Erre használható a homok a kertben

A homok egy gyakran alkalmazott ömlesztett anyag, aminek a kertben is nagy hasznát vehetjük. Hogy mégis mire?

Homok a kertben

A felhasználási mód tekintetében a homok minden ömlesztett anyag közül a legnagyobb sokoldalúsággal büszkélkedhet, hiszen alkalmazhatjuk a lakás belső- és külső betonozási és egyéb kapcsolódó munkálataitól kezdve a kertig bezárólag. Mivel a homok és a betonozás kapcsolatáról, illetve a legkülönfélébb ide kapcsolódó kőművesmunkákról korábban már több blogbejegyzésben is beszéltünk akár direkt, akár érintőleges formában, ezért az alábbiakban most összegyűjtöttük, hogy milyen felhasználhatósági lehetőségekkel rendelkezik ez az ömlesztett anyag a kertünkben!

Elengedhetetlen a térkövezéshez

Kifejezetten nagy szükség van homokra abban az esetben, ha térkövezni szeretnénk kertünk bizonyos régióit. Legyen szó járdáról vagy feljáróról, a homok minden esetben szükséges lesz ahhoz, hogy egyszerűen kialakítható, szabályos felületeket kaphassunk. A térköveket ugyanis minden esetben érdemes homokba tenni, hiszen ezzel az ömlesztett anyaggal nagyon egyszerű dolgozni, könnyű vízszintbe húzni az alapfelületet, miközben annyira apró részecskékkel rendelkezik, hogy tökéletesen, mi több masszívan körbeölelik a kődarabokat, ezáltal nem hagyják, hogy azok elmozduljanak egymás mellett.

A homok ráadásul nemcsak a térkövek alá, hanem az egyes darabok közé, az úgynevezett fugákba is tökéletes, illetve szükséges. A térkövek közti nyílásokba besöprögetve például olyan mértékben képesek rögzíteni az egyes kődarabokat, hogy azok együttesen, egy rendszert alkotva akár több tonnányi súly megtartására is alkalmassá válnak tartósan. Persze a homokot gyakran használják más hasonló munkálathoz, legyen szó betonlapok lerakásáról, vagy valamilyen mélyre ásott elem – például medencés kerti tó – szintezéséről és így tovább.

Bizonyos növények is igényelhetik

Természetesen rengeteg díszkert létezik, ahol a tulajdonos olyan növényeket válogatott össze, melyek a homokos talajt kedvelik, hiszen vannak olyan típusok, melyek bár más földben is eléldegélnek, azonban sivatagos környezetben érzik csak jól magukat igazán. Ha mi is olyan díszkertet tervezünk, ahol sok a homokkedvelő növény, akkor gondoskodjunk róla, hogy elegendő homokot vitessünk a kert kialakításához.

Hogy milyen növények igénylik a homokot, melyek Magyarországon is népszerűek? A teljesség igénye nélkül ide sorolhatjuk az összes kaktuszfélét, a piros árvalányhajat, a pázsitviolát, a pázsitszegfűt, a vesszős kölest, a bőrlevelet, a dalmát gólyaorrt, valamint a változékony dohánygyökeret is.

Speciális díszkertek kötelező kelléke lehet

Természetesen léteznek olyan díszkertek, melyek kifejezetten a homokos környezetre specializálódtak, ami ma már hazánkban sem megvalósíthatatlan a gyakran száraz és forró nyarak miatt. Rengeteg esetben alakítanak ki az emberek maguknak sivatagos környezetet a díszkerten belül, például egy néhány négyzetméternyi kaktuszost, ahol megfelelő gondozás mellett óriási szúrós növények termeszthetők. Esetükben, illetve az autentikus összhatás érdekében nem elég, ha csak az adott kertrész felszínét megszórjuk egy kis homokkal, itt gyakran 30-40 centiméter mély ágyást kell létrehoznunk a növények miatt.

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem

Mindenki volt gyermek, és mindenki imádott a homokozóban ülve ügyeskedni, illetve építeni. Ha kertes házban lakunk, akkor mi is adjuk meg utódainknak ezt az örömet, hiszen ma már nem túl nehéz feladat kialakítani egy kisebb homokozót az udvar egyik játéksarkában, amihez a megfelelő körítés, ezáltal fogadókarám vagy műanyag kád, illetve némi játék mellett nincs is szükségünk másra, csak egy-két köbméter homokra. Kínálatunkból a klasszikus bányahomok az, amelyik a legideálisabb az ilyen gyermekjátszók kialakításához, hiszen elég nagy szemcsemérettel rendelkezik ahhoz, hogy könnyedén tapadjon, illetve jól játszható legyen, miközben gondoskodunk az ideális tisztaságról is ahhoz, hogy gyermekeink kedvükre szórakozhassanak vele akár egész álló nap.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben