Murva piacvezető áron - közvetlenül a bányából

Murva

Összesen 6 termék.

A ház körüli díszkertek, az autóbeállók vagy az útalapok egyik közkedvelt alapanyaga a murva.

Mitől függ a murva ára?

A murva árát rendszerint a méret és a mennyiség határozza meg. Nyilvánvaló, hogy az osztályozatlan murva sokkal olcsóbb, hiszen kiemelés után szinte azonnal szállítható, ellenben a díszkertekbe szánt apróbb szemméretű típusok már drágábbak, mert többször kell rostálni őket, közben tisztítási folyamaton is keresztülmennek, ez pedig növeli az értéküket. Fontos szempont továbbá a murva ára kapcsán az, hogy hány köbméternyire van szükségünk belőle, hiszen minél többet rendelünk, annál kedvezőbb ár képezhető.

Murva típusok

Rendszerint dolomitból vagy mészkőből álló kőzet jellegzetesen fehéres, szürkés, nem ritkán sárgás árnyalattal rendelkezik. A zúzalék több méretben és több típusban is elérhető, ezáltal a felhasználás függvényében választható ki az adott munkához vagy funkcióhoz éppen szükséges fajta.

A murva a zúzalék méretétől függően többféle szemcsenagyságban létezik 0-55 milliméter közötti elosztásban. Így megkülönböztethetünk 2-5 milliméter közötti ágyazó murvát, 5-12 és 12-20 milliméter közötti kerti murvát, 20-55 milliméter közötti úti murvát, valamint osztályozatlan-, esetleg más néven ömlesztett murvát is.

A 2-5 milliméteres szemcsenagyságban kapható ágyazó murva az aprócska szemcseméret miatt leginkább díszítésre alkalmazandó, ezáltal sokszor találkozhatunk vele díszkertekben, azon belül is cserepekbe töltve, vagy térkövezéskor kitöltő-, esetleg vízelvezető-, netán fugázó anyagként, sőt alapozásként is, hiszen nagyszerű alapot kínál a nagyobb térköveknek, melyek így jobban szellőznek majd, hovatovább szintezhetőségük is könnyeddé válik.

Murva 2-5 mm

Az 5-12, valamint 12-20 milliméter közötti szemméretekkel megkülönböztetett kerti murva általában a legkeresettebb és leggyakrabban alkalmazott a kérdéses kőzúzalék közül, hiszen kis túlzással mindenre alkalmazható. Ennek megfelelően a dísz- vagy sírkertekben ugyanúgy megtalálható, mint például kisebb járdák, vízelvezetők, bejárók, illetve autófelhajtók kialakításánál. Leginkább azért kedvelt, mert könnyű vele dolgozni, hosszabb távon is mutatós, hovatovább jól tömörödik, ezáltal könnyen járható marad.

Murva 5-12 mm

Az úti murva – mely 20-55 milliméteres szemnagyságával a legdurvább zúzalék mindközül – ritkán alkalmazott, aminek az oka a korlátozott felhasználhatóság. A nagy méretből kifolyólag ugyanis szinte csak kisebb-nagyobb utakhoz és autóbeállókhoz használható, hiszen a díszkertekhez vagy a járdákhoz túl durva, ellenben gépjárművekkel használt helyekre a tömörödés miatt kiváló választás, pláne hogy meggátolja a talaj süllyedését is.

Murva 50 mm

Az osztályozatlan – vagy más néven ömlesztett, esetleg poros murva – 0-55 milliméteres szemnagyságig tartalmazhat kőzúzalékot, ami mellett a murvapor is megtalálható benne, ezáltal leginkább alapozáshoz, például utak vagy autóbeállók esetében használatos, ha erős és masszív felületekre, valamint jól ülepíthető és tömörülő alapokra van szükség.

Beszéljünk bármilyen típusú és fajtájú murváról, a kérdéses kőzettípus minden esetben speciális, nagy dolomit- és mészkőtartalmú rétegekkel rendelkező bányákból kerül kiemelésre. Ezek után zúzalék készül belőle, melyeket az imént említett kategóriákba sorolnak a szemcseméretük alapján.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben