköt.

A részletekben történő szállítás tehát erősen ajánlott, még ha újabb problémafaktort is szül, hiszen lényeges ilyenkor kiszámolni, hogy mennyi munkaerő, illetve milyen sok gép áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a kiszállított földnedves betont részletekben el lehessen dolgozni.

Csak Budapesten kérhető a földnedves beton házhoz szállítása?

Lényegében igen, de telephelyünktől legfeljebb 70 kilométeres távolságon belül vállaljuk a házhozszállítást, teljesen függetlenül attól, hogy a megrendelő lakhelye közigazgatásilag Budapesthez tartozik még vagy már máshová. A fuvardíjak, a távolság és a megközelíthetőség miatt természetesen minden esetben előzetes egyeztetés szükséges a kiszállításról. 

Tudnak segíteni a földnedves beton eldolgozásában?

Mivel a földnedves betonnal optimális esetben a kőműves dolgozik, és a Békás Logistic csak ömlesztett anyagok forgalmazásával és szállításával foglalkozik, ezért ebben sajnos nem tudunk segíteni. Amiben azonban partnerek leszünk, hogy megpróbáljuk a földnedves betont a lehető legközelebb elhelyezni a felhasználási helyéhez – hosszabb szakasz esetén akár több részletben –, hogy ezzel is egyszerűbbé, könnyebbé tudjuk tenni a munkavégzést.

Mixerbeton vagy földnedves beton?

Nagyon fontos kérdéskör, amit sokan feltesznek, mielőtt földnedves betont vásárolnak, holott a két terméktípus között nagyon alapvető különbségek vannak. A földnedves betonról köztudott, hogy nem tud elterülni magától, a mixerbetonhoz mérten egy szárazabb anyag, amit alkalmazás előtt át kell keverni, meg kell nedvesíteni egy kicsit, ellenben nem szükséges speciális autó a szállításhoz, és nem is kell kapkodni a bedolgozásával, néhány óráig meg tudja tartani képlékeny állapotát.

Ezzel szemben a mixerbetonhoz minden esetben speciális keverőautóra van szükség, hiszen egy lényegesen folyékonyabb massza, amit azonnal a helyére kell tenni, nem lehet tárolni, rögtön be kell dolgozni, ami kapkodáshoz, átgondolatlanságokhoz vezethet. Cserébe magától elterül, nincs szükség keverésre és hordásra, ezáltal elegendő hozzá egy kőműves, hogy elterítse a helyén, folyékony állagából kifolyólag pedig még különösebb döngölés sem kell a használatakor.

Otthon kevert beton vagy földnedves beton?

Szintén gyakori kérdés a földnedves beton rendelése előtt, hiszen a sódert, a cementet és a vizet egy betonkeverő segítségével otthon is elő tudjuk állítani, akkor miért rendeljük meg kvázi félkész, de inkább készközeli állapotában?

Egyrészt azért, mert sokkal kényelmesebb. Nem kell gondoskodnunk sem a sóder, sem a cement tárolásáról, így tisztábban, egyszerűbben tudunk dolgozni vele, csak fel kell merni a kiszállított anyagot a betonkeverőbe, talicskánként átforgatni, nedvesíteni és rögtön a helyére kerülhet. Ha minden alapanyagot mi mérünk ki keverésenként, a folyamat gyakran drasztikusan lelassulhat.

Ami azonban ennél is fontosabb, az a keverési arány. Talicskánként lehetetlen pontosan ugyanolyan állagú betont keverni, a földnedves beton esetén azonban garantált, hogy folyamatosan megegyeznek majd az arányok, ami a kialakítandó felület esetén sokkal homogénebb, ezáltal lényegesen tartósabb végeredményt hozhat.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben