Mire használható a kulé kavics?

Legyen szó akár díszkertekről, akár vízelvezetőkről vagy talajborításról, a kulé kavics az egyik legjobb választás.

A kulé kavics alkalmazásáról

Rengetegen hajlamosak összezavarodni, amikor kavicsvásárlás során meghallják a kulé kavics elnevezést, ilyen formában ugyanis csak nagyon kedvesen találkoztak a folyami kavics speciális változatával. Nem véletlen, hiszen sok helyen egyáltalán nem is használják a termék hivatalos nevét, de ha mégis, rengetegen akkor sem tudják pontosan, hogy mi is az a kulé kavics, egyáltalán milyen területeken alkalmazható? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket igyekeztünk megválaszolni!

Mi az a kulé kavics?

A kulé kavics a folyami kavics egyik típusa, mely főként kvarcból és kvarcit szemcsékből áll, ami kizárólag a természet formált esztétikailag elragadó, gömbölyded formákká az évmilliók során. Erre a kavicstípusra éppen ezért a sima, kellemes tapintású felület a jellemző, méghozzá szürkés és barnás színárnyalatok társaságában, ami a származási helyétől is függ. Magyarországon főként inkább a szürkeárnyalatú kulé kavics a jellemző, de kellemes bézs színben is gyakran találkozhatunk vele.

Honnan származik a kulé kavics?

Mint az ömlesztett anyagok többsége, úgy a kulé kavics is a természet ajándéka, ezáltal az esetek többségében folyókból, folyamokból vagy tavakból bányásszák, de a közös pont, hogy nem földalatti bányákból származik, mint a sóder. Ennek az oka nem más, minthogy kulé kavicsnak kizárólag a nagy tisztaságú kőzetek tekinthetők, melyek nem tartalmaznak agyagot, sem homokot vagy apróbb köveket. Ezt a természet kizárólag vizes környezetben tudja előállítani, ezáltal a folyók és a folyamok erős sodrása a kavicsokat egymáson átgörgetve koptatja és tisztítja felületüket, így lesz a végeredmény egy kellemes tapintású és megjelenésű, mindemellett pedig tiszta közegű ömlesztett termék.

Hogyan osztályozzák a kulé kavicsot?

Általánosságban kijelenthető, hogy a kulé kavics osztályozására leginkább csak geológiai szempontból kerül sor, de kereskedelmi forgalomban is ezek a mérvadóak, így a 20 és 40 milliméter közötti átlagos szemcsemérettel rendelkező tisztított folyami kavicsot szinte minden esetben kulé kavicsnak nevezzük. Bár léteznek ennél kisebb méretkategóriában osztályozott termékek is, ezeket azonban rendszerint csak díszítésre hasznosítják, például parkokban, játszótereken vagy díszkertekben. Ezt a típust jellemzően nem is kulé-, hanem gyöngykavicsként ismerjük.

Hol alkalmazható a kulé kavics?

Az ömlesztett termékek között alighanem a kulé kavics az egyik legjobb és legtermészetesebb megjelenésű, ami nem meglepő, hiszen semmilyen utómunkát, mosást vagy zúzást nem alkalmaznak rajta, a szépen csiszolt felületét ugyanis a víz koptatómunkája alakította ki évmilliók során. Éppen emiatt a kulé kavicsot sok esetben alkalmazzák dekorációs célzattal, így például díszkertekben, virágládákban, nagyobb kaspókban, de akár még lakásokban is. Sokszor találkozni vele kisebb kertekben lépegetőként vagy talajtakaróként, ami nemcsak jó megjelenésének, hanem csiszolt, puha felületének is köszönhető, hiszen garantáltan nem szúrja meg vagy nem sérti fel sem az ember, sem a háziállatok lábát.

A díszítés mellett azonban a kulé kavics felhasználása gyakorlatias jelleggel is történhet, hiszen nem árt tudni róla, hogy egy rendkívül jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező termékről van szó. Emiatt sokszor használják vízelvezetőkben a ház körül, az árkokban, a szivárgókban, a csatornákban, valamint egyéb olyan területeken, ahol elengedhetetlen a makulátlan vízelvezetés. A kulé kavicsot ugyanis nem lehet tömöríteni, ezért a köztes rések nagyon könnyen és gyorsan elvezetik a vizet úgy, hogy közben nem marad utánuk sár, és a föld sem tud megsüllyedni. Ahol tehát a belvíz vagy a beázás komoly problémákat okoz, ott a kulé kavics ilyen formában történő alkalmazása óriási segítséget jelenthet megfelelő kialakítás esetén.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Földnedves beton vagy mixerbeton?

2021-11-12

Örök kérdés az otthoni betonozási munkálatok során, hogy földnedves betont vagy mixerbetont válasszunk?

Mindent a sóder helyes tömörítéséről

2021-10-26

A sóderrel való munka során az egyik legfontosabb teendő a tömörítés. Hogy miként kell ezt megfelelően kivitelezni?

Így készüljünk fel a murva kiszállítására

2021-10-12

Ha murvát rendelünk, érdemes lehet előre felkészülni az ömlesztett anyag megfelelő elhelyezésére.

Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben