Térkő ágyazatának kialakítása ömlesztett anyagból, hogy a jegesedés se jelentsen problémát

Legyen szó térkőről vagy murvázott felületről, a megfelelő ágyazat kialakítása minden esetben fontos.

Így készítsünk megfelelő ágyazatot a térkőnek

Bármilyen felületet is alakítsunk ki otthonunk környezetében, amennyiben az esztétika mellett fontos szempont a tartósság is, akkor oda kell figyelnünk arra, hogy télidőben a fagy se tudjon kárt tenni benne. A jég ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a masszív betonfelületekben tud kárt tenni – noha igaz, hogy esetükben szerkezeti problémáról beszélhetünk –, hanem például egy látványos térköves felületet egyaránt könnyedén kimozdíthat a helyéről, illetve olyan repedéseket, valamint egyéb kellemetlenségeket idézhet elő, melyek később javítást, akár teljes renoválást igényelnek.

Hogy ezt meg tudjuk akadályozni, az ilyen felületeknél elengedhetetlen a megfelelő ágyazat kialakítása. Különösen a térkőnél például ezért is fontos az ágyazat, amihez többféle ömlesztett anyagot is találhatunk a Békás Logistic kínálatában. Az ilyen kültéri ágyazathoz ugyanis rendszerint efféle termékekre van szükségünk annak érdekében, hogy kellően biztos fundamentumot tudjunk biztosítani a felületnek, de a biztonság mellett oda kell figyelni arra is, hogy a fagy ne okozhasson gondot. Az ömlesztett ágyazat ugyanis elég rugalmas, mondhatni flexibilis ahhoz, hogy legyen helye a nedvességnek még akkor is, ha esetleg fagypont alá megy a hőmérséklet.

Azon túl, hogy kisebb eséllyel történnek ilyenkor elváltozások, az esetleges kiemelkedések vagy deformációk a fagyos időszak eltűnését követően kivétel nélkül helyreállnak, maguktól eltűnnek, ha úgy tetszik. Lássuk, hogy miként és miből kell ágyazatot előkészíteni a térkőnek ahhoz, hogy a jegesedés ne okozzon gondot!

Milyen ömlesztett termékek lehetnek ideálisak a munkához?

Az egyik legjobb ömlesztett anyag, ami fundamentum kialakításakor szóba jöhet a térkőnél, az minden kétséget kizáróan a 0-4-es, azaz kétszer rostált sóder. Ez a megoldás kellően aprószemű ahhoz, hogy könnyedén lehessen dolgozni vele, de mégis elég masszív, hogy akár egy autók közlekedésére használt felületet is könnyedén ki tudjunk alakítani a segítségével.

Amennyiben nagyobb teherbírást szeretnénk adni az ömlesztett termék számára, esetleg jobb nedvszívó tulajdonságokat, akkor az aprószemű ágyazó murva lesz a jó döntés. Eléggé kis méretű ahhoz, hogy könnyedén dolgozhassunk vele, és miközben jól ülepedik, biztos hátteret nyújt, mindemellett elég sok helye marad a nedvességnek, illetve fagyás esetén is jobban viseli a deformációt.

Előfordulhat, hogy a térkő számára nincs szükség túl vastag vagy túlzottan stabil alapra, esetleg a sódert és a murvát akarjuk megtámogatni vele, hogy valamilyen finom felületen lehessen dolgozni a térkövekkel. Ilyenkor a homok bármelyik formája ideális megoldás lehet, hiszen könnyen és egyszerűen lehet vele térkövezni, és noha önmagában ágyazni nem mindig elég, azonban fugázáshoz szintén ezt a terméket alkalmazhatjuk.

Így készül a térkő ágyazata, hogy biztosan ellenálljon a jegesedés hatásainak

Miután kiválasztottuk a megfelelő térkövet – rengeteg különféle forma, méret és szín áll a rendelkezésünkre –, az ágyazás kapcsán általában rengeteg kérdés merül fel, hiszen a puszta földre nem lehet elhelyezni ezeket a drága betonkockákat. Az ágyazat szerepe ugyanis, hogy segítsen elnyelni a burkolat felső részén keletkező terhet, és elvezetni azt a talaj irányába úgy, hogy a felső felület ne deformálódjon, illetve ne keletkezzen maradandó sérülés. Ehhez tartoznak még az olyan tulajdonságok, mint a vízelvezetés kérdése, vagy éppen a szegélyezés, hiszen egy olyan tartós felület kialakítása a cél, ami flexibilis alapokra építkezik.

“Úgy,

A folyamat első lépése minden esetben a földmunkával kezdődik, amit rendkívül lényeges körültekintően kivitelezni abban az esetben, ha nemcsak a teherbírásra, hanem a vízelvezetésre és a fagyállóságra egyaránt oda szeretnénk figyelni. Amennyiben egyszerű gyalogos forgalmat, illetve maximum személygépkocsit kell elbírnia a felületnek, akkor elegendő lehet a 15-20 centiméteres ágyazat. Ha viszont tehergépkocsik is gyakran közlekednek majd rakománnyal a térkövezett felületen, akkor ennek az értéknek a duplájára, azaz legalább 30 centiméteres mélységre lesz szükség. Ilyen mélyen kell kiszedni a talajt ahhoz, hogy kellő alap születhessen.

Az igazán jó vízelvezető réteget a fentiekben már említett aprószemű sóderből, valamint ágyazó murvából lehet kialakítani. Más nem ajánlott, mert a fundamentumnak bírnia kell a terhelést, a fagyállóság mellett tudnia kell vezetni a csapadékot, ezen felül pedig a tömörítés szempontjából sem szabad kudarcot vallania. Utóbbi nagyon lényeges, mert a kellően tömör felület megakadályozza, hogy későbbi süllyedések keletkezzenek. Hiába alkalmazunk például töltősódert, azt ilyen kis mennyiségben nem lehet úgy tömöríteni, hogy az kielégítse a fenti igényeket.

Ezzel a teherhordó ágyazattal tudjuk kialakítani a felület vízelvezetését is, ennek megfelelően úgy döngöljük vagy tömörítjük, hogy 2-3 százalékos lejtést adunk neki abba az irányba, amerre a vizet vezetni szeretnénk. Ez azt jelenti, hogy méterenként legalább 2-3 centiméteres szintkülönbséggel kell dolgozni. Mindezt úgy szükséges kialakítani, hogy közben ehhez a réteghez igazítjuk az oldalszegélyeket is, melyek betonból a legszerencsésebbek, illetve leginkább tartósak. Amennyiben pontosan dolgozunk, akkor a szegélyek és az ágyazati réteg egymásra pontosan merőleges lesz, a fundamentum és a szegély felső szintje közti különbségnek pedig akkorának kell lennie, mint a térkő vastagsága +2-3 centiméter, illetve ahogyan a tervezet kiadja. Valakik szeretik a térkövet és a szegélyt egy szintre helyezni, ilyenkor ez lesz a követendő.

Ahogyan azt fentebb is említettük már, teherhordó ágyazat önmagában nem mindig elegendő ahhoz, hogy a térkövet elhelyezhessük rajta. Az erre helyezett térkővel nem lehet pontosan haladni, instabil és problémás lesz egyben, ezért szükség van egy vékony felső rétegre, egy másodlagos ágyazatra. Ehhez az ágyazó homok lesz a jó megoldás, amiből egy 2-4 centiméteres réteget terítünk el finoman a felső részen. Ezt a réteget manuálisan már nem kell tömöríteni, magának a térkőnek a súlya tömöríti össze, azonban így is fontos, hogy kellően sima, egyenletes felületet próbáljunk meg kihozni vele egy lehúzó léc és egy vízmérték segítségével, hiszen ez nagyban meghatározza a lerakott térkő minőségét. Vastagabb másodlagos ágyazat készítése egyáltalán nem ajánlott, mert ilyenkor a térkő felülete nem lesz kellően stabil, az egyes darabok megsüllyedhetnek. Egy természetes süllyedés így is borítékolható, a felület akár egy centiméterrel is képes összeesni, de ez a legtöbbször nem lesz észrevehető, egyenletes marad tőle a felszín.

“Érdemes

Nagy gondot kell még fordítani a térkövezett felület esetén a fugázásra, a térkövek közti rések kitöltésére. Erre szintén tökéletesen jól alkalmazható az ágyazó homok, hiszen kellően aprószemű ahhoz, hogy a legkeskenyebb réseket is ki tudja tölteni, miközben nemcsak könnyedén dolgozhatunk vele, hanem ráadásként még a vízáteresztő tulajdonságok tekintetében sem okoz csalódást. Képes könnyedén átereszteni a nagy mennyiségű csapadékot, miközben erős fagyban sem szenved tartós kárt, hiszen az egész felület képes lesz együtt mozogni. Ez fagyás esetén különösen lényeges tulajdonság, hiszen a legnagyobb probléma általában mindig a túl masszív, túl kötött felület, a flexibilis, rétegezett kialakítások esetén a fagy biztosan nem tud kárt tenni semmiben.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben