Murvás felületek tisztítása és takarítása az őszi időszakban

Szeretnénk megőrizni a murvás felületek fehéres, szürkés, fennkölt árnyalatát még az őszi időszakban is? Így sikerülhet!

Így tisztítsuk a murvás felületeket ősszel

Beköszöntött az ősz, odakint már hullanak a levelek, és bár sokan nekiláttak rendbe tenni a ház körüli területet, azonban ez gyakran nagyobb nehézséget okoz, mint ahogyan azt sokan gondolnák. Különösen az ömlesztett termékekből készült felületek esetén okozhat jelentős gondot a rendszeres tisztítás, illetve úgy általánosságban az állagmegőrzés, méghozzá kifejezetten ősszel, amikor levelek, más növényi hulladékok és rengeteg sár kerül felhordásra rájuk. Egy murvás autóbejáró éppen ezért például gyakran kifejezetten rossz állapotba kerülhet az őszi időszakban, és a betonnal vagy az aszfalttal ellentétben az ilyen felületet nagyon nehéz rendben tartani.

A Békás Logistic kínálatából többféle típusban is megrendelhető murva azért tekinthető különösen problémásnak ezen a téren, mert fehéres színvilága miatt azonnal meglátszik minden idegen anyag a kavicsdarabkák között. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a murvát nem lehet ősszel tisztán tartani, sőt mi több, ha ismerjük a módját, akkor egyáltalán nem okoz majd fejtörést, ehhez azonban elengedhetetlen lesz ismerni az egész módszert. Az alábbiakban ehhez szerettünk volna pontos útmutatókat adni, hogy aki szeretné, az őszi időszakban is makulátlan tisztaságban tudhassa murvából készült feljáróit vagy egyéb szabadtéri felületeit.

Ha csak a murvás felület felső szintjét kell megtisztítani…

Egy murvás felület esetén a legnagyobb problémát az okozza, hogy bármennyire is legyen ledöngölve és tömörítve az ömlesztett termék, az attól továbbra is amolyan porózus marad, tehát nem lehet söpörni, nem lehet lapátot használni rajta úgy, hogy annak ne látná kárát a felület néhány eleme, esetünkben néhány murvadarab. Nyilván ez önmagában még nem a világvége, de ha a közelben a gyerekek homokozója vagy olyan terület található, ahol rendszeresen füvet nyírunk, ott már okozhat gondokat egy-egy ilyen baleset.

Létezik azonban módszer, amivel finoman megtisztítható a murvázott felület is. Ha csak növényi nyesedékek vagy levelek találhatók rajta, akkor két módszer is a rendelkezésünkre áll. Amennyiben száraz növényi hulladék terül el rajta, akkor érdemes aktiválni egy lombfúvó készüléket. Ez az eszköz tökéletesen alkalmas arra, hogy a könnyű leveleket odébb pörgesse, miközben a nehezebb szikladarabokat egyáltalán nem mozdítja ki a helyéről. Nyilván ez egy költséges módszer, illetve nem mindenkinek van otthon ilyen eszköze.

Számukra olcsó kompromisszum lehet egy speciális lombgereblye, aminek nem fémből, hanem műanyagból készültek a fogai. Ez utóbbi azért fontos, mert a műanyag kellően lágy ahhoz, hogy a kavicsokat ne mozgassa ki a helyükről – vagy csak nagyon minimális mértékben –, ellenben elég erős ahhoz, hogy a leveleket és a többi hulladékot könnyedén el tudja húzni a felszínről. Ha száraz levelekről van szó, mindkét megoldás megfelelő hatásfokkal alkalmazható, de a nedves levelek esetén a lombfúvó általában nem ideális, ugyanakkor a gereblye ekkor is jól alkalmazható.

“A

Egy kiadós áztatás a jelentősebb koszt is eltünteti

Természetesen gyakori, hogy az őszi időszakban nemcsak a fákról lehulló levelek és termésmaradványok okoznak problémát a murvás felületen, hanem a sár is. A gyalogos közlekedésre kialakított murvafelületeket egyaránt érinti ez a probléma, de az autófeljáróként vagy parkolóként használat murvás helyeken különösen nagy gondot jelent, hiszen az autó kerekeiről megannyi sár és egyéb kosz kerül fel a murvára. Aki szeretné ezt legalább a fagy beköszöntéig eltakarítani, annak a víz lehet ilyenkor a legjobb barátja.

Egy kiadós eső például alighanem azonnal képes lehet letakarítani a murva felületét – ezért is szokás azt mondani, hogy ezen a téren az eső a murva legjobb barátja –, azonban vannak olyan őszi időszakok, amikor egyáltalán nem esik, vagy csak annyira kevés csapadék hull, hogy az egyáltalán nem elegendő a murvás felület megtisztítására. Ilyenkor elő kell venni a slagot, és nekünk megáztatni egy kicsit a murvát, hiszen egy kiadós áztatásnál jobb alternatíva aligha létezik a sár eltüntetésére.

Ami gondot okozhat, hogy ilyenkor a föld nem tűnik el, csak lefolyik a murva alá, ahol majd nyáron komoly gondokat okozhat abból a szempontból, hogy megtelepedhet benne például valamilyen gyomnövény, ami utána újabb növényi hulladékot eredményez, és így tovább körbe-körbe, egyfajta ördögi kört alkotva. Az áztatás tehát kiváló módszer, de sok esetben vagy csak egy-két alkalommal szabad élni vele, és inkább egy alaposabb, hatékonyabb megoldást kell választani helyette.

Legalább ősszel érdemes átforgatni egy kicsit a murvát

Kiváló alternatíva például a murva tisztántartására ősszel az átforgatás. A legjobb módszer különösen azt követően, hogy véget ért a fűnyírási szezon és lehullottak a levelek, hiszen ilyenkor a megtisztított murva sokáig képes lesz megtartani ragyogóan élénk színét. Hogy mégis mit takar a murva átforgatása? Mindössze annyit, hogy valamilyen erős szerszámmal – például egy vasgereblyével – a murvázott felület felső 5-10 centiméteres rétegét egyszerűen kimozgatjuk a helyéről, majd egy ásóval alaposan átforgatjuk úgy, hogy ami addig felül volt, azt alulra helyezzük, ami pedig alul volt, az felülre kerül.

“Az

Fontos, hogy a fundamentumot ilyenkor nem bántjuk, tehát nincs szükség újabb döngölésre, illetve préselésre, de nyilván nem is tilos, ellenben megfelelő alap, illetve kellően stabil szegélyek mellett szinte biztos, hogy az átforgatott felülettel nem lesz semmi probléma a későbbiekben. Hogy mi a teendő abban az esetben, ha korábban már egyszer éltünk az átforgatással, és szép murva helyett piszkos jön elő? Esetleg soha nem forgattuk még, de rengeteg sár folyt le a mélybe? Ebben az esetben az átforgatást némi tisztítással kell kombinálni.

Ilyenkor is legalább 5-10 centiméter mélyen kiemeljük a murvát és egy helyre gyűjtjük, majd alapos áztatás során gyakorlatilag lemossuk. Ezt a teljesen friss és tiszta murvát teregetjük majd vissza oda, ahonnan kiemeltük, így garantált, hogy az adott közegben olyan ömlesztett anyagot láthatunk majd viszont, mintha azt éppen akkor fektettük volna le frissen.

Ha a murva megsüllyedt vagy hiányos…

Itt érdemes beszélni arról is, hogy mi a helyzet akkor, ha murvás felületünk esetleg megsüllyedt – mert rosszul lett alapozva –, vagy különböző okok miatt hiányzik belőle egy bizonyos mennyiség. Ilyen helyzetben nem tehetünk mást, minthogy pótoljuk a kieső mennyiséget friss murvával. Ma már nemcsak teherautóval, köbméterekben lehet murvát vásárolni, hanem többek között zsákokban is. A Békás Logistic kínálatából elérhető zsákos murva például éppen ideális arra az esetre, hogy két-három darabot bepakolhasson a vásárló az autó csomagtartójába, majd azt a leendő murvás felületen elteregesse és ezzel felfrissítse azt.

“Amennyiben

Ilyen esetben érdemes a már kissé megkopott vagy koszos murvát úgy elegyengetni – ha hiányzik annyi –, hogy előbb a régiből kialakítunk egy egyenletes felületet, majd utána arra 2-3 centiméteres vastagságban – vagy amekkora réteg hiányzik – elteríteni a friss ömlesztett réteget. A természetes süllyedésből, ülepedésből, valamint a folyamatos kiszóródásból fakadóan erre a pótlásra bizonyos időközönként szükség lesz, ilyenkor érdemes így eljárni annak érdekében, hogy a kérdéses felület ismét friss és kellemes összhatást keltsen az esztétika tekintetében.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben