Mire használható nyáron a legtöbbször a termőföld?

A termőföldre általában a nyári időszakban van a legnagyobb kereslet, az alábbiakban pedig el is mondjuk, hogy miért!

A termőföld felhasználása nyáron

Bár a jelenlegi éghajlat lehetővé teszi, hogy gyakran akár egész évben, még télen is dolgozhassunk a termőfölddel, a kérdéses ömlesztett anyagra azonban határozottan nyáron van a legnagyobb kereslet. Ennek az oka nem más, minthogy a nyár kellően száraz ahhoz, hogy akár nagyobb földmunkákat is el lehessen végezni, és maga a termőföld egyaránt képes annyira kiszáradni, hogy sem a gépi földmunka ne okozzon gondot, sem az, ha kézi erővel kell alkalmazni a termőföldet. A nyári időszakhoz kapcsolódik még, hogy jellemzően ilyenkor kezdődnek meg azok a munkálatok is, amelyekhez szükség van bizonyos mennyiségű termőföldre, mint ömlesztett anyagra. Hangsúlyozandó azonban, hogy ma már egyre kevésbé kötődik az évszakhoz a termőföld alkalmazása, de a nyár még mindig csúcsszezonnak nevezhető, azonban bármikor is alkalmazzuk, a termék minőségére mindig figyeljünk.

Különösen nyáron, hiszen ilyenkor olyan munkálatoknál kell alkalmazni ezt az ömlesztett anyagot, ahol a kvalitás elengedhetetlen. A Békás Logistic kínálatából rendelhető termőföld esetében például emiatt biztosan nem kell aggódnunk, de tudjuk-e, hogy mit takar a kérdéses termék kapcsán a minőségi kitétel? Példának okáért azt, hogy a termőföld – darált típus esetén – porhanyós, jól dolgozható, nincsenek benne nagyobb hantok és darabok, illetve teljes mértékben mentes az idegen anyagoktól. Idegen anyagnak nevezzük itt a növényi- és mesterséges hulladékokat, tehát a faágakat, fűcsomókat, műanyagból, üvegből, fémből vagy gumiból készült maradványokat, egyszóval mindazt, ami megnehezíti a termőföld megfelelő felhasználhatóságát.

Füvesítés

A nyári időszakban a legtöbbször általában füvesítéshez van szükség termőföldre. Ennek az oka nem más, minthogy a füvesítés folyamata rendkívül összetett, minden esetben többlépcsős teendő, amit nem lehet elvégezni már meglévő füves területen vagy ismeretlen eredetű, rossz minőségű töltőföldön. A füvesítéshez nagyon fontos a megfelelő kvalitású darált termőföld, hiszen ez elengedhetetlen a kellően egységes felületek kialakításához, legyen szó akár egy-, akár több rétegről. Eleve a fűmag elszórása is komoly problémát okoz olyan esetben, ha túlzottan agyagos, hantos, kemény földről van szó. Ilyenkor a fűmag jellemzően kidobott pénz, hiszen ebben a közegben nem tud kellőképpen meggyökeresedni, illetve megeredni, de még ennél is nagyobb gond, ha már meglévő gyomnövények maradtak a kérdéses felületen, vagy olyan termőfölddel dolgozunk, amiben maradt növényi hulladék vagy néhány fűcsomó.

“Füvesítés során gyakran lehet szükségünk termőföldre, hiszen a gyep megfelelő kialakításához elengedhetetéen a jó minőségű termőföld

Hosszabb távon nyilván nem lehet kiküszöbölni, hogy a nemesített fűbe ne keveredjenek gyomnövények, azonban rendkívüli mértékben le tudja rontani az összképet – sőt később, esetleges irtás során még több kellemetlenséget tud okozni –, ha már a kezdetekkor olyan gyomok növekednek a fűszálak között, amelyek nem illeszkednek oda. Az elhangzottak fényében talán nem meglepő, hogy miért olyan fontos, hogy a füvesítés mindig frissen elterített termőföldben történjen, ami mindemellett ráadásul nemcsak a leendő pázsit minőségét képes előnyösen befolyásolni, hanem bizonyos mértékig lehetőséget ad az udvar egyenlőtlenségeinek a kiküszöbölésére is. Ez azonban már részben a tereprendezés témaköréhez kapcsolódik, amit lentebb még szóba hozunk majd!

Talajfrissítés a kertben

Amire a nyári szezonban különösen gyakran kell alkalmazni a termőföldet, az nem más, mint a talajfrissítés. Talajfrissítésre több okból kifolyólag is szükség lehet. Az első rögtön az imént említett füvesítés kérdése, hiszen meglévő, gyomnövényekkel szennyezett talajba nem lehet friss füvet vetni még akkor sem, ha az alaposan át van forgatva, fel van szántva. Egyetlen alternatíva a vegyszer alkalmazása, de ez sem nyújt minden esetben 100 százalékos megoldást, ami pedig még ennél is nagyobb gond, hogy a legtöbben éppen saját zöldövezetükben szeretnék elkerülni a kemikáliák alkalmazását.

A füvesítés mellett talajfrissítésre általában akkor lehet szükség a kertben, ha valamilyen szennyeződés került a földre, ami meggátolja, hogy a növények megfelelően fejlődjenek. Tipikusan ilyen eset például az olajszennyezés, ahol már nemcsak talajfrissítésre, hanem komplett talajcserére lehet szükség bizonyos esetekben. Természetesen egy haszonkert esetében számolni kell azzal is, hogy a használt föld valamilyen okból kifolyólag elfárad, nincs benne annyi tápanyag, ami az egészséges zöldségek vagy gyümölcsök termeléséhez szükséges. Ilyenkor a mesterséges tápanyagok és vegyszerek ugyan segíthetnek, de a leghatékonyabb és legtermészetesebb megoldás, ha a kertben komplett talajfrissítés történik, vagyis a felső 15-20 centiméter kicserélésre kerül, hiszen ezzel visszakaphatjuk a korábbi termelékenységet.

Üvegház, fóliasátor és magaságyás feltöltése

A termőföld alkalmazása a nyári időszakban nagyon gyakran történik kertészkedési célzattal. Sok esetben ugyanis elegendő, ha felássuk a kertet és megpróbálunk zöldséget vagy gyümölcsöt termelni, azonban aki ennél egy kicsit tovább menne, és fóliasátrat, kisebb üvegházat vagy magaságyást készítene, az nagyon hamar találkozik azzal a problémával, hogy ezekhez az építményekhez extra mennyiségű termőföldre lesz szükség. Már két-három nagyobb magaságyásnál előfordulhat ugyanis, hogy 4-5 köbméteres termőföld-igénye lesz, a fóliasátrak és az üvegházak esetében pedig még ennél is többről beszélhetünk, hiszen ezeknél az építményeknél szintén elengedhetetlen, hogy a művelt föld szintje magasabban helyezkedjen el, mint a normál földszint.

“Zöldség és gyümölcs termesztésnél szintén fontos a megfelelő termőföld”

Természetesen egy kisebb fóliasátornál vagy egy apróbb üvegháznál még lehetőség van ezt korrigálni vagy kivédeni, hiszen valamennyi föld már akkor termelődik, amikor a hozzájuk kapcsolódó fundamentum elkészül, azonban egy magaságyás esetében ez mindig aktuális probléma. Amiért pedig kertészkedésre használnánk ezeket a létesítményeket, a megfelelő minőség elengedhetetlenül fontos a termőföldből. A könnyed művelhetőség és más egyéb tényezők miatt lényeges, hogy az ágyásokba frissen darált, hulladékoktól, gyomoktól és csomóktól mentes földfelszín kerüljön.

Tereprendezés

A kertépítések – a fentiekben már kiemelt füvesítéssel egyetemben – jellemzően a nyári időszak egyik leggyakoribb elfoglaltságai, ezért a termőföld-igény a legtöbbször azért növekszik meg ebben az évszakban, mert a legtöbben ilyenkor vágnak bele saját zöldövezetük kialakításába vagy felújításába. Noha nincs rá szükség minden esetben, azonban a kertépítések zöme szinte mindig tereprendezéssel indul, ami a közhiedelemmel ellentétben közel sem csak abból áll, hogy a felszínt egy markolóval eldolgozzuk, majd jöhet a füvesítés és az ültetés. Vannak szerencsésebb helyek, ahol ez hellyel-közzel működőképes lehet, azonban a legtöbb esetben szükség van nagyobb tereprendezésre, amihez extra termőföldre, sok esetben pedig talajfrissítésre vagy komplett talajcserére van szükség.

Egy nagyobb rézsű kialakítása, egy korábban fákkal vagy cserjékkel tarkított felület eldolgozása vagy a vízelvezetés kialakítása érdekében a megfelelő szintek, árkok és egyebek például nagyon sok extra termőföldet igényelnek. A jó minőség pedig azért fontos – legalább a felső 15-20 centiméter esetén –, mert a felület vélhetően füvesítésre kerül, növényeket ültetünk majd bele, és ez a háttér megköveteli a darált földet, ami jellemzően alapvetően fontos az eldolgozás mellett ahhoz, hogy sem hulladék, sem gyomok ne kerüljenek bele.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben