Mire használható a darált beton a gyakorlatban?

A darált beton egy olyan ömlesztett termék, ami nem a természet ajándéka, de felhasználása így is rendkívül széleskörű.

A darált beton felhasználása a gyakorlatban

Az ömlesztett termékek közül egyedül a darált beton az, amit nem közvetlenül a természetből bányásznak. Bár egykoron az összes alapeleme onnan származott, azonban a darált beton lerombolt épületek válogatott törmelékeinek megfelelő méretűre történő zúzása után keletkezik. Közkedveltsége leginkább annak köszönhető, hogy közel ugyanolyan tartós, mint a sóder, miközben fagytűrő tulajdonsága mellett vízáteresztő képessége is nagy, ezáltal rendkívül széles körű felhasználhatóságot kínál. Hogy mégis mire alkalmazható a gyakorlatban? Lássuk!

Alapozáshoz

Bár egyelőre még sokkal gyakoribb a sóder, a frissen kevert beton, vagy valamilyen vulkanikus kőzetzúzalék használata az alapoknál, azonban olcsóbb és hozzáférhetőbb mivoltából fakadóan egyre többször alkalmazzák a darált betont is ebből a célból, mert ugyanolyan pozitív tulajdonságok csikarhatók ki belőle, mint az említett alapanyagokból. A darált betont ugyanis elég jól össze lehet döngölni ahhoz, hogy magabiztos alapját adja egy autóbehajtónak, egy feljárónak, egy parkolónak, egy járdának, de akár még egy lakóépületnek is. Masszív kialakíthatósága mellett közkedvelt, mert jól tűri a fagyot, nem aprózódik tovább, mindeközben pedig vízáteresztő képessége is megmaradt, tehát olyan helyen egyaránt alkalmazható, ahol elengedhetetlen ez a tulajdonság.

Földes utak stabilizálásához

Természetesen a darált beton nemcsak elrejtve alkalmazható masszív tartóelemként, hanem akár burkolatként is használható például földes utak stabilitásához. Egy földes út ugyanis esős időben sokszor járhatatlanná válik a sártól, és ha ez a helyzet huzamosabb ideig fennáll egy gyakran használt útszakaszon, akkor ott rövidesen olyan gödrök és egyenetlenségek keletkeznek, melyek ellehetetlenítik az utak megfelelő használatát. Amennyiben tartós megoldást szeretnénk, a darált beton nemcsak kátyúzáshoz lesz ideális, hanem ahhoz is, hogy megfelelően stabil felületet adjon a földes útnak, mely a betondarabokat apránként elnyelve még esős időben is könnyen járhatóvá teszi a feltöltött szakaszokat. Előnye, hogy megállítja a süllyedést, azonban hátránya, hogy a murvához képest nem lehet belőle túl egyenletes felületet képezni, ezáltal legfeljebb terepjáróval vagy nagyobb gépekkel lehet rajta komfortosan közlekedni, személyautóval viszont csak alacsonyabb sebességgel használható.

Süllyedő földterületek megszilárdításához

A földsüllyedés sok helyen okoz jelentős gondot, ahol a vízelvezetést rosszul alakították ki. Ilyen esetekben a termőföldes vagy sóderes feltöltés csak olaj lehet a tűzre, hiszen egyik sem tud szilárd és egyben jó vízáteresztő réteget képezni, ami hatékonyan megállítaná a süllyedést, melyet az esetek jelentős többségében a föld alatt csordogáló víz idéz elő. A probléma megoldásához ezért az egyik legideálisabb alternatíva a darált beton, amivel könnyedén feltölthetjük a megsüllyedt területet úgy, hogy a nagyobb darabkák még megfelelő ülepítés esetén is annyira szellősen helyezkednek el, hogy képesek átereszteni a vizet, vagyis a terület süllyedése hatékonyan megállítható lesz.

Sóder helyett betonozáshoz

Amennyiben nagy kiterjedésű, vaskos és masszív betonfelületek kiöntése a cél – például járdák, bejárók vagy kinti aljzatok esetén –, a darált beton sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldás lehet a sóder helyett. Nem elég ráadásul, hogy rengeteget spórolhatunk, a darált betonnal a speciálisan töredezett darabkák miatt lényegesen jobb kötést is elérhetünk. Bár otthoni körülmények között nehezebb kikeverni, azonban apró darabokra zúzott formában ez a probléma is könnyedén áthidalható, vasalással kiegészítve pedig olyan erős betonszerkezeteket kaphatunk, amit utána még speciális bontógépekkel sem tudunk majd kikezdeni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben