Sóder piacvezető áron - szállítás a bányából

Sóder

Összesen 4 termék.

Az építkezések és a betonozási munkálatok egyik legfontosabb alapanyaga határozottan a sóder, mely a hivatalos definíció szerint a többnyire kvarc és kvarcit szemeket tartalmazó kőzethalmok letöredezett végtermékeiként jellemezhető.

Sóder ár

A sóder ára számtalan tényezőtől függhet, de leginkább attól, hogy milyen szemcseméretben kérjük és milyen mennyiségben. Nyilván több köbméternyi sóderre lényegesen kedvezőbb árajánlat kalkulálható, mint néhány talicskányira, de a leginkább árképző a szemcseméret, hiszen a többször rostált, finomabb ömlesztett anyagok előállítása több időt és erőforrást igénylő feladat, ellentétben a nagyobb kőméretű típusokkal, melyek kiemelés után szinte azonnal szállíthatók.

Sóder típusok

A legtöbbször folyóvizekben, folyók és folyamok partján találhatjuk a legjobb minőségben, lévén a kövek a víz folyamatos koptató munkájával nyerik el sima, kerekded felületüket. A sóder szemcsemérete jellemzően annál apróbb, minél tovább – rendszerint évmilliókon át – tart ez a formálódási folyamat.

A sóderből éppen emiatt többféle szemcsenagyságú változatot különböztethetünk meg egymástól. Létezik belőle 0-4 milliméteres, 0-8 milliméteres, 0-16 milliméteres, sőt 0-24 milliméteres típus is. Összességében kijelenthető, hogy mindegyik sóderfajta a betonozási munkák alapjául szolgál, azonban nem véletlenül létezik belőle többféle változat.

A 0-16 és a 0-24 milliméteres ömlesztett sódert például kifejezetten a 4 centiméternél vastagabb betonfelületek – járdák, lépcsők, aljzatok, feljárók vagy alapok – esetén használják, és míg a 0-8 milliméteres sóder már alkalmas aljzatkiegyenlítésre is a legfeljebb 3 centiméternél vastagabb betonozási munkák mellett, a kétszer rostált 0-4 milliméteres méretűt leginkább simító- és kiegyenlítő betonhoz, esetleg durva vakoló habarcs készítéséhez ajánlják. A sóder természetesen egy sor más dologra is alkalmas a betonozás mellett, ezáltal a nagyobb szemcseméretű változatok tökéletesek díszkertek, árkok, vízelvezetők vagy parkok kialakításához és díszítéséhez, míg az apróbb szemcseméretű változat szegélyezéshez, tavakhoz, de akár járdák vagy lépegetők fugázásához is megfelelő választás.

Az építőiparban általában mindig a vízfolyásokból, tehát a folyókból, folyamokból, ritkán tavakból és patakokból kiemelt sódert használják, mert ezek rendkívül tiszta alapanyagok, ezáltal kiemelkedő minőségű, tartós és erős beton készíthető belőlük. Kinyerhető még sóder továbbá a föld mélyéről is. Ez az úgynevezett bányakavics, amit inkább töltéshez használnak, mert rendszerint sok agyag és föld található meg a szemek között, vagyis betonozás előtt ezt alaposan át kellene mosni a megfelelő felhasználáshoz.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben