Térkövek alapozásához ajánlott ömlesztett termékek

A minőségi térkövezéshez elengedhetetlen a megfelelő alapozás, amit különféle ömlesztett termékekkel kivitelezhetünk.

Ömlesztett termékek térkövek alapozásához

Egy ízlésesen térkövezett felületről kevesen gondolnák, de elképesztő mértékben képes feldobni otthonunk környezetét, funkcionáljon akár járdaként, akár parkolóként vagy csak egyszerű beállóként. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a térkövezést nagyon könnyű elrontani, hiszen a minőségi és látványos felületnek a lelkét minden esetben a megfelelően masszív alap biztosítja, ami bár soha nem látható, de kialakítását ennek ellenére sem szabad félvállról venni. Ellenkező esetben ugyanis az esztétikus térköves felület bizonyos pontokon megsüllyedhet, és nemcsak megjelenése, hanem hatékonysága is csorbát szenvedhet. Hogy miből lehet, illetve kell megfelelő alapot készíteni a térköves felületeknek?

Murva

A vastag murvaréteg akkor a legjobb választás a térkő alapjának, ha mind a mélység, mind a kiterjedés tekintetében nagyobb felületről van szó – például egy komplett udvarról –, hovatovább nagyon fontos a gyors és jó ülepedés mellett a vízáteresztés is. A murvával nagyon könnyű dolgozni, de érdemes az ömlesztett változatot választani belőle, ami speciális gépekkel gyorsan bedöngölhető, ezáltal biztonságos és masszív alapot alakíthatunk ki, melyre már csak egy kevés sóder vagy homok kell ahhoz, hogy lefektethető legyen a térkövezett felületet.

Andezit

Az andezit egészen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a murva, annyi különbséggel, hogy alkalmazása kisebb bejárók vagy járdák esetében nem célszerű, mert a nagyobb méretből kifolyólag finomalapok nem kivitelezhetők vele. Nagyobb kiterjedésű térköves felületek alá azonban gyorsan és könnyedén lehet belőle olyan masszív és tartós alapot készíteni, aminek még ülepítés mellett is megmarad kitűnő vízáteresztő képessége.

Darált beton

A darált betonból a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan masszív és tartós alap készíthető a térkövek alá, mint bármelyik vulkanikus kőzetből, hiszen gyakorlatilag egy könnyedén mozgatható és eldolgozható betonfelületről lesz szó a bedöngölés után. A szilárd betonnal ellentétben azonban a darált alternatíva kiváló vízáteresztő képességgel rendelkezik, hovatovább a fagy sem tud kárt tenni benne, hiszen a megfagyott víznek bőven lesz helye terjeszkednie a rések között. Tartós és nagyon olcsó megoldás – mely nem csak térkövek alapjához kitűnő választás.

Sóder

A sóder önmagában akkor kiváló térkő alapnak, ha kisebb felületeket kell burkolni, valamint olyan helyen történik a munka, ahol nincs szükség különösebb vízelvezetésre. Ez a tulajdonsága ugyanis a fenti ömlesztett termékekhez képest elhanyagolható, de például járdáknál – ahol nem kell túl mélyre ásni a térkövek miatt, mert nincs nagy terhelés –, tökéletes lehet szilárd ágyazóként, hiszen a különféle méretű kavicsok a döngölés után egy jól formázható, meglepően homogén felületet képeznek.

Homok

Bármelyik alapot is választjuk a fentiek közül a térkövek alá, a homok használata minden esetben elengedhetetlen lesz. A csupasz murvára, andezitre, darált betonra vagy sóderre ugyanis a térkövek nem tehetők rá, ezáltal mindegyik letétele, döngölése és szintezése után elengedhetetlen lesz egy vékony homokréteg elterítése. Erre nemcsak azért van szükség, hogy a térköveket könnyebben lerakhassuk, hanem azért is, hogy egyszerűbben szintezhessük őket, a homokban ugyanis problémamentesen illeszthetők egymás mellé még a vízszint tartásával is.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben