Termőföld rendelése ősszel? Szempontok, melyekre érdemes odafigyelni!

Ha termőföldet rendelnénk magunknak az őszi időszakban, akkor több szempontra oda kell figyelnünk, mint ősszel.

Mire figyeljünk, ha ősszel rendelnénk termőföldet?

Egy kertes ház körül mindig nagy szükség lehet termőföldre. Példának okáért egy díszkertben vagy valamilyen díszkerti közeg kialakításakor, egy sziklakertnél, egy kis tereprendezésnél nagyon lényeges, hogy legyen extra nyersanyag, amihez ilyenkor hozzá lehet nyúlni, hiszen nagyon ritka az olyan közeg, ahol elegendő termőföld áll a tulajdonosok rendelkezésére egy ilyen jelentős átalakításkor. Természetesen nemcsak díszkerti célra, hanem egy darált és trágyázott termőföld már haszonkerti közegben is nagyszerűen megállja a helyét, így akár a meglévő haszonkert felszínének felfrissítésekor, akár teljes talajcsere alkalmával vagy ágyások kialakításakor a termőföld nagyon hasznos ömlesztett termék lehet.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elhangzottakon felül a Békás Logistic kínálatában többféle típusban elérhető termőföld rengeteg dologra felhasználható a ház körül, illetve minden olyan esetben, amikor földmunkára van szükség. Sokan nem is sejtik azonban, hogy az évszak mennyire fontos befolyásoló tényező lehet ennél a terméknél! Míg nyáron vagy tavasszal alapvetően nincs különösebb intelme a termőföld felhasználásának, addig az őszi szezonban és egy enyhébb téli időszakban már annál inkább, hiszen sokan ilyenkor vásárolnak maguknak ebből az ömlesztett anyagból, ami alapvetően nem hiba, különösen ebben a gazdasági helyzetben, hiszen könnyen lehet, hogy jövőre jelentős áremelkedés veszi kezdetét, így valaki már most felkészülne egy munkára, esetleg éppen most állna neki a tereprendezésnek.

Hogy milyen tényezőkre és szempontokra kell odafigyelni, ha ősszel vásárolnánk termőföldet? Az alábbiakban ezt a témát jártuk körül, miközben megpróbáltunk rávilágítani olyan tényezőkre, melyekre normál esetben talán soha nem is gondoltunk volna.

Lényeges mielőbb eldolgozni

Az első és leglényegesebb szempont az ősszel rendelt termőföld kapcsán, hogy ne hagyjuk túl sokáig állni, hanem törekedjünk a mielőbbi eldolgozására. Az őszi időszakban ugyanis nagyon jellemzőek a ködös, nyálkás reggelek, melyek a frissen porhanyós és darált termőföldet könnyedén keménnyé, kérgessé tehetik már nagyon rövid időn belül is. Bár egy rotációs kapával minden esetben fontos lehet megjárni egy kicsit a ledepózott földet – ez ősztől függetlenül is igaz –, de közel sem mindegy, hogy egy két napja pihenő, tehát még viszonylag friss földkupacról van szó, vagy egy összeállt, hantos lerakatról.

“

Ha száraznak tűnő, napos idő van, a termőföld állaga akkor is gyorsan romlik az őszi időben, hiszen már önmaga súlya alatt is tömörödik, így nemcsak ebben az évszakban, hanem minden más esetben is igaz, hogy lényeges gyorsan bedolgozni a helyére, mert minél tovább várunk vele, annál nehezebb lesz majd a munka. Érdemes ezért úgy kalkulálni, hogy a termőföld megérkezését követően legkésőbb másnap a helyére kerüljön, tehát már meglegyen a helye, és gyakorlatilag csak el kell ott teríteni.

Védjük meg az esőtől

Egyáltalán nem elhanyagolhatatlan tulajdonsága az őszi időjárásnak, hogy nagyon sokat esik az eső, de eleve magasabb a levegő nedvességtartalma, valamint gyakori a köd, a pára, ami a termőföld állagának és minőségének nem a legszerencsésebb. A víz ugyanis – különösen csendes, áztató eső mellett – teljes egészében átitatja a termőföldet, annak minden szintjét, minden apró zegzugát eláztatja, és biztosan mindenki tisztában van vele, hogy a friss földnek, illetve a víznek az eredménye jellemzően a sár lesz.

Azon túl, hogy a sáros és nedves földdel gyakorlatilag lehetetlen dolgozni, jelentős probléma, hogy miután ismét megszárad, kemény darabok, hantok maradnak utána, amit kifejezetten nehéz lesz újfent porhanyóssá, puhává és kezelhetővé tenni. Ezért az ősszel rendelt termőföldet próbáljuk megóvni az esőtől, ha van hozzá elég nagy ponyvánk, akkor takarjuk le legalább arra az időszakra, amíg esik az eső. Ez talán furcsának tűnhet, azonban a fentiek miatt szükséges, hiszen így sokkal tovább megőrizhető az ömlesztett termék frissessége, illetve könnyedebb feldolgozhatósága.

“Esős

Érdemes jól meggondolni a depózást

Amennyiben ősszel rendelünk termőföldet, akkor a depózás tényét szintén nagyon alaposan át kell gondolnunk. Lényeges, mert egyik napról a másikra olyan drasztikus mértékben megváltozhat az időjárás, hogy egy napsütéses délutánt könnyedén egy esős éjszaka követhet, másnapra pedig minden sártengerré változhat, ami meggondolatlan depózás esetén teljes mértékben ellehetetleníti a munkát, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nemcsak munkagéppel, hanem még gyalogszerrel sem lehet majd megközelíteni a földkupacot.

Ezért lényeges, hogy amennyiben az idő és a körülmények ezt lehetővé teszik, akkor ősszel különösen nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy a termőföld a lehető legközelebb kerülhessen a felhasználási helyéhez. Rendkívül lényeges, mert ilyen esetben már a lerakodás közben lehetőség van olyan közegben legalább részlegesen elteríteni a termőföldet, így rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat olyan esetekben, amikor egy kiadós áztató eső érkezik. A munkagépek ugyan ilyenkor sem tudják talán megközelíteni a munkaterületet, de legalább kézi erővel még menthető lesz a helyzet, illetve maga az ömlesztett termék.

Nem várhat tavaszig?

Amit mindenképpen gondoljunk át ősszel a termőföld vásárlásakor, az nem más, minthogy nem várhat-e tavaszig az a munka, amit el akarunk végezni ezzel az ömlesztett anyaggal. Ebben az időszakban ugyanis nem elég, hogy rendkívül problémás a tárolás, nagyon könnyen csökkenhet az időjárás függvényében a termőföld állaga. Abban az esetben különösen nagy gondot okoz mindez, ha télen is egy helyben maradna, és csak tavasszal kerülne felhasználásra ez az ömlesztett anyag.

“

Addig ugyanis nemcsak rengeteg nedvességet kell elviselnie, hanem nagy valószínűséggel némi havat, fagyot és hideget is, amitől még jobban összeáll a termőföld, olyan nagy hantok keletkeznek rajta – nem kizárt, hogy egy-két fűcsomó társaságában is –, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a felhasználását. Ha tehát nem ősszel vagy télen dolgoznánk a termőfölddel, és csak azért rendelnénk meg most, mert attól tartunk, hogy jövőre megdrágul, akkor érdemes inkább átgondolni, hogy mennyit nyerünk vagy veszítünk ezzel, hiszen az állagromlás miatt előfordulhat, hogy többet költünk majd a fellazításra, illetve az ismételt porhanyóssá tételre, mintha éppen tavasszal frissen rendelnénk meg az ömlesztett terméket.

Ha eltárolnánk tavaszig

Amennyiben mégis úgy döntenénk, hogy a termőföldet ősszel megvásárolnánk, de eltárolnánk tavaszig, akkor érdemes betartani néhány fontos alapszabályt. Az egyik az, hogy amennyiben nem túl nagy mennyiségről van szó, akkor vásároljunk hozzá egy akkora ponyvát, amivel az egész ömlesztett termék letakarható, így megóvható az esőtől, a hótól, a ködtől, egyszóval mindenféle kellemetlen nedvességtől, ami esetlegesen problémát okozhatna neki, illetve ronthatná az állagát.

Ha a ponyva, illetve a takarás nem megoldható, mert túl nagy mennyiségű termőföldet vásároltunk, akkor törekedjünk arra, hogy az ömlesztett terméket bizonyos időközönként átforgassuk egy kicsikét. Nyilván több köbméter esetén ehhez is munkagépre lesz szükségünk, de meghálálja majd magát ez a kis beavatkozás akkor, amikor tavasszal dolgozni kezdünk a termőfölddel.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben