Bazalt piacvezető áron - közvetlenül a bányából

Bazalt zúzott kő

Összesen 0 termék.

A bazalt egy erőteljesen sötét színű, jellemzően szürkésfekete vulkanikus kőzetszármazék, mely különböző méretben a legkülönfélébb kültéri munkálatokhoz alkalmazható.

Bazalt

Bazalt bemutatása

Az építőiparban ritkán találkozni vele feldolgozatlan formájában, azonban vasutak, beton- és aszfaltburkolatok, ezáltal például autóbeállók alapjaként vagy borításaként gyakori választás.

Mint a bányászott kőzetek többsége, úgy a bazalt is többféle méretben rendelhető, ezáltal az egészen apró szemcsés zúzalékoktól kezdve a nagyobb, akár 5 centimétert meghaladó ömlesztett típusokat is megtalálhatjuk köztük. Minden méretkategóriának megvan a maga felhasználási területe, ezért az egyes típusokat nem véletlenül osztályozzák több szinten.

Nagy általánosságban a bazalt típusainak előállítása ugyanúgy történik, mint a murvának, ezáltal mesterséges formában a legkülönfélébb méretben találkozhatunk vele annak fényében, hogy mire szeretnénk használni. A kisebb méretű, jellemzően 0 és 4 milliméteres darabokat tartalmazó bazaltot általában térkövek kimagasló tartósságot biztosító alapozásához, illetve azok fugázásához ajánlják, míg a 2 és 4 milliméteres változatok már ideálisak teraszok vagy egyéb épületrészek födémjének ágyazásához is.

Az ennél nagyobb, jellemzően 4 és 22 milliméteres szemcseméretű típusok közkedveltek a különféle járdák, autófelhajtók vagy beállok felületének alakításához. A különböző formájú és méretű bazaltkőzetek a terhelés hatására kis híján homogén, szilárd, de mégis jó vízáteresztő képességű felületet adhatnak hosszabb távon. A 20 és 55 milliméteres kőzetnagyságú bazalt ezzel szemben a vasúti töltések mellett nagyobb beállók mélyalapjához, földes utak és süllyedő talajrészek szilárdításához ajánlott.

Mivel vulkanikus kőzetről beszélünk, a bazalt minden esetben egykoron, vagy még mindig aktív tűzhányók közelében lelhető fel nagy mennyiségben. Jellemzően a vulkánból előtörő híg és forró láva megszilárdulásából alakul ki, és az egész világon megtalálható, így Magyarországon is a főként szunnyadó vagy már kialudt tűzhányók közelében bányásszák.

Bazalt ár

A költségek tekintetében a bazalt ára két tényezőtől függ, mégpedig a mennyiségtől és a fajtától. Minél kisebb szemcseméretű a termék, annál magasabb az ára – hiszen több munkafolyamat eredményeként jön létre –, de az sem mindegy, hogy hány köbmétert kérünk belőle, hiszen minél nagyobb a mennyiség, annál alacsonyabbak a költségek köbméterenként.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben