Bányahomok - egyenesen a bányából

Bányahomok

Bányahomok

Ajánlatkérés

Mitől függ a bányahomok ára?

Mivel a bányahomok egy adott terméket, és nem egy termékkategóriát takar, ezért árcédulájára egyáltalán nincs hatással a szemcseméret, sokkal inkább a mennyiség, illetve a minőség. Mivel a Békás Logistic által kínált homok egységesen magas kvalitást képvisel, így gyakorlatilag csak a mennyiségi tényezőket kell figyelembe vennünk az árcédula kapcsán.

Mint a legtöbb ömlesztett anyagot, úgy a bányahomokot is köbméterben mérik, ezáltal minél többre van belőle szükségünk, annál magasabb lesz a vételár, valamint a szállítási költség egyaránt. Természetesen a mennyiség növekedésével egyenes arányban csökken a teljes végösszeg is, hiszen ilyenkor mindig kedvezményes ár kalkulálható.

Bányahomok szállítás

Kellően száraz körülmények között, ezáltal fedett helyen és nedvességtől mentes talajon a bányahomok gyakorlatilag korlátlan ideig tárolható, így könnyedén raktározható, ha szükség van rá. Ennek ellenére a Békás Logistic egyenesen a bányából szállítja ki a megrendelt homokot a megrendelők számára, így legyen szó néhány köbméterről, vagy több teherautónyi ömlesztett anyagról, mindig tarthatók a rövid határidők, de a minőségi kérdések sem okoznak gondot.

A szállítás emiatt sok esetben akár órákon belül vagy a megrendelés másnapján kivitelezhető. A logisztikát mindig billenőplatós teherautó végzi, így gyakorlatilag nem kell a helyszínen lennünk a lerakodáskor, hiszen a homok közvetlen emberi beavatkozás nélkül kerül a helyére. A szállítóknak csak oda kell tolatniuk a megfelelő helyre – emiatt lényeges, hogy hová kérjük a terméket –, majd a plató megemelésével a homok lecsúsztatható. Ennek köszönhetően akár több kupacba is letehető a termék, sőt egy leendő térköves beálló esetén akár a durva elterítés is kivitelezhető lesz már ilyenkor.

Természetesen a bányahomok házhozszállítását csak a fővárosban, illetve közelében, telephelyünktől számított maximum 70 kilométeren belül vállaljuk. Ennek a legtöbb esetben logisztikai költségei vannak, aminek mértékét befolyásolja a távolság, a fordulók száma, de természetesen az is, hogy kisebb vagy nagyobb teljesítményű, illetve raktérrel rendelkező teherautót kell beindítanunk hozzá.

Milyen munkálatokhoz használható a bányahomok?

Alapvetően a bányahomok egy nagyon sokoldalú ömlesztett anyag annak ellenére is, hogy csak egyféle típusa és méretkategóriája ismert. Hogy konkrétan milyen munkálatokhoz ideális választás a mindennapokban vagy a ház körül? Lássuk a leggyakoribb felhasználási módokat!

Betonozás

Noha a betonozáshoz, illetve az egyéb kőművesmunkákhoz több esetben a folyami homokot részesítik előnyben, azonban a bányahomok is ideális lehet ehhez, ha megfelelő tisztasággal rendelkezik, tehát nem agyagos és nincsenek benne idegen anyagok, így növényi- vagy mesterséges hulladék. Nyilván a bányahomok nem sóder, ezáltal túl vastag betonfelületek vagy tartószerkezetek elkészítésekor nem szerencsés, de például egy vékony koptatóréteghez kifejezetten jó döntés lehet.

Vakolás, falazás

Alapvetően a bányahomok gömbölyded szemcsékből épül fel, így tartós felületképzésre semmilyen habarccsal sem a legalkalmasabb – nem véletlenül használják a legtöbbször önmagában –, de volt idő, amikor ezt alkalmazták vakoláshoz és falazáshoz is, mert egyszerűen nem volt más alternatíva. Ma már legfeljebb csak korhű felújításokhoz, vagy kültéri barkácsvakolásoknál, illetve barkácsfalazásoknál jellemző, de lényeges, hogy kizárólag mészhabarcsban állja meg a helyét, a cementhabarcshoz folyami homokra lesz szükség.

Térkövezés

Ugyan sok esetben alkalmaznak többször rostált, finomszemcsés sódert a térkövek alá, azonban a bányahomok legalább ugyanolyan jó tulajdonságokat tud felvonultatni, ha térkövezni szeretnénk. Sőt, lényegesen egyszerűbb vele dolgozni, hiszen az apróbb szemek egyszerűbben formázhatók, ezáltal könnyebben kialakítható a térkövek alatti vízszint, miközben nem okoz majd problémát a vízáteresztő képesség sem a rétegek tekintetében.

Lényeges, hogy a bányahomokot a térkövezéskor is csak nagyon vékonyan, mindössze egy-másfél centiméteres vastagságban szabad adagolni a korábban már megfelelően döngölt fundamentumon. Ezen felül az elkészült térkőfelület fugajáratainak feltöltésére is alkalmas ez az ömlesztett anyag, sőt lényegesen tömörebb közeg alakítható ki a segítségükkel, mint sóderből.

Díszkertek kialakítása

Kifejezetten sok esetben alkalmazható a bányahomok a díszkertek építése során. Talán nem is gondolnánk, de rengetegszer lehet szükségünk kisebb-nagyobb mennyiségben erre az ömlesztett anyagra. Példának okáért az imént említett térkövek mellett homokágyba kell fektetni a kerti tavak fóliáját vagy műanyag medencéjét is, ezen felül pedig a sziklakertek kialakításakor egyaránt nagy szerepet kaphat.

A bányahomok ideális választás akkor is, ha bizonyos növénytípusokról azt halljuk, hogy homokos talajra van szükségük. Példának okáért egy kaktuszkert kialakításakor tökéletes alternatíva válhat belőle, de azért ne felejtsük el, hogy a bányahomok nem termőföld, viszonylag kevés ásványi anyag található benne. Az elhangzottakon kívül nagyon sokszor tölt be fundamentum-szerepet, díszkerti közegben azonban felületkialakításra ritkán alkalmazzák.

Játszóterek, homokozók kialakítása

A legtöbb esetben a gyerekek számára okozza a legnagyobb örömet a bányahomok, hiszen ez a rendkívül finom tapintású, egyáltalán nem érdes, sokkal inkább puha és selymes összhatást keltő ömlesztett anyag tökéletesen ideális arra, hogy feltöltsük vele a homokozókat, illetve a játszóterek talapzatát. Érdemes lehet felhasználás előtt a biztonság kedvéért átrostálni, ezt követően azonban éveken át biztosíthatja az önfeledt játékot a gyerekek számára.

Hasznos tippek bányahomok vásárlása előtt

Amennyiben nem volt még dolgunk korábban a bányahomokkal, tehát nem dolgoztunk vele, nem kellett rendelnünk belőle kisebb vagy nagyobb mennyiséget, akkor biztosan elbizonytalanodhatunk, ha egy adott munkához erre lesz szükségünk. Hogy megfelelően felkészüljünk minden eshetőségre és kérdésre a rendelés kapcsán, érdemes előbb átböngészni az alábbi tippeket, amivel nemcsak felgyorsíthatjuk, de alaposan le is egyszerűsíthetjük a bányahomok vásárlásának folyamatát.

Ismerjük meg a bányahomok felhasználási lehetőségeit

Sokan vannak, akik innen-onnan összegyűjtött információk alapján döntenek úgy, hogy nekik bányahomokra van szükségük bizonyos munkafolyamatok elvégzéséhez, miközben létezik más ömlesztett anyag, ami lényegesen alkalmasabb az adott feladatra. Tipikus problematika ezen a téren a betonozás. Bár a bányahomok is alkalmas erre, a tartósabb felületekhez érdemesebb inkább a folyami homok vagy a többször rostált sóder mellett dönteni. A felhasználási lehetőségek kapcsán a fentiekben nyújtottunk átfogó segítséget!

Számoljuk ki, hogy mennyi bányahomokra van szükségünk

A mennyiségi kérdésekkel rendszerint nagyon sokan bajban vannak, ha a bányahomokról van szó. Rendkívül nehéz kiszámolni, hogy mekkora mennyiségben lesz szükségünk rá, mert apró szemű, jól tömörödő alapanyagról beszélünk, azonban van egy nagyszerű hírünk ezzel kapcsolatban, ha van legalább egy gyerek a családban.

A megmaradó bányahomok kupacnál jobb játékot keresve se találhatunk egy gyermek számára, még akkor sem, ha nem tartozik hozzá kialakított homokozó. Nagyobb felületek esetén a bányahomok köbmétere nagyjából egy 10x10 méteres terület fedésére alkalmas, átlagosan 10 centiméter vastagságban. Ezt a képletet érdemes alkalmazni ilyen esetekben.

Legyen megfelelő szerszámunk a bányahomokhoz

Bármilyen munkához is szeretnénk felhasználni a bányahomokot, alapvetően nem lesz szükségünk speciális szerszámokra ahhoz, hogy elterítsük vagy bedolgozzuk a helyére, azonban így is fontos lehet felkészülni a kapcsolódó munkára. Amire minden esetben szükségünk lesz, az legalább egy lapát és egy talicska, hogy az ömlesztett anyagot fel tudjuk merni és el tudjuk szállítani a felhasználási helyére, de jól jöhet mindemellett egy gereblye is, ha az elterítést is szeretnénk kivitelezni.

Alaposan gondoljuk át a szállítást

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak megrendelik a bányahomokot, azonban a helyszínen döbbennek rá arra, hogy a logisztika gondot okozhat, mert például a teherautó nem fér be a hátsó kertbe, ahol a homokra szükség lehet. Ilyenkor különösen fontos lesz majd a lapát és a talicska, azonban sokkal fontosabb, hogy inkább előre és alaposan átgondoljuk a szállítást. Különösen jelentősebb mennyiség esetén, hiszen egy nagy teherautót nem biztos, hogy mindenhol tudnak fogadni, ellenben egy kisebb kocsi könnyebben manőverezheti el a terméket a rendeltetési helyére. Szükség esetén tehát kérjük inkább több részletben a szállítást.

Ha kérdésünk van, inkább tegyük fel

A bányahomok kapcsán rengeteg kérdés merülhet fel a felhasználástól kezdve, a mennyiségi kérdéseken át, a szállításig bezárólag. Amennyiben rendelés előtt biztosra szeretnénk menni, a Békás Logistic felkészült kollégái készségesen állnak a rendelkezésére személyesen, telefonon vagy akár e-mailben is.

Bányahomok rendelés menete

Amennyiben a Békás Logistic-tól szeretne bányahomokot rendelni, a folyamat nemcsak gyors, hanem rendkívül egyszerű is lesz. Íme mindez lépésről-lépésre:

  • Az első és legfontosabb, hogy tudakozódjunk a bányahomok felhasználási lehetőségeiről, ezzel valóban olyan ömlesztett anyagot kaphassunk, amire szükségünk is lesz.
  • Ezt követően kérjünk árajánlatot az adott mennyiségre, amire lehetőségünk lesz személyesen, telefonon, e-mailben, de a honlapon keresztül, a bányahomokhoz kapcsolódó „ajánlatkérő” űrlap kitöltésével is.
  • Az árajánlat a legtöbb esetben néhány órán belül elkészül, ha pedig elégedettek vagyunk a kalkulált összeggel, erre hivatkozva leadhatjuk megrendelésünket, méghozzá a pontos szállítási cím feltüntetésével. A megrendelésre személyesen, telefonon és e-mailben is lehetőség van!
  • A megrendelő beérkezését követően néhány órán belül felvesszük önnel a kapcsolatot, hogy az adategyeztetés után kijelölésre kerüljön a kiszállítás időpontja, így nekünk már csak türelmesen meg kell várnunk az ömlesztett anyag érkezését.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi egy köbméter bányahomok?

A bányahomok köbméterének kiszámítása azért okozhat sokak számára nehézséget, mert a legritkább esetben alkalmazzák vastagon elterítve, illetve nagyobb mennyiségben, a legtöbbször általában vékonyan, fundamentumként van rá szükség. Egy köbméter bányahomokból egyébiránt egy 10 négyzetméteres területet tudunk beteríteni átlagosan 10 centiméteres vastagságban. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább rendeljünk mindig egy kicsivel többet, hiszen a megmaradó bányahomoknak nagyon örülnek majd a gyerekek.

Mire való a bányahomok?

A bányahomok felhasználási köre rendkívül szerteágazó. Ennek megfelelően sokan alkalmazzák még ma is betonozáshoz és vakoláshoz, de elsődlegesen inkább fundamentumként, térkövek alábélelésére és fugázásra lehet ideális választás. Ezen felül gyakran jó szolgálatot tehet a díszkertben, sziklakerteknél és homokos talajt kedvelő növények alatt egyaránt megállj a helyét, azonban a gyerekek is óriási örömüket lelik benne, ha ez kerül a homokozóba.

Mivel teríthető el a bányahomok?

Mivel túl nagy mennyiségben és vastagságban szinte soha nem alkalmazzák, ezért a legtöbb esetben a bányahomokot kézi erővel lehet, illetve kell is elteríteni. Természetesen előfordulhat munkagépes beavatkozás is, különösen csővezetékek fektetésekor, ahol gyakran alkalmazzák jelölőrétegként a bányahomokot.

Milyen szerszámokra lesz szükségünk, ha bányahomokkal dolgozunk?

Ez minden esetben az adott munka függvénye, vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen célra használjuk fel a bányahomokot. Alapvetően azonban kijelenthető, hogy egy jobb lapát és egy talicska feltétlenül legyen nálunk az egyszerűbb pakoláshoz, illetve szállításhoz. Amennyiben a homok terítéséről is nekünk kell gondoskodnunk, akkor egy gereblye is nagyon jül jöhet még, azonban más célszerszámra ritkán van szükségünk, hiszen a felületet jellemzően nem kell például döngölni, mint a nagyobb szemcsenagyságú ömlesztett anyagokat.

Mennyire tiszta anyag a bányahomok?

A Békás Logistic gondosan ügyel arra, hogy csak és kizárólag a legjobb minőségű és ellenőrzött bányából származó homok kerüljön minden megrendelőhöz, így garantált, hogy az ömlesztett anyag nem rendelkezik majd kellemetlenséget okozó idegen anyagokkal. Sem az emberi-, sem a természetes növényi hulladékok nem megengedettek a bányahomokban, ezért jó választás a gyerekeknek is a homokozó feltöltésére.

Hogyan kérhető árajánlat a bányahomokra?

Többféle módon, így akár még online formában is. Ehhez készült honlapunkon egy külön űrlap, így a bányahomok termék adatlapján csak kattintsunk az ajánlatkérés fülre, majd kérésünk azonnal a kosárba kerül. Itt csak meg kell adnunk a kívánt mennyiséget, kitölteni az adatokat, szükség szerint megjegyzést fűzni a kérésünkhöz, és néhány órán belül már meg is kapjuk az ajánlatot. Természetesen telefonon vagy e-mailben, sőt személyesen egyaránt kérhető árajánlat a bányahomokra, ami önmagában soha nem minősül megrendelésnek, emiatt fizetési kötelezettséget sem von maga után.

Nagyobb mennyiségű bányahomok házhoz szállítására is van lehetőség?

Mivel ügyfélkörünk nemcsak magánszemélyekből, hanem vállalkozásokból és kivitelezőkből is áll, ezért természetesen fel vagyunk készülve nagyobb mennyiségű bányahomok kiszállítására is. Hatalmas gépparkunkban többféle teherautó is megtalálható, így egyszerre akár 20-25 köbméter homok kiszállítása sem okoz gondot, de több autóval ennek a sokszorosa egyaránt megvalósítható. Fontos kiemelni, hogy nagyobb kiszállítandó mennyiség mellett jellemzően egyedi fuvardíjak és kedvezmények kalkulálhatók.

Kisebb részletekben is történhet a bányahomok szállítása?

Ahogy a szükség és a megrendelő kívánja. Ha valaki egy héten át minden nap egy köbméter bányahomokot szeretne kapni, és vállalja ennek a logisztikai költségeit, akkor természetesen ez is megvalósítható. A legtöbbször természetesen célszerű is a bányahomok kisebb részletekben történő kiszállítása, pláne bizonyos munkafolyamatokhoz, speciális területi kialakítás mellett, vagy olyan esetekben, amikor nagyobb teherautó nem tudja megközelíteni a helyszínt.

Csak Budapesten kérhető a bányahomok házhozszállítása?

Pontosabban inkább Budapesten és vonzáskörzetében, ami azt jelenti, hogy telephelyünktől számítva legfeljebb 70 kilométeres sugarú körben vállaljuk a bányahomok kiszállítását még akkor is, ha az már térképen nem Budapest, sőt nem is Pest megye. Természetesen a házhozszállítást minden esetben előre egyeztetni kell!

Kérhető segítség a bányahomok eldolgozásában?

Amennyiben arra gondol, hogy a teherautóról több kupacban, esetleg vastagabban elterítve is lehetőség van a bányahomok lerakodására, akkor természetesen igen. A helyszínre minden esetben billenőplatós teherautóval érkezik a homok, így onnan a szállító akár több helyre is le tudja majd engedni az ömlesztett anyagot, amennyiben a megrendelő kérése nem teljesíthetetlen, illetve nem vesz el sok időt.

Közvetlenül a bányahomokra lehet térkövet rakni?

Igen, de sok esetben szerencsésebb lehet ehhez az aprószemű sóder. A bányahomokkal egyszerűbb dolgozni, ha térkövezett felületekről van szó, de a nagyobb teherbírású felületeknél az agyagtartalom miatt akadhatnak vele problémák. Normál járdák vagy személyautókat kiszolgáló felhajtók esetén azonban tökéletes kombináció lehet.

Gyermekek homokozójába is jó választás a bányahomok?

Természetesen, így akár megmaradó ömlesztett anyagról van szó, akár célzottan a gyerekek játszójához szánt felület kialakítására rendelnénk a bányahomokot, minden esetben kiváló megoldás lehet. Természetesen egy rostálás és átforgatás a biztonság kedvéért nem árt, de inkább a felfrissítés érdekében, és nem azért, hogy az esetleges szennyeződéseket, vagy az oda nem illő anyagokat kiszűrjük.

Bányahomokkal vagy folyami homokkal jobb vakolni?

Amennyiben ilyen hagyományos módját választjuk a vakolásnak, jellemzően nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik ömlesztett anyag a jobb megoldás. Sokan inkább a bányahomokra szavaznak, mert finomabban lehet vele dolgozni, mások pedig inkább a folyamira, mert jobb tartással rendelkezik. Alapvetően kijelenthető azonban, hogy mindkettő alkalmas lehet erre a feladatra, ha nem zsákos vakolatokban gondolkozunk.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben