Öt hasznos tanács, mielőtt ömlesztett anyagot rendelnénk

Ha ömlesztett anyag rendelése előtt állunk, mindig vegyük figyelembe a lehetőségeket! Ehhez nyújtunk most segítséget!

Amire ömlesztett anyag rendelése előtt oda kell figyelni

Aki soha életében nem rendelt még magának egyetlen köbméter homokot vagy sódert sem, az bizonyára komoly dilemma előtt állhat, ha egy szakember azt mondja neki: szüksége van 10 köbméter duplán rostált sóderre és 5 köbméter trágyázott termőföldre. Nem véletlenül, hiszen tetemes költségeket dobhatunk ki az ablakon, ha rosszul választunk, ezért úgy döntöttünk, hogy aktuális bejegyzésünket öt hasznos tanácsnak szenteljük, melyekkel kifejezetten azokat szeretnénk megcélozni, akik ömlesztett anyag rendelése előtt állnak, de egyáltalán nincs, vagy csak kevés gyakorlatuk van a témában.

A témaköröket ügyfeleink gyakran ismételt kérdései alapján állítottuk össze annak érdekében, hogy mindenki megfelelően felkészülve emelhesse fel a telefont, illetve rendelhesse meg a számára szükséges ömlesztett anyagokat, melyek kapcsán természetesen képzett kollégáink segítségére is számíthat. Lássuk azonban, hogy mit érdemes tudni előzetesen:

1. A mennyiség nagyon fontos

Mielőtt ömlesztett anyagot rendelnénk magunknak, rendkívül lényeges, hogy tisztában legyünk a mennyiségekkel, hiszen bizonyára nem a legszerencsésebb, ha kirendelünk magunknak 2 köbméter sódert egy teljes lakás aljaztolási munkálatához, majd menet közben jövünk rá arra, hogy az alig lesz elegendő az egyik szobához, tehát a teljes épülethez ennek sokszorosára van szükség. A legtöbbször szerencsére szakember adja meg a mennyiséget, de ha ilyesmivel nem számolhatunk, akkor megpróbálhatjuk mi is kiszámolni.

Öt hasznos tanács, mielőtt ömlesztett anyagot rendelnénk

Általánosságban elmondható például, hogy egy köbméter ömlesztett anyag nagyjából 10 négyzetméternyi terület 8-10 centiméteres borítására elegendő önmagában. Ha ennek a meghatározása is nehézséget okoz, akkor elegendő lehet, ha lemérjük a munkaterület szélességét és hosszúságát, valamint azt is, hogy a kérdéses anyaggal milyen mélységben kívánunk dolgozni, és munkatársaink segítenek a számításban. Érdemes egyébiránt mindig egyszerre többet rendelni, hiszen nagyobb mennyiségnél már lehetőség van egyedi árajánlat kalkulálására, de a fuvar is olcsóbb lehet, ha elegendő egy kisebb teherautót elindítani a szállításhoz.

2. Jól válasszunk ömlesztett anyagot

Rengeteg esetben problémát okozhat a megfelelő ömlesztett anyag kiválasztása is, ami különösen olyan esetekben jelentkezhet, mint a murva, az andezit és a bazalt, vagyis a zúzott kőzetek. Ezeknél az anyagoknál jellemzően nagyon sokan nem rendelkeznek megfelelő alapismeretekkel arról, hogy melyiket válasszák, ezáltal néha csak a szín alapján döntenek, márpedig ez nem minden esetben szerencsés megoldás. Mindig járjunk utána, hogy melyik ömlesztett anyag, pontosan mire való, amihez kollégáink mellett nagy segítséget nyújthatnak kapcsolódó blogbejegyzéseink.

3. A típusokra is figyeljünk oda

Ha az egyes alapanyagok tekintetében meg is vannak a szükséges alapismereteink, az altípusok kapcsán már lehetnek bizonytalanságok. Példának okáért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szemcsenagyságú sódert választunk egy lépcső betonozásához és vakoláshoz, de lényeges jól dönteni akkor is, ha murvát szeretnénk a kertbe díszítő jelleggel, ami azt jelenti, hogy az ömlesztett terméktípust felejtsük el, és inkább az osztályozott termékkategórián belül válogassunk.

4. Mindig tegyük meg a szükséges előkészületeket

Mindegyik ömlesztett anyag feldolgozásához szükséges lesz megtenni a kapcsolódó előkészületeket, hiszen ez sok esetben alaposan megkönnyítheti a dolgunkat. Érdemes előre kiválasztani például a lerakás helyét, de amennyiben bejárót akarunk készíteni murvából vagy bazaltból, akkor előre el lehet készíteni hozzá az alapot, így a helyszínre érkező ömlesztett anyag rögtön a helyére kerülhet, nekünk már csak el kell egyengetni és bedöngölni. Soha ne a szállítás idején hozzunk meg olyan döntéseket, minthogy hová kerüljön az anyag, mert több tonnányi termékről beszélünk, amit kézi erővel utólag nehéz lesz átrendezni.

5. A bedolgozáshoz is legyen megfelelő szerszámunk

Annak függvényében, hogy milyen ömlesztett anyagot rendelünk, nagyon lényeges lesz felkészülni a hozzá kapcsolódó munkára is. Betonozáshoz például be kell szereznünk majd a sóder mellé a cementet, a betonkeverőt, a talicskát, a lapátokat, míg egy zúzott kőzetes beállóhoz rendkívül lényeges lesz például egy lapvibrátort kölcsönözni ahhoz, hogy megfelelően egyenletes és szilárd felületet kaphassunk. Mindig készüljünk fel tehát a munkára, hiszen vannak ömlesztett anyagok, melyeknek nem feltétlenül szerencsés a szabad ég alatt hetekig várakoznia. Ilyen például a sóder vagy a termőföld. Előbbiből a finom szemcséket teljesen kimoshatja egy nagyobb eső, utóbbi pedig annyira összetömörödhet, hogy utána komoly gondot okozhat a megfelelő felhasználás.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben