Bazalt piacvezető áron - közvetlenül a bányából

Bazalt zúzott kő

Összesen 0 termék.

A bazalt egy erőteljesen sötét színű, jellemzően szürkésfekete vulkanikus kőzetszármazék, mely különböző méretben a legkülönfélébb kültéri munkálatokhoz alkalmazható.

Bazalt

Bazalt rendelés menete

Amennyiben szeretnénk bazaltot rendelni, de nem tudjuk a folyamat mikéntjét, az alábbiakban elmondjuk mindezt lépésről-lépésre:

  • A rendelés előtt mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg bazaltra van-e szükségünk a problémánk megoldásához, illetve az eltervezett munkához, de tisztázzuk a mennyiségi kérdéseket is, amihez a fentiekben találhatunk segítséget.
  • A következő lépés az árajánlat kérése. Ehhez keressük fel a termék adatlapját, majd ott kattintsunk rá az árajánlat kérésére, és értelemszerűen töltsük ki az űrlapot, ami természetesen még nem megrendelés, nem jár fizetési kötelezettséggel.
  • Kollégáink rövidesen elkészítik önnek az árajánlatot, melyet elektronikus levélben küldenek ki a megadott e-mail címre. Ha az összeg megfelelő, sor kerülhet a rendelésre, ami személyesen, telefonon vagy e-mailben egyaránt megtörténhet.
  • A megrendelés után adategyeztetés miatt kollégáink rövidesen felkeresik önt, hogy pontosítsák a logisztikához szükséges adatokat, illetve a kapcsolódó időpontokat egyaránt. Ezt követően már nincs más dolgunk, mint türelmesen várni a szállítót.

Mitől függ az bazalt ára?

Nagy általánosságban elmondható, hogy vegyes szemcseméretű ömlesztett anyagként a bazalt árát normál esetben csak a termék minősége határozza meg, illetve természetesen az, hogy mekkora mennyiséget rendelünk belőle. Mivel a bazaltot nem osztályozzák, ezért kisebb és nagyobb szemek egyaránt megtalálhatók az anyagban, ami elősegíti az ülepedést, mindemellett pedig mérsékelt szinten tartja az árat.

Ennek tükrében a bazalt árát leginkább az határozza meg, hogy hány köbmétert vásárolunk, amivel kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy minél nagyobb mennyiségre van szükségünk, annál nagyobb kedvezményekkel számolhatunk. Mivel az ömlesztett anyagot az esetek többségében házhoz szállítással kérik, ezért természetesen mindig számolnunk kell logisztikai költségekkel, amit a mennyiség és a fuvar távolsága is meghatároz.

Szállítási tudnivalók

Vulkáni kőzetként a bazalt az egyik legmagasabb ellenállóképességgel rendelkező ömlesztett anyag, ami gyakorlatilag minden időjárási körülményben megállja a helyét. Ez a pozitívum természetesen a szállítmányozás és a raktározás kapcsán egyaránt kiemelendő, de a Békás Logistic ennek ellenére is arra törekszik, hogy a megrendelt bazalt mindig frissen, közvetlenül a bányából kerülhessen a felhasználási helyére.

A bazalt szállítása minden esetben billenőplatós teherautóval történik, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy a homokkal vagy a sóderrel ellentétben ezzel a kemény vulkáni kőzettel nagyon nehéz dolgozni. Már egyetlen köbméter bazalt megmozgatása is rendkívül fáradtságos munka, hovatovább nagyon masszív szerszámokat igényel, így a billenthető plató jóvoltából akár rögtön a végleges helyére kerülhet az ömlesztett anyag.

Bazalt

Természetesen csak és kizárólag a fővárosban és környékén, telephelyünktől maximum 70 kilométeres körzetben vállaljuk a bazalt házhozszállítását. A folyamatnak minden esetben logisztikai költségei lesznek, aminek a mértékét a megrendelt mennyiség és a távolság mellett még az is befolyásolja, hogy milyen típusú, mekkora teljesítményű teherautót kellett elindítani hozzá.

Milyen munkálatokhoz használható a bazalt?

Általánosságban elmondható a bazaltról, hogy hétköznapi felhasználása nem túl jellemző, a házak körül ritkán alkalmazzák, és nem feltétlenül azért, mert nem esztétikus megoldás, sokkal inkább azért, mert van jobb alternatíva, így például a több szemcseméretben elérhető murva.

Míg a bazalt jellemzően nagy szemcsemérettel rendelkezik, addig a murva ezen a téren változatosabb sajátosságokkal büszkélkedhet és jobban is ülepszik. Ennek ellenére azért természetesen nemcsak ipari célra, például vasútvonalak vagy autóutak építésekor használják, hanem rengeteg más egyéb alkalmazási területe is ismert. Lássuk, hogy melyek ezek!

Autófeljáró

Az egyik legáltalánosabb, mondhatni leggyakoribb felhasználási módja a bazaltnak a háztartások kapcsán az autófeljáró kialakítása. Nem meglepő módon, hiszen rendkívül tartós vulkáni alapanyagról van szó, mely szilárdságának köszönhetően elképesztő teherbírással rendelkezik, így nemcsak a személyautók, hanem akár a nagyobb teherautók, a többtonnás monstrumok esetén sem okoz csalódást.

Ehhez természetesen elengedhetetlen lesz a megfelelő felületkialakítás, hiszen helytelen elterítés esetén a bazalt is el tud süllyedni. Ennek fényében nagyon lényeges, hogy a bazaltréteg minden esetben megfelelő vastagságú sóderalapra legyen elterítve, ami mellett egy oldalszegély kialakítására szintén szükség van, hiszen ez megakadályozza, hogy az ömlesztett anyag oldalirányban elcsússzon, ezzel rontva a kialakított felület stabilitását.

Kiemelendő, hogy a bazalt annyira szilárd, hogy kellő vastagságban akár önmaga fundamentumaként is megállja a helyét, miközben látványos megjelenése és öntisztuló képessége tovább növeli felhasználhatóságát.

Parkolók

Amiből készülhet autófeljáró, az rendszerint egy parkolóban is megállja a helyét, mindez pedig különösen érvényes állítás a bazaltra. Mivel nagy szemcsenagysággal rendelkezik, a ház körüli járdákhoz nem szerencsés megoldás, de egyenesen tökéletes választás, parkolók kialakítására, vagy egy olyan terület stabilizálására, ahol nagy teherautók, esetleg mezőgazdasági gépek állnak.

Ennek az oka, hogy a bazalt nagy teherbírással rendelkezik, tömörítés után pedig hasonló tulajdonságokat tud felvonultatni, mint egy aszfaltozott felület, ezáltal ellenáll a nagy nyomásnak. Természetesen itt is fontos, hogy megfelelő alapot kaphasson az ömlesztett anyag – ha jelentősebb vastagságban alkalmazzuk, az is jó megoldás –, illetve az oldalszegélyek használata, hogy oldalirányban megakadályozzuk a bazalt szétcsúszását,

Járdák

Amennyiben kisebb szemcseméretű, osztályozott bazaltról beszélünk – hiszen az ömlesztett anyagnak ilyen formája is létezik –, akkor érdemes kiemelni, hogy járdák kialakítására is alkalmazható. Különösen előnyös abban az esetben, ha stabil, jól tömörödő, feketés-szürkés látványvilágot kínáló alternatívát keresünk otthonunk közelébe, esetleg korábban az autónak szánt bejáró is bazaltból készült.

Nyilván a járdák kialakításához nem szükséges túl mélyen alkalmazni a bazaltot, már 10 centiméter is teljesen elegendő a szilárd felületek eléréséhez, azonban a többi ömlesztett anyaghoz hasonlóan nagyon fontos a megfelelő kialakítás. Alapra nincs szükség, de oldalszegélyekre annál inkább, sőt érdemes a kőzet alá vízáteresztó fóliát is elhelyezni, hogy a gaz ne tudjon felnőni benne.

Mellékutak

A hétköznapokban az egyik leggyakrabban az útépítések során alkalmazzák a bazaltot, ami esetünkben azt jelenti, hogy saját mellékutak stabilizálására is kifejezetten jól alkalmazható. Pláne olyan helyeken, ahol rendszeresen gondot okoz például a sár, vagy a süllyedés, azonban aszfaltozásra vagy nincs lehetőség, vagy túl nagy költségeket emésztene fel. Ilyenkor már 15-20 centiméter bazalt elterítése is képes megálljt parancsolni a problémának.

Ideális arra, hogy a földes mellékutakból fakadó gondokat évekre megszüntesse, és egy biztonságosan járható felületet adjon, ami nemcsak a vízelvezetés tekintetében remekel, de mindemellett nagy teherbírással is rendelkezik. Emiatt nemcsak a személyautók, hanem a teherautók és a mezőgazdasági gépjárművek közlekedésére egyaránt alkalmassá tehető a felület.

Alapok

Éppen a kimagasló szilárdságának köszönhetően a bazalt nagyszerűen alkalmas arra, hogy stabilabb alapokat biztosíthasson, ha szükség van rá. Előfordulhat például, hogy a túl homokos házhely esetén szükség van a fundamentum megerősítésére. Ilyenkor a sávalapba döngölt bazalt kiváló megoldás lehet, hiszen kellően stabil réteget tud képezni ahhoz, hogy a vízáteresztő tulajdonságok megmaradjanak, de közben ne kelljen tartanunk a későbbi süllyedéstől sem. Ugyanígy bármilyen beálló, mellékút vagy parkoló fundamentumának kialakításakor kitűnő választás lehet.

Süllyedések

Különösen mellékutak esetén jellemző, de akár saját területünkön is előfordulhat földsüllyedés. Nyilván az ilyen esetek stabilizálásához először szükséges lesz az alapvető probléma megoldása, azonban ha ez megszűnt, a visszatöltéskor a süllyedések kiválóan kezelhetők a bazalt segítségével. Stabil és vízáteresztő alap készíthető belőle a visszatöltéskor, így kellő vastagságban alkalmazva szilárd alsó réteget adhatunk a süllyedő helyeknek, amire aztán termőföld teríthető el, mely rögtön füvesíthető is lesz.

Hasznos tippek vásárlás előtt

Tény, hogy a bazalt nem tekinthető közönséges ömlesztett anyagnak, ezáltal nem túl elterjedt, kevesen ismerik, így ha szükségük van rá, a legtöbben gondban vannak a rendeléskor. Ennek az oka leginkább az, hogy a hétköznapokban ritkán is alkalmazzák, ha pedig mégis egy bejárót akarunk kialakítani belőle otthonunk közelében, akkor rengeteg kérdésünk merülhet fel. Amennyiben ezekre keressük a választ, vagy szeretnénk megfelelően felkészülni a bazaltrendelésre, érdemes megfogadni az alábbi hasznos tippeket.

Ismerjük meg a bazalt felhasználási lehetőségeit

Rendkívül lényeges tulajdonság a bazalt kapcsán, hogy pontosan tudjuk: az adott munkához erre az ömlesztett anyagra lesz szükségünk. Sokan szeretnék például járdához használni, de a nagyobb szemcseméret miatt ez nem mindig szerencsés vagy előnyös megoldás.

Bazalt

Megint mások a sziklakerthez vásárolják meg, de az ömlesztett anyag önmagában ezt a feladatot sem tudja ellátni, hiszen ebből a célból termésköveket szokás alkalmazni. A fentiekben áttekintettük a bazalt felhasználási területeit, érdemes onnan elindulni, ha válaszokat keresnénk.

Mindig megfelelő mennyiséget rendeljünk

A mennyiségi kérdés problémája nem más, minthogy a termőfölddel vagy a homokkal ellentétben a felesleges bazalttal nem tudunk mit kezdeni a ház körül, legfeljebb félrerakjuk egy kupacba a maradékot, de mivel a gyerekek sem tudnak játszani vele, ezért sok esetben csak akadály lesz a kertben.

Nyilván teljesen pontosan soha nem lehet kiszámolni a szükséges ömlesztett anyagot, de nagyjából azért igen. A bazaltot köbméterben kell rendelnünk, és ha vizuális típusok vagyunk, akkor jó példa lehet elképzelni, hogy egy köbméter anyagból jellemzően egy tíz négyzetméteres felületet tudunk befedni, méghozzá nagyjából tíz centiméteres vastagságban.

Legyünk tisztában az elterítés követelményeivel

Határozottan kijelenthetjük, hogy a bazalttal való munka jellemzően gépi segítségért kiállt. Egy nagyon kemény és nehéz alapanyagról van szó, amit egy közönséges lapát segítségével csak nagy nehézségek árán lehet mozgatni, illetve teríteni. Egy komplett beálló esetén tehát igencsak fáradtságos munka vár ránk ilyenkor.

Emiatt érdemes inkább gépi segítséget kérni, hogy mindenhová egyenletes mennyiségben jusson majd a bazalt az elterítéskor, de elengedhetetlen kellék lesz egy lapvibrátor is, mely megfelelően szilárd felületet tud képezni a bazaltból. Nyilván egy lapát és egy talicska sem elhanyagolhatatlan a folyamat során, hiszen minimális kézimunkára szükségünk lesz a végső forma elnyeréséhez a bazalt esetén is.

Gondoljunk a szállításra

Ne csak kérjük, gondoljuk is át alaposan a házhozszállítás menetét a bazalt esetén. Ez azért nagyon fontos, mert ebből az ömlesztett anyagból ritkán van szükségünk csak egyetlen köbméterre, ami több problematikát is felvet. Egyrészt például azt, hogy jó lenne, ha az ömlesztett anyag rögtön a helyére kerülne, amihez szükség lesz arra, hogy a teherautó be tudjon jutni a kertbe, rá tudjon fordulni a bejáratra és így tovább.

Ez egy 20 tonnás teherautó esetén gyakran már komoly kihívások elé állítja a sofőrt és a megrendelőt egyaránt. Emiatt érdemes átgondolni, hogy a megrendelt bazalt egyben el tud-e majd jutni a helyszínre, vagy jobb lenne inkább több részletben szállítani. Ez lehet, hogy költségesebb, ellenben az ömlesztett anyag rögtön a helyére kerülhet, akár több részletben is lecsúsztatható a platóról, egyszóval alaposan lecsökkenthetők a későbbi költségeink.

Inkább kérdezzünk, ha bizonytalanok vagyunk

Könnyedén előfordulhat, hogy a fentiek ellenére még mindig bizonytalanok vagyunk a bazaltrendelés kapcsán. Ha bizonytalanok lennénk, akkor inkább kérdezzünk, legyen szó akár az ömlesztett anyag mennyiségéről, akár a kiszállítási lehetőségekről. Kérdéseinket a Békás Logistic felkészült munkatársainak tehetjük fel személyesen, telefonon keresztül, de akár e-mailben is.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi a gyakorlatban egy köbméter bazalt?

Sokan alig tudják elképzelni, hogy a gyakorlatban mire lehet elegendő egy köbméter bazalt, ami kifejezetten fontos kérdéskör, hiszen az ömlesztett anyagot nem lehet egyszerűen elteríteni a ház körül, és ritka eset, hogy valakinek éppen néhány talicskára lesz szüksége belőle. A rendeléshez tehát elengedhetetlen legalább nagyjából kiszámolnunk, hogy mennyi és mire elég egy köbméter bazalt?

A legegyszerűbb, ha elképzeljük! Az egy köbméter bazalt általában egy tíz négyzetméteres felület borítására alkalmas, méghozzá átlagosan tíz centiméteres vastagságban. Nyilvánvalóan ez csak egyfajta kiindulópont, mondhatni kapaszkodó csupán, de érdemes inkább rászámolni egy keveset mindig a rendelésre, pusztán arra vigyázzunk, hogy ezt ne vigyük túlzásba.

Mire használható a bazalt?

Általánosságban a bazaltot útépítések vagy vasutak kialakításakor használják ipari mennyiségben, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy a ház körül ne alkalmazhatnánk. Különösen jó döntés akkor, ha nagyon masszív beállókat és autófeljárókat szeretnénk kivitelezni a segítségükkel, de parkolók és mellékutak esetén egyaránt megállja a helyét. Ha teherbíró felületet akarunk létesíteni, a bazalt biztosan jó döntés lesz!

Kézi erővel is eldolgozható a bazalt?

Természetesen, azonban rendkívül fáradtságos munkával, hiszen a bazalt nagyobb kőzettömbökből tevődik össze, aminek jóvoltából nehezen húzható a vasgereblyével és kifejezetten problémás például a lapátolása is. Nem lehetetlen feladat, azonban nagyon nehéz, éppen emiatt a nagyobb felületek kialakításakor sokkal előnyösebb megoldás egy kisebb munkagép felfogadása, ami megkönnyíti az egyenletes elterítést, de szükség lehet egy lapvibrátorra is, ami a felület tömörítésében nyújt segítséget.

Milyen szerszámokra lesz szükségünk a bazalt elterítéséhez?

Ha mégis úgy döntenénk, hogy kézi erővel állunk neki a bazalt elterítésének, illetve vannak olyan pontok a ház körül, ahová nem tud eljutni a munkagép, akkor elengedhetetlen lesz néhány masszív, erősített célszerszám beszerzése. Mindenképpen kell majd egy vasgereblye és egy lapát a rakodáshoz, valamint egy talicska a szállításhoz, azonban a döngöléshez elengedhetetlen lehet gépet kölcsönözni – például egy lapvibrátort –, ellenkező esetben a bazaltfelületek esetén csorbát szenvedhet az egyenletesség és a kellő szilárdság egyaránt.

Hogyan kérhető árajánlat a bazaltra?

Rendkívül egyszerűen. A legszerencsésebb, illetve legkényelmesebb, ha a honlapon, egészen pontosan a termék adatlapján megtalálható árajánlatkérő űrlapot töltjük ki hozzá. Erre rákattintva az árajánlat azonnal a kosárba kerül, majd kitölthetővé válnak a szükséges adatok, amivel kapcsolatban a mennyiség és a szállítási cím a legfontosabbak a kalkulációhoz, de ha extra igényeink vannak, a megjegyzés rovatban ezt is feltüntethetjük. Az árajánlat kikérése természetesen még nem megrendelés, ezáltal nem jár fizetési kötelezettséggel.

Nagyobb mennyiségben is rendelhető, illetve házhoz szállítható a bazalt?

Természetesen, a Békás Logistic fel van készülve arra, hogy a magánszemélyek mellett az ipari mennyiségű kéréseket is kiszolgálja, ennek megfelelően nagy géppark, többféle teherautó áll a rendelkezésünkre abban az esetben, ha a megrendelőnek nagy mennyiségű bazaltra van szüksége házhozszállítással.

Van olyan teherautónk, amivel egyszerre akár 20-25 köbméter bazaltot is el tudunk szállítani, de akkor sincs probléma, ha ennek a sokszorosára van szükség, de kisebb darabokban történő kiszállításra. Amennyiben szükséges, egyszerre több autó is útnak indulhat. Nagy mennyiségeknél fontos, hogy egyedi árak kalkulálhatók mind az ömlesztett anyagra, mint a fuvarköltségekre.

Részletekben is kiszállítható a bazalt?

Amennyiben ez szükséges, akkor nemcsak a megrendelő, hanem a szállítást végző sofőr munkáját is megkönnyítheti a részletekben történő kiszállítás a bazalt esetén. Vannak ugyanis olyan helyek – főleg Budapest egyes régióiban –, ahová nagy teherautókkal nem lehet behajtani, így már a helyszín megközelítése is gondot okoz.

Ilyenkor kizárólag részletekben lehet kiszállítani a bazaltot, mely célszerűbb megoldás akkor is, ha rossz megközelíthetőségű az udvarunk, esetleg kézi erővel terítenénk el az ömlesztett anyagot. Több részletben ugyanis több helyre, jobban elosztva lehet lecsúsztatni a platóról a bazaltot, ami főleg egy hosszú bejáró esetén lényegesen meg tudja könnyíteni az utómunkát.

Kaphatok segítséget a bazalt elterítéséhez?

Kivitelezésben a Békás Logistic nem tud segítséget nyújtani, abban azonban igen, hogy ésszerű keretek között megtámogassuk a bazalt későbbi elrendezhetőségét és feldolgozhatóságát azzal, hogy több kupacban, több helyre borítjuk le a teherautóról. Ez apróságnak tűnhet, de aki dolgozott már bazalttal, az pontosan jól tudja, hogy mekkora segítség ez, így akár még a munkagép bérlését is megúszhatjuk vele.

Kizárólag a fővárosban kérhető a bazalt kiszállítása?

Bár a főváros központi régiót képvisel számunkra, azonban a telephelyünktől számított legfeljebb 70 kilométeres körzeten belül vállaljuk a bazalt házhoz szállítását a megfelelő logisztikai költségek ellenében. Mindez független attól, hogy a szállítási cím még konkrétan Budapesthez tartozik-e vagy sem. Fontos azonban, hogy bárhová is kérjük a régióban a kiszállítást, az minden esetben előzetes egyeztetést igényel!

Mivel tisztítható a bazalt?

Mivel a bazalt egy természetes alapanyag, ezért az egyik legjobb tulajdonsága az öntisztuló képesség, ezáltal legyen szó akár sárról, akár porról, akár más szennyeződésről, a kőzetfelület számára egy kiadós áztató eső jelenti a leghatékonyabb tisztítást. Nyilván ezt mi is megtámogathatjuk némi víz segítségével, de az esetek többségében erre nem lesz szükség.

Ha a bazalt felületén más szennyeződés, olajfolt vagy moha jelenik meg, az minden esetben más eljárást igényel. A mohásodás – árnyékos vagy nedves helyeken – jellemzően nem okoz esztétikai problémát, hiszen a sötét kőzetfelületen alig látható, és míg a gazosodás jellemzően gyomírtóval orvosolható, az olajos foltok és egyéb szennyeződések azonban csak felületcserével, a bazaltréteg átforgatásával tüntethetők el.

Milyen vastagon kell alkalmazni a bazaltot?

Ez minden esetben annak a függvénye, hogy milyen helyen, milyen munkához alkalmazzuk. Rendkívül szilárd alapanyag, ami nagyon jól tömörödik, nem süllyed meg, ennek megfelelően nem kell túl jelentős vastagságban gondolkozni vele. Normál esetben, személyautós forgalomnál egy 10 centiméteres sóderalapon elegendő lehet 15-20 centiméter bazaltot alkalmazni a kellően stabil és tartós felület kialakításához.

Amennyiben nagyobb teherbírásra terveznénk az adott felületet, akkor ez természetesen nem lesz elegendő, jellemzően vastagabb alap és felület kell hozzá. Mivel a bazalt önmaga fundamentuma is lehet, ilyenkor jó döntés, ha önmagában 30-40 centimétert elterítünk belőle, és legalább 15-20 centiméterenként döngöljük egy lapvibrátorral. Így az aszfalthoz közeli szilárdság érhető el vele.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a bazaltban megtelepedjen a gaz?

Leginkább azzal, ha odafigyelünk a helyes kialakításra a felületképzés során, azonban ezzel is legfeljebb csak késleltetni tudjuk olyan esetekben, ha például rendszeresen közlekednek mezőgazdasági gépek az adott felületen, és azt telehordják sárral. A sár ugyanis beivódik a bazaltszemek közé, és ideális táptalajt nyújt a gazok megtelepedésének.

Ezt jellemzően átforgatással vagy gyomírtó alkalmazásával tudjuk megakadályozni, de normál esetben évekig tartós, gazmentes felület alakítható ki azzal, ha például a bazaltréteg alá vízáteresztő fóliát teszünk, illetve oldalirányból szegéllyel zárjuk. Ezek megnehezítik a gyomnövények megtelepedését, de évtizedekre elegendő tartós megoldást azért nem jelentenek.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben