Andezit közvetlenül a bányából - kiváló áron

Andezit

Összesen 1 termék.

Az andezit jellemzően egy plagioklász földpátból és színes ásványokból álló vulkanikus kőzet, melyet gyakran használnak alternatívaként a bazalt helyett, hiszen kellemesebb, jellemzően barnás és szürkés színárnyalatokban pompázik, ami barátságosabb megjelenést biztosít számára.

Andezit (10 m³-től)

A termék kiszállítása közvetlen bányából történik.

Részletek

Andezit ár

Az andezit ára kapcsán az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a szemcseméret. Minél apróbb darabokra kell ugyanis zúzni a kőzetet, minél finomabb darabokra van szükség, az annál aprólékosabb eljárás, ami a végösszegen is megmutatkozik. Ezen felül a mennyiség is árképző, hiszen több teherautónyi andezit esetében nyilván nagyobb a kedvezmény, mintha csak néhány köbméterre lenne szükségünk.

Andezit bemutatása

A kérdéses kőzet az Andok hegységről kapta a nevét, noha a világ minden táján, így hazánkban is megtalálható, felhasználhatósága pedig rendkívül széleskörű. Bár az építőipar közvetlenül nem alkalmazza, a ház körül gyakran nagy szükség lehet kimagasló szilárdságára vagy szikár megjelenésére.

Akárcsak a többi kőzettípus, úgy természetesen az andezit is többféle szemcsenagyságban létezik. Mivel zúzása jellemzően mesterséges beavatkozással történik, ezáltal az egészen apró 0-4 milliméteres átlagmérettől indulva a már-már kisebb sziklának is nevezhető 63-180 milliméteres nagyságban egyaránt kérhető. Jellemzően mindig az adott munka és felhasználási mód határozza meg, hogy mekkora andezit tömbökre van szükségünk.

A felhasználás tekintetében ugyanis az andezit rendkívül sokoldalú. A kisebb mérettípusok például tökéletesen alkalmasak masszív alapokhoz vagy fugázáshoz is, ha fontos a tartósság, a megjelenés, valamint a vízáteresztés. A közepes fajtákat jellemzően kisebb beállókhoz, járdákhoz, parkolókhoz alkalmazzák abban az esetben, ha biztos alapra van szükség, esetleg egy olyan felületre, mely természetes hatást kelt, ellenben nem süllyed el, és masszív borítást ad még akkor is, ha nagy súlyt mozgatnak rajta. A nagyobb szemcseméretű andezit ezen felül rendszerint süllyedő felszínek vagy földes utak stabilizálásához lehet még ideális, de vasúti töltésekhez is alkalmazzák.

Egyre gyakrabban találkozni andezittel manapság az építőipar egyes területen. A zúzalékot adalékanyagként alkalmazva például tartós falazó anyag állítható elő, nagyobb méretben pedig az alapozás elengedhetetlen kelléke lehet. Készülhet továbbá andezitből burkolóanyag, sőt járólapok és térkövek alapjait is adhatja, tartóssága miatt ráadásul egyre közkedveltebb a mindennapokban, gyakran díszkertek, sziklakertek díszeként találkozhatunk vele.

A vulkáni kőzetekhez hasonlóan az andezitet is bányásszák, ezáltal főként szunnyadó vagy inaktív vulkánok közelében lelhető fel nagyobb mennyiségben. Hazánkban meglepően gyakori a Börzsönyben, a Cserhátban és a Mátrában is. A bányászatot követően a kőzeteket apró darabokra zúzzák, majd osztályozásukat követően kerülnek végső felhasználási helyükre.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben