Mire használható a termőföld a díszkertben?

A termőföld felhasználására rengeteg lehetőségünk van a ház körül, de vajon milyen alternatívák léteznek a díszkertben?

Termőföld a díszkertben

Egy díszkert kialakításakor rengeteg ömlesztett anyagra van szükségünk. Sóderre a különféle betonozási munkálatokhoz és bizonyos alapozásokhoz, murvára a látványos felületképzéshez, de a legtöbb esetben a termőföld is nélkülözhetetlen lesz ahhoz, hogy álmaink díszkertje elkészülhessen. Sőt mi több, minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy termőföldből kell talán a legtöbb az ilyen munkálatokhoz. Hogy miért és mire használható ez az ömlesztett anyag egy díszkertben? Lássuk az alternatívákat!

Feltöltésre

Nagyon ritka az olyan kert, ahol nincs szükség valamilyen talajkorrekcióra, és itt most természetesen nem a zsebkendőnyi méretű területekről van szó. A díszkert kialakításának az egyik alapja ugyanis a tökéletesen sík környezet, mely olyan ez a kertésznek, mint festőnek az üres vászon. Márpedig a legtöbb területen biztosan találunk egyenetlenségeket, és noha sokszor gépekkel csak elegyengetik ezeket a felszíneket, azonban ez nem a legszerencsésebb megoldás, hiszen a gyomok és egyéb kártevők ezzel megmaradnak a kertben.

A legjobb tehát az, ha van rá lehetőségünk – azaz a közvetlen szomszéd földje nincs sokkal alacsonyabban –, hogy legalább 15-20 centiméter friss termőföldet hozatunk a kertbe, amivel kiépíthető lesz már például a vakondvédelem, de attól sem kell tartanunk, hogy gyomnövények nőnek már az első szezonban a friss pázsitba. Persze feltöltésre akkor is szükség lehet, ha kisebb emelkedőket vagy dombokat szeretnénk elhelyezni a díszkertben, hiszen sok esetben ez is kérés a megrendelők részéről. Ehhez a termőföld nélkülözhetetlen kellék!

Komplett talajcserére

Noha a feltöltés kapcsán részben már érintettük a témát, ugyanakkor fontos kiemelni a talajcsere fontosságát is egy díszkert kialakításakor, amit szintén a kérdéses ömlesztett anyaggal lehet kivitelezni. A talajcsere akkor lehet nagyon fontos és lényeges, amikor nincs lehetőségünk arra, hogy a régi felületre egyszerűen ráhúzzunk egy bizonyos vastagságú friss földréteget azért, hogy tökéletesen egyenletes és tápanyagban dús felszínt kaphassunk.

Ilyenkor a régi földet ki kell merni a helyéről olyan mélyen, amennyire szükséges. A gyomoktól és kártevőktől fertőzött, esetleg különféle méreganyagokkal szennyezett földfelszíntől így azonnal megszabadulunk, a helyére pedig teljesen friss, tápanyagokban gazdag, igény szerint trágyázott, azonnal füvesíthető felszínt kaphatunk.

Ágyásokhoz

Mint köztudott, a termőföldből többféle típus létezik, így kérhetünk például extrán tápozott változatot, ha a trágyázott megoldás mellett döntünk. Ez azért különösen lényeges egy díszkert esetében, mert a frissen ültetett növények számára elengedhetetlenül fontos lesz megfelelő környezetben megkezdeni a növekedést, így kisebb lesz a veszteség, és már az első hónapokban zöldellő, egészséges, virágokban gazdag ültetvényeket csodálhatunk a kertben.

A trágyázott termőföld kitűnő alternatíva lehet például a különféle ágyások feltöltéséhez, sövények alá, de a különféle kaspókhoz és nagyobb cserepekhez egyaránt ideális választás. Persze az egész kertben alkalmazhatunk ilyen ömlesztett anyagot, de jellemzően csak kevert formában, mert egyrészt a füvesítéshez elegendő a normál változat, másrészt lehetnek növények, melyek számára ez a földtípus túl erős lesz.

Sziklakertekhez

Bizonyára mindenki látott már sziklakerteket, melyeket gyakorlatilag egy miniatűr dombocskaként vagy hegyecskeként lehet jellemezni laikusként. Nevezzük azonban bárhogyan, ezek az elemek minden esetben több köbméternyi termőföldet igényelnek annak érdekében, hogy kellően magas és megfelelő kiterjedésű sziklás környezetet tudjunk kialakítani a díszkertünk számára.

Ehhez az esetek többségében tökéletesen alkalmas normál termőföld, de alaposan megkönnyíthetjük a kertészek dolgát, ha alapként hagyományos termőföldet, rá pedig megfelelő vastagságban – 10-15 centiméter – részben trágyázott termőföldet terítünk el, és ebbe ültetjük a növényeket, ami segítséget nyújt nekik a megtelepedésben.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben