Így segíthet a homok is a kerti talaj javításában

Rengeteg esetben a homok kifejezetten ideális ömlesztett anyag, ha a kerti talaj javításáról van szó. Hogy mikor?

A homok, mint talajjavító

Ömlesztett anyagként a homokot általában nagyon jól körülhatárolható esetekben alkalmazzák a mindennapok és az építkezések során. Nem létezik építkezés például, ahol ne lenne szükség néhány köbméter homokra, de a betonozás mellett a kertben is meglepően sokszor lehet hasznunkra. A legtöbb homokra általában a térkövezéskor van szükség, de a gyerekek játszótereinek kialakításakor szintén rengeteg ömlesztett termék fogy.

Ezek mondhatni a homok leggyakoribb felhasználási területei, de a lista közel sem végleges, illetve teljes. Különösen a felhasználhatóság tekintetében erősen behatárolt bányahomok esetén tudják kevesen például, hogy milyen hasznos szolgálatot tehet a kertben akkor, ha például talajjavításra van szükségünk, esetleg olyan növényeket ültetnénk, amelyek homokos talajt igényelnek a megfelelő fejlődésük érdekében.

A Békás Logistic kínálatából is rendelhető kiváló minőségű bányahomok például tökéletesen alkalmas ilyen célzattal, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük, hogy konkrétan miért van ez így, illetve mit kell még tudnunk a téma kapcsán!

Az agyagos talajt a homokkal a legjobb javítani

A legjobb talajjavító tulajdonságát a homok jellemzően agyagos talajon fejti ki. Köztudott, hogy a magas agyagtartalommal rendelkező talaj kifejezetten nehezen művelhető és gondozható, rendkívül problémás ültetni és termeszteni benne bármit, illetve a díszkert fenntartása szintén gondot jelenthet, mert az agyag szerkezete kifejezetten alkalmatlan a legszívósabb dísznövények nevelésekor is.

Amennyiben kertünkben túl agyagos lenne a föld, a homok nagyon jó eszköz lehet arra, hogy ezt orvosoljuk” class=

Noha az agyagos talaj ellen rengeteg praktika és megoldás van, a bioszén például kifejezetten népszerű, hiszen segít javítani az agyagos talaj problémás vízelvezetését, de a perlit alkalmazása szintén ideális, hiszen megtámogatja a víz átszűrődését, ezáltal hozzájárul a talaj levegőztetéséhez. Kiváló és olcsó alternatíva ugyanakkor az agyagos talajt homokkal keverni – a bányahomok is tökéletesen alkalmas ebből a célból –, hiszen a benne található magas ásványi anyag tartalom minden tekintetben javítja a talaj szerkezetét, a vízelvezető képességét, így segít a növényeknek abban, hogy könnyebben felvegyék a nedvességet és az abban található tápanyagokat a földből.

Egyre gyakrabban alkalmazzák továbbá a homokot szennyezett talaj javítására is. Ma már több olyan módszer elérhető a hazai piacon, amelyek arra épülnek, hogy a homokszemcsék képesek semlegesíteni bizonyos méreganyagokat, illetve hozzájárulni a folyamat kialakulásához. Emiatt érdemes lehet olyan esetekben is alkalmazni, ha nem szeretnénk talajcserét, esetleg nem erőteljes szennyezésen átesett talajról van szó, így inkább csak a hatások csökkentését, a jobb vízelvezetést és a mielőbbi természetes tisztulást segítenénk elő.

Miért jó a homokos talaj?

A homokos talaj rendkívül sajátos szerkezettel és tulajdonságokkal rendelkezik, ezért az agyagos vagy a túlzottan humuszos földhöz hasonlóan ez a jellemzője alapvetően meghatározza, hogy mikor és milyen körülmények között, konkrétan milyen növénytípusokhoz lehet ideális választás. A homokos talajszerkezet ugyanis bizonyos esetekben kifejezetten előnyös, hiszen laza és levegős közegként írható le, nagy hátránya azonban, hogy nagyon alacsony a szervesanyag tartalma, hiszen a vízmegtartó képessége is gyenge.

Ami azonban kifejezett előnye a homokos talajnak, hogy a kártevő állatok nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megélni benne, hiszen nem találnak megfelelő táplálékforrást, illetve nem tudnak megfelelően tartós járatokat, járatrendszereket kialakítani maguknak. Emiatt is rengeteg növény számára ideális közeg abban az esetben, ha öntözéssel kiegészítve kerülnek elültetésre, hiszen ilyen esetben a növények mindenhez hozzájutnak, ami a növekedésükhöz csak kell.

A homokos kert számtalan előnnyel bír, nézzük akár csak a kártevőket” class=

Különösen olyan növények esetében lesz jó a homokos talaj, amelyek nem szeretik, illetve kifejezetten rossz hatással van rájuk a pangó víz, hiszen a homok könnyen és gyorsan átengedi a nedvességet. Szerencsére Magyarországon is nagyon sokféle növény található, amelyik nem rendelkezik nagy tápanyagigénnyel, illetve kevés vízzel is beéri. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, ami homokos talajközegben érzi jól magát a leginkább.

Homokos talajt kedvelő növények

Kifejezetten sok olyan növényfajt ismerünk, ami a magyarországi klíma mellett kedveli a homokos talajközeget. Ezek között megkülönböztetünk félárnyékot és napot kedvelő típusokat.

Előbbi kategóriába sorolható többek között a Bőrlevél, ami egy örökzöld levélzettel rendelkező, tavasszal aprócska rózsaszín virágba boruló növény, mely különösen kedveli az árnyékos területeket, nem okoz neki gondot a tartós vízhiány, így az sem, ha sokat süti a nap.

A Bőrlevél egy rózsaszínes virágzattal rendelkező növény, amely kifejezetten szereti a homokos talajt” class=

Kifejezetten jól mutat a Bőrlevél mellett a Dalmát gólyaorr is, mely szintén egy árnyékkedvelő, homoktűrő évelő növény. Rendszerint halvány rózsaszín virágzattal rendelkezik, ami sokszor fehéres árnyalatban bontakozik ki, és általában a nyár első felében díszíti kertünket. Érdekessége, hogy bár jól tűri az árnyékot, napon sincs nagy vízigénye.

Ritkán találkozunk vele a hazai kertekben, de a homokos talaj mellett az árnyékban is gyönyörű virágzó növény a Változékony dohánygyökér. A nyár elején láthatjuk a kertben, mint egy csodaszép, sárgás és narancssárgás szirommal rendelkező virágzó, de létezik belőle rózsaszín és fehér variáns is.

A Változékony dohánygyökér lehet akár rózsaszín, fehér, sárga, de narancssárga is” class=

Sziklakertben is jól megállja a helyét, de minden homokos talajon nagyszerű talajtakaró megoldás a Piros gólyaorr, mely valójában lilás virágzattal rendelkezik, ősszel pedig vöröses árnyalatú levelekkel díszít. Nem okoz neki gondot a homokos talaj és az árnyék sem.

Ha napos közegbe keresünk homoktűrő növényeket, a Csinos árvalányhaj kifejezetten jó választás, ha kedveljük a díszfüvet. Bokros növényként akár 60 centiméter magasra is megnő, gyakorlatilag alig igényel vizet, miközben csodaszép fehér bugái a nyári időszakban díszítik keskeny zöld levélzetét. Hasonló kategóriát képvisel a Vesszős köles is, ami tél kivételével folyamatosan látványos megoldás a kertben.

Virágzó napkedvelőre van szükségünk homokos talajon? A Pázsitviolánál szebbet aligha találunk. Gyönyörű élénk lila virágzattal rendelkezik, és bár talajtakaró, jellemzően csak tavasszal láthatjuk csodálatos színeit.

A Pázsitviola gyönyörű lila növényt hoz, és szintén kedveli a homokos talajt” class=

Szintén egy csodaszép virágzó, nap- és homokkedvelő növény a Tengerparti pázsitszegfű is. Egy örökzöld évelőről beszélünk, ami ültetést követően nagyon tömött alapot ad, belőle pedig nyáron labdaszerű formában lilás, rózsaszínes virágok emelkednek ki.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben