Munka a bazalttal

A bazalt ideális választás lehet esztétikus és tartós felületkialakításhoz, azonban nem árt tudni róla egyet és mást.

Így dolgozhatunk a bazalttal

Mint ömlesztett anyag, a vulkáni eredetű bazalt viszonylag ritkán fordult elő otthonaink körül. Mindez annak ellenére is igaz állítás, hogy egyébként rendkívül tartós és látványos, felületkialakításra alkalmas megoldásról van szó, de sokan jobban kedvelik például a murvát, ha ilyen alternatívára van szükség. Ennek az oka leginkább talán abban keresendő, hogy a bazalttal igencsak nehéz dolgozni, kézi erővel például kifejezetten fáradtságos lehet a gyakorlati alkalmazása.

Emiatt az alábbiakban sorra vettünk minden lényeges kitételt azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelnünk, ha bazaltból szeretnénk valamit a ház körül, egyáltalán miként zajlik vele a munka. A kialakított felület, illetve a funkció bár alapvetően  meghatároz bizonyos tulajdonságokat ezen a téren, ugyanakkor vannak átfedések és általános tudnivalók, melyekkel nem árt tisztában lennünk.

Mire használható a bazalt?

Gyakorlatilag bármire, amire a legtöbb ömlesztett anyag. Noha a változatos szemcsenagyságú murvához képest azért korlátozottabb az alkalmazási területe, de így is nagyon sok esetben lehet ideális választás.

Példának okáért kitűnő megoldás autófeljárónak, hiszen egy tartós és szilárd kőzetszármazék, ami nemcsak esztétikus kinézettel bír, de mindemellett hatalmas teherbírással is rendelkezik, így akkor sem rossz döntés, ha személyautók vagy teherautók számára akarunk jól közlekedhető felületet kialakítani.

Mivel jól elbírja a járműveket, könnyedén tudnak közlekedni a bazaltfelületen, ezért természetesen az autófeljáró vagy autóbeálló mellett parkolókat is eredményesen alakíthatunk ki az ömlesztett anyag segítségével. Akár nagy, egybefüggő parkolófelületeknél is jó döntés, ahol például több teherautó vagy mezőgazdasági gép tárolása, pihentetése történik.

Munka a bazalttal

Természetesen járdaként is megállja a helyét a bazalt, különösen abban az esetben, ha kisebb szemcseméretű megoldást választunk hozzá. Jól tömöríthető, szilárd felületet ad, miközben árnyalata sokkal barátságosabb és természetesebb, mint a betonfelületeknek. A fentiekben már emlegetett nagy teherbírás miatt mellékútként is kiváló megoldás lehet a bazalt alkalmazása. Különösen olyan esetekben ideális, ahol rendszeresen gondot okoz a sár, esetleg a süllyedés, de az aszfaltozás túl költséges lenne, esetleg más okból kifolyólag nem valósulhatna meg.

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy a bazalt nagyon jól ülepszik. Emiatt egy olyan ömlesztett anyagról van szó, mely kitűnő alternatívát jelent különféle fundamentumok elkészítésekor is, ha kellően erős alapot biztosítanánk egy adott felület számára. Ezen felül a süllyedések ellen szintén előnyös éppen ezért, mindezt ráadásul úgy, hogy közben stabil, de jó vízáteresztő felületet nyújt.

Fontos a helyes kialakítás

Persze a bazalttal való munka közel sem csak abból áll, hogy a megrendelt ömlesztett anyagot a kívánt helyen elterítjük és ezzel letudtuk az egész munkafolyamatot, hiszen ez jellemzően nem más, mint pénzkidobás. Bármilyen bazaltfelület kialakításán is dolgozunk, már a tervezéskor vegyük figyelembe, hogy alapozni kell. Nyilván nem úgy, mint egy lakóháznál, de lényeges legalább 20-30 centiméteren sódert vagy akár bazaltot bedöngölni a talajba azért, hogy a legfelső felület kellően stabillá válhasson.

Ezzel megakadályozhatjuk, hogy alulról felnőhessenek a különféle gazok és gyomnövények, amihez nagyon lényeges lesz az oldalsó kialakítás is. A bazaltfelületet ugyanis elengedhetetlen megfelelő határolókkal ellátni. A legjobb és legmasszívabb – különösen nagy teherbíráskor lehet lényeges –, ha speciális szegélyeket betonozunk bele a földbe, melyek oldalirányból képesek tökéletesen megfogni a bazalt szétterülését, illetve azt a problémát, hogy az ömlesztett anyag esetleg pázsittal vagy más kőzetekkel keveredjen.

A kialakítás kapcsán nem kell nagy gondot fordítanunk a vízelvezetésre, hiszen a bazalt, illetve az alapozáshoz használt megoldások – még a sóder is – nagyon jó vízelvezető felületet képeznek, aminek jóvoltából a nedvesség egyenesen elszivárog, az oldalsó biztosítás miatt pedig nem tudja elsodorni a bazaltot, nem keletkeznek pocsolyák, nem okoz gondot a sár és így tovább.

A munka során kell a gépesítés

Ami lényeges, hogy a bazaltfelületet elengedhetetlen lesz döngölni. Ehhez minden esetben valamilyen gépet kell bérelnünk, például egy lapvibrátort, ami azt a célt szolgálja, hogy a felület egyrészt megfelelően sima, másrészt pedig kellően szilárd lehessen. Az eszköz munkáját semmi mással nem tudjuk kiváltani, a henger használata például jellemzően csak a felső részeket simítja el, de a mélyebb régiókba nem hatol be, hacsak nem valamilyen többtonnás, úthengerhez hasonlító megoldást tudunk alkalmazni.

Ebből következik, hogy a bazalttal való munka során elengedhetetlen a gépesítés, hiszen kézi erővel rendkívül nehéz dolgozni ezzel az ömlesztett anyaggal. Nem lehetetlen, azonban nagyon fáradtságos, különösen abban az esetben, ha nagyobb szemcseméretű zúzott kőről van szó. Ezért is érdemes már a bazalt rendelésekor előre gondolkozni, hogy az ömlesztett anyag azonnal a helyére kerülhessen, ezáltal a lehető legkisebb munkavégzésre legyen szükség ahhoz, hogy kész felületet alakíthassunk ki a segítségével.

Lapátolással és talicskázással ugyanis nagyon nehéz a bazalttal dolgozni, ezért lényeges minden esetben valami kisebb munkagépet bérelni. Ez már 8-10 köbméter bazalt esetén is előnyünkre válhat, hiszen amit egy kisebb markoló egy-két óra alatt elvégez, az könnyen lehet, hogy esetünkben akár két-három nap fáradtságos munka is lehet, miközben még segítségre is szükségünk lesz. Erre mindig készüljünk fel, ha bazalttal, illetve úgy általánosságban más ömlesztett anyaggal szeretnénk dolgozni. Nyilván egy apróbb szemű bazalt esetén egyszerűbb a dolgunk, mint a zúzott kővel, de a mennyiség miatt a gépi segítség akkor is elhanyagolhatatlan lesz.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben