Munka a murvával: kézzel vagy géppel történjen az ömlesztett anyag elterítése?

A murva elterítése többféle módon történhet, nagyon gyakran pedig gépi és kézi erőre is szükség van hozzá.

Kézzel vagy géppel dolgozzunk a murvával?

Miközben konkrétan a murva megrendelése is rengeteg problémát vethet fel nagyon sok esetben – hiszen megannyi kérdésben kell döntést hoznunk a szemcsemérettől kezdve a szállításig bezárólag –, az ömlesztett termék még azt követően is újabb kihívások elé állít minket, hogy megérkezett hozzánk. Ekkor jön ugyanis az egyik legnehezebb rész, avagy a konkrét munka a murvával, amivel kapcsolatban sokan nem tudják, hogy miként álljanak neki: kézi vagy inkább gépi erővel?

A kérdés jó, azonban nem túl egyértelmű, különösen annak függvényében, hogy ha a megfelelő minőségben szeretnénk dolgozni a murvával, akkor abban az esetben a legtöbbször nem lehet csak az egyik vagy csak a másik oldal mellett lándzsát törni, hanem a legtöbb esetben mindkettőre szükség lehet. Nyilván ez az ömlesztett termék mennyiségétől, a konkrét munkától, illetve a környezeti tényezőktől is függ, azonban a legtöbbször igaz állítás.

Hogy ennek fényében mégis mikor kell gépi és mikor kézi erő a Békás Logistic kínálatából piacvezető áron megvásárolható murva elterítéséhez, illetve bedolgozásához? Az alábbiakban ennek a kérdésnek jártunk utána!

Mikor kell munkagép a murvához?

Még mielőtt alaposabban elmerülnénk a témában, adja magát a kérdés: mikor van szükségünk munkagépre, ha murvával szeretnénk dolgozni?

Nagy mennyiség

Először is jellemzően akkor, ha nagy mennyiség áll a rendelkezésünkre, hiszen közel sem mindegy, hogy csak egyetlen köbméter murvát kell bedolgoznunk a végső helyére, vagy egy egész teherautónyi ömlesztett termékről van szó. Egy köbméterrel ugyanis még egyedül is elboldogulhatunk egy jobb talicska és egy lapát társaságában, de az ennél nagyobb mennyiséghez már nem árt, ha van segítségünk, sőt nagyjából öt köbméter az a mérték, amikor mindenképpen el kell gondolkoznunk egy munkagépen.

Természetesen ennél jóval kevesebb murva mellett is szükségünk lehet rá, hiszen főleg a nagyobb szemcsemérettel rendelkező úti vagy poros murva esetében rendkívül nehéz kézi erővel lapátolni és hordani a kérdéses ömlesztett anyagot.

“Vannak

Nagy távolság

A mennyiség mellett a távolság is befolyásoló tényező. Ez a legtöbb esetben környezetfüggő, hiszen közel sem mindegy, hogy a murva közvetlenül a felhasználási helye mellett, vagy annak közelében került leborításra, netán több tíz métert kell talicskázni ahhoz, hogy a helyére kerüljön. Utóbbi esetben ugyanis már néhány köbméternél is érdemes munkagépet fogadni, hiszen nemcsak a murva felmerése rendkívül nehézkes feladat, hanem a többórás talicskázás is rendkívül fárasztó tud lenni.

Helyes munkavégzés

Nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem továbbá, hogy bizonyos munkafolyamatokat leginkább csak gépi erővel lehet elvégezni, ha a murváról van szó. Eleve a munkagép nagy súlya, illetve a feladatokhoz használt lapát segítségével sokkal könnyebb lesz a helyére döngölni például a poros murvát bármilyen fundamentum kialakításakor, de a kerti murva felületképzéséhez egyaránt hasznos lehet, ha kimagasló súly nehezedik rá a szükséges ülepedés miatt.

Ezen felül a helyes munkavégzéshez tartozik még továbbá az is, hogy a murva a kijelölt felületen kellően egyenletesen kerüljön elosztásra. Ezt jellemzően géppel sokkal egyszerűbb elérni, hiszen egyszerre tudunk nagy mennyiségű ömlesztett anyaggal dolgozni, és így sokkal átláthatóbb lesz az egész, mint amikor lapátonként vagy talicskánként kell felmérni, hogy az adott terület melyik részén még mennyi murva hiányzik, illetve mennyivel több kerül lerakodásra.

A kézimunka majdnem minden esetben megkerülhetetlen

Miközben a gépi munkavégzés nagyon sok esetben elkerülhetetlen abban az esetben, ha szeretnénk a murvával dolgozni, azonban itt fontos megjegyezni, hogy a kézimunka gyakran ugyanolyan elengedhetetlen lehet. Hogy miért kell lapátot fognunk vagy elfáradnunk, ha gépet béreltünk? Mert valamennyi finom munkát csak így lehet elvégezni. Hogy melyek ezek?

Szegélyezés

Bármilyen murvával felszórt felületről is legyen szó, a legtöbbször elengedhetetlen, hogy ez a fehér kőzettörmelék valamilyen határolók közé kerüljön. Ezért van szükség szegély lefektetésére, ami azért fontos, mert így a murvázott felület tömöríthető, nem folyik szét, nem keveredik más ömlesztett termékekkel, esetleg a pázsittal, ami megnehezítheti a környezet rendben tartását, illetve általános gondozását egyaránt.

Hogy milyen szegélyt választunk a murvafelület köré, az kis túlzással csak rajtunk múlik, de bármelyik mellett is döntünk, lehetetlen géppel elvégezni annak lefektetését. Bár a szegély helyét egy ügyes gépkezelő ki tudja emelni, azonban a lapátot, a gereblyét és a gumikalapácsot ilyenkor is meg kell fogni, mélyebb szegélyeknél pedig sokszor a betonozást sem kerülhetjük el.

Geotextíliázás

Nem kötelező, de a murvázott felület esetében lényeges lehet egy réteg geotextília leterítése a minőségi munkavégzéshez, amit gépi erővel szintén nem tudunk elvégezni, hiszen fontos a fólia méretre vágása, a megfelelő beigazítása és elrendezése. Hogy miért kell geotextília a murva alá, egyáltalán mi célt szolgál?

“A

Általában ez a kiegészítő kisebb járdák vagy kerti attrakciók esetében fontos, amikor a kerti murva közvetlenül érintkezik egy 10-15 centiméter mélységű árokban a földdel. Ez azért jelent komoly problémát, mert ilyenkor a murva hosszabb távon koszolódik, mindenféle gyomnövény nőhet bele alulról – ez szegély nélkül is előfordulhat, ezért kell odafigyelni rá –, egyszóval a murvás felület geotextília alap nélkül nem tudja huzamosabb ideig megtartani mutatós és egyben látványos megjelenését.

Finomító műveletek

Noha egy ügyes gépkezelő kifejezetten szép munkát tud végezni vékony murvafelület esetén is, azonban akár tetszik, akár nem, a géppel sem lehet elérni bárhová, azzal sem lehet mindig olyan makulátlan felületet kialakítani, vagy olyan közel nyúlni például szegélyekhez, kerítésekhez, esetleg növényekhez, mint amennyire azt szeretnénk.

Ilyen esetekben pedig elengedhetetlen, hogy egy lapáttal vagy egy vasgereblyével beavatkozzunk és elvégezzünk olyan finomító műveleteket, olyan finomhangolásokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy megfelelően sima felületet alakítsunk ki, vagy csak kellően egyenletessé tegyük az egészet.

“A

Ezért nevezhető általános alapigazságnak, hogy a murvával való munka akkor lesz igazán teljes és makulátlan, amennyiben a kézi és a gépi munkát ötvözzük. Amíg ugyanis a munkagépek segítenek a nagyobb mennyiségű ömlesztett termék elterítésében, elhordásában és eldolgozásában, addig elengedhetetlen, hogy a kellő esztétika eléréséhez néhány kézi szerszámmal is beavatkozzunk, illetve finomítsuk a végeredményt.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben