Mire használható a murva a ház körül?

A murva alighanem az egyetlen olyan ömlesztett kőzettípus, melynek felhasználása nemcsak hasznos-, hanem dekorációs célzattal is történhet.

Ennek az oka, hogy főként a kisebb szemcseméretű murva a fehéres-szürkés árnyalata miatt önmagában vagy kiegészítő célzattal alkalmazva egyaránt nagyon dekoratív megjelenéssel rendelkezik, miközben kiváló színtartása mellett a tartósság, a vízelvezetés és az ülepedés tekintetében is pozitív jellemzőkkel rendelkezik. Hogy mégis mire és miként használható egy átlagos lakóház körül a murva? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Vízelvezetőnek

Bár az egészen apró szemű murvák csak kisebb vízelvezetők kitöltésére alkalmasak a ház körül, azonban a nagyobb árkokban vagy olyan helyeken, ahol jelentős mennyiségű esővíz zúdulhat végig, a közepes, illetve nagyobb szemcsemérettel rendelkező típusok alkalmazhatók nagyobb sikerrel. Ennek az oka nem más, minthogy a kisméretű murvadarabkák már önmagukban, súlyozás nélkül is képesek tömörödni, ezáltal elveszíteni vízelvezető képességüket, míg a nagyobb darabok tömörítés nélkül megfelelően szellősek maradnak, ezáltal még évek múltán is kiválóan alkalmasak maradnak vízelvezetőként.

Mire használható a murva a ház körül?

Járdának, autóbeállónak, parkolónak

A legtöbb esetben járdák, autóbeállók, parkolók, felhajtók és egyéb hasonló feladatot betöltő felületek fedéseként találkozhatunk a házak körül murvával. Nem véletlenül, hiszen a kellemesen fehér árnyalata képes feldobni, elegánsabbá és mutatósabbá tenni a környezetet, mindemellett pedig egy olyan masszív és tartós felületet képez, aminél nem kell aggódnunk többé például a sár vagy a pocsolyák miatt. Az autóval használt felületek esetében azért különösen előnyös, mert változó szemcseméret esetén kiváló tömörödési jellemzőket vonultat fel, vagyis közel olyan szilárd felület jön létre, mintha lebetonoztuk volna, ellenben a szürke és rideg betonfelülettel ellentétben a murva tiszta és barátságos hatást kelt. Sőt mi több, megfelelő ágyazással és alapokkal attól sem kell tartanunk, hogy fű vagy más gaz nő a feljárónkra és a járdánkra. Szegélyekkel ráadásul kiválóan kordában tartható a leterített murvaréteg, ezáltal nagyon könnyű minőségi és látványos munkát végezni vele.

Díszkertben színesítésnek

A kisebb szemcseméretű hófehér murva dekorációs célzattal is nagyon látványosan alkalmazható a ház körüli díszkertekben. Különösen jól mutat örökzöldek között, de ízléses sziklakertek, kis kerti járdák és kellemes hangulatú tavak kiegészítőjeként is szolgálhat, sőt mi több, akár kaspókba töltve kiemelheti növényeinket, bizonyos fajoknál pedig még az öntözést is megkönnyíti. Egyre több helyen alkalmazzák a murvát úgynevezett művészkertekben, ahol a vonalak, a formák és a növények kölcsönös harmóniát képviselve alakítanak ki egy rendkívüli látványt. Ilyen esetekben használható kövirózsásban, járdák díszítéseként, lépegetők közötti térkitöltőnek, de gyakorlatilag bármire, amit meg tudunk valósítani a segítségével.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben