Mire használható a földnedves beton?

Ha lassabban kötő, szárazabb cementmasszára van szükségünk betonozáshoz, a földnedves beton a legjobb választás lesz.

A földnedves beton felhasználása

Amennyiben építkezünk, vagy a ház körül tervezünk betonozási munkálatokat, de nincs saját betonkeverőnk, esetleg nagy mennyiségű masszára van szükségünk, netán nincs kedvünk folyamatosan az arányokat ellenőrizni a keverés során, akkor két alternatíva közül választhatunk magunknak. Vagy mixerbetont rendelünk, amit speciális keverőautóval hoznak a helyszínre, vagy földnedves betont kértünk, melyet egyszerű billenőplatós teherautóval lehet kiszállítani a felhasználási helyére.

Mikor és melyiket válasszuk?

Természetesen mindkét betontípus eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen munkára és melyiket választjuk. A mixerbeton jellemzően olyan képlékeny állapotban lévő betonmasszát jelöl, melyet azért hoznak speciális keverőautóval, mert hajlamos nagyon gyorsan megkötni, ami azt jelenti, hogy a helyszínen rögtön a helyére kell tölteni valamilyen módszerrel, hiszen egy-két óra múlva már nem lehet mozgatni, de hígabb állagának köszönhetően arra sincs lehetőség, hogy egy földre terített fólián várja meg a bedolgozást.

Mire használható a földnedves beton?

Amíg tehát a mixerbetont a lehető leggyorsabban a végleges helyére kell önteni, addig a földnedves betont éppen azért találták ki, hogy szükség esetén lehetőséget kapjunk a tárolására legalább egy-két órán át. Ez a betontípus sokkal szárazabb és szilárdabb massza, nem tartalmaz annyi vizet, mint a mixerbeton, emiatt egyszerűbb leszállítani egy billenőplatós teherautóval, így a helyszínre borítva talicskával és lapátokkal lesz időnk bedolgozni a helyére. Szükség esetén – például nagy kánikulában – érdemes lehet egy kevéske víz mellett átforgatni a használat előtt, de egyébként azonnal felhasználható formában érkezik.

A földnedves beton felhasználási köre

Nagy általánosságban a földnedves beton a legtöbb olyan betonozási munkálathoz kiváló, ahol a végleges felület nem lesz látható – tehát burkolásra vagy fedésre kerül –, noha megfelelő szerszámokkal és szakemberekkel természetesen ebből a betonból is készíthető látványos felületkidolgozás, azonban ehhez gyakran szükség lesz egy kis extra vízre. Ezt azonban soha ne vigyük túlzásba, hiszen a kiszállított betont ezzel könnyedén tönkre tehetjük, kimosva belőle például a cementet, ami a kötés alapját adja.

Hogy konkrétan milyen munkálatokhoz ideális a földnedves beton? Lássuk a legáltalánosabb példákat:

  • Házalapok kialakítására, de megfelelő döngölés, illetve bedolgozás esetén bármilyen alap, ezáltal kerítések vagy oszloptartók fundamentumaként is megállja a helyét.
  • Bármilyen vasalatlan vagy vasalt szerkezet kialakításához, így tökéletes választás lehet egyszerű szerelőbetonhoz, de megfelelő simítás mellett akár aljzatbetonhoz is.
  • Kültéri betonfelületek létesítéséhez, legyen szó különféle járdákról, kiülőkről, teraszokról, sütögetőkről, lépcsőkről, beállókról vagy éppen autófeljárókról – természetesen csak megfelelő alapozás után.
  • Gyakran használják a földnedves betont zsalukövek betöltésére, hiszen egy könnyen kezelhető, soronként egyszerűen bedöngölhető, tömöríthető masszáról van szó.

Munka a földnedves betonnal

Noha tény és való, hogy a mixerbetonnal könnyebb dolgozni bizonyos esetekben – hiszen ilyenkor speciális szivattyúval kerül a helyére a szükséges betonmennyiség –, azonban a földnedves betonnal való munka sem nevezhető körülményesnek. Nagyobb mennyiség esetén bármilyen hidraulikus karral és szállítófejjel vagy tolólappal rendelkező munkagép ideális lehet a pakolásban, de amennyiben ez nem valósítható meg, akkor egyszerű talicskával és lapátokkal apránként ugyanolyan hatékonyan a helyére tudjuk termelni.

Maga a földnedves beton nem terül magától és nem is ülepedik, ezáltal a megfelelő vastagságban történő elegyengetés után valamilyen módon le kell döngölni – tűvibrátorral vagy lapvibrátorral például –, ha pedig a massza már megfelelően összeállt, akkor egy kőműveskanállal vagy más kapcsolódó célszerszámmal – nagyobb felületek esetén simítólappal és egyebekkel – gondoskodni kell a megfelelően egyenletes felület kiképzéséről.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben