Mire használható a 0-1-es kvarchomok?

A kvarchomok egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, de rengetegen nem tudják, mire alkalmazható.

A kvarchomok felhasználása

Az ömlesztett anyagok világában nagyon sok olyan terméket találhatunk, amelyek elsőre haszontalannak tűnnek, esetleg nem tudjuk rögtön beazonosítani a felhasználhatóságukat. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a kvarchomokot, amit jellemzően 0-1-es szemcsenagyságban érhetünk el, és elsőre az emberek többségének az juthat eszébe róla, hogy ezt az anyagot csak a homokozókban, a játszótereken lehet alkalmazni, holott ennél azért sokkal szélesebb a felhasználási köre. Eszünkbe sem jutna, de nap mint nap találkozhatunk a kvarchomokkal, ott van gyakorlatilag mindenhol, még a lakásban is, csak éppen nem szem előtt, hanem valamibe belekeverve vagy éppen jól elrejtve a háttérben.

Mivel nagyon gyakran lehet szükség kvarchomok alkalmazására, azonban sokan nem is sejtik, hogy milyen széles körben alkalmazható, ezért úgy döntöttünk, elkészítünk egy cikket, amiben alaposabban is körbejárjuk ezt az ömlesztett anyagot. Miután ugyanis a Békás Logistic kínálatából is vásárolható kvarchomok, ezért rengeteg tapasztalatot szereztünk azzal kapcsolatban, hogy az emberek gyakran inkább más terméket vásárolnak, mert nincsenek tisztában vele, mennyire sokoldalú anyaggal van dolguk. A témában járatosabbak is gyakran csak azt tudják róla, hogy a kvarchomokot általában a térkövezéskor alkalmazzák, de amint az rögtön kiderül: ennél azért jóval több lehetőség rejlik ebben a termékben. Lássuk is a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az a kvarchomok?

Mielőtt azonban alaposabban is elmerülnénk a kvarchomok hasznosításában, érdemes alaposabban megismerkedni vele, hiszen minél jobban ismerjük, annál inkább tisztában leszünk vele, hogy milyen sok esetben lehet jó választás. Aki nem tudná, a kvarchomok jelenleg az építőipar egyik legfontosabb alapanyaga. A legtöbb homoktípushoz hasonlóan egy természetes kőzetanyag, ami jellemzően a természeti erők hatására aprózódott el az évszázadok, de még inkább az évezredek alatt. Legfőbb összetevője a szilícium-dioxid, vagy ismertebb nevén a kvarc, ami a földkéreg leggyakoribb ásványtípusa. Érdekesség, hogy önmagában is nagyon értékes anyag, hiszen az első drágakövek, mint a hegykristály vagy az ametiszt, szintén szilícium-dioxidból készültek.

Jellemzően a szilikát kőzetekben találkozhatunk vele nagyobb mennyiségben. Egyik előnye, hogy rendkívül kemény és erős alapanyag, ami a felszíni kőzetek pusztulásakor dúsul fel és így tiszta kvarctörmelék, más néven homok keletkezik belőle. Jelenleg a kvarchomokot az ipar nagyon sok részén hasznosítják. Különösen sokat alkalmaz belőle az üveggyártás, de a porcelán- és a kerámia előállításakor is szükség van rá, sőt különféle festékek, lakkok, ragasztók, sőt még a gitt készítésekor sem lehet elhanyagolni. A kvarchomokot alkalmazzák a különféle homokfúvó gépekben is, hiszen a nagy keménység, valamint a gyors mozgatás óriási segítség például a fém- vagy fatárgyak festéktől való megtisztításakor, ami a felújítás egyik alapja.

A kvarchomok rendkívül széles körben használható nyersanyag

A tévhitekkel ellentétben a kvarchomok egy teljesen veszélytelen ömlesztett anyag, amit olyan esetekben és helyzetekben is felhasználnak, amire nem is gondolnánk. Az egyes sportágaknál alkalmazott sporthomok is valójában kvarchomok. Nagyszerű választás például olyan strandröplabda pályákon, ahol fontos, hogy ne keletkezzen por a játék során, az ömlesztett termék ne kopjon, végül, de nem utolsó sorban pedig kellően puha legyen ahhoz, hogy a játékosok még felületi sérüléseket se szerezzenek az eséskor. Szintén kvarchomokot alkalmaznak – gyakran nagyobb szemcseméretben – a füves sportpályák esetében a gyep állagának javítására. A homokkal való felszórás után a fű jobban szellőzik majd, könnyebben jut vízhez, de a mohától, valamint a gyomnövények megjelenésétől sem kell félteni.

Kevesen tudják, de a kvarchomokot előszeretettel alkalmazzák a burkolólapok gyártásakor is. Különösen népszerű ömlesztett anyag, mert a kvarchomok adja a kérdéses lapok csúszásmentes felületét, amivel megnövelhető a járda érdessége. A kvarchomok nagyon fontos eleme a kert- és házépítésnek is. Rengeteg zsákos falazóanyag és egyéb habarcs alapja például a kvarchomok, hiszen az apró szemcseméretei miatt nagyon könnyű vele dolgozni, és hozzájárul például ahhoz, hogy a falak vakolásakor vagy simításakor egységes és esztétikus felület szülessen, ami a tartósság tekintetében sem vall kudarcot. Akár az otthon kevert falazóhabarcsok és egyéb vakolóanyagok esetében is jó döntés lehet. A kertépítésben a kvarchomok szintén nagyon gyakran alkalmazásra kerül, hiszen rengeteg rétegrend kialakításakor, illetve bizonyos dolgok alábélelésekor hasznos segítség.

A térkövezéskor kapja a legnagyobb szerepet a kvarchomok

Miközben az építőipar a legnagyobb felhasználója a kvarchomoknak, nem szabad elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a dobogós helyen a térkövezés áll, hiszen a finom kvarchomok – gyakran besöprő homok név alatt – minden esetben fontos lehet a térkő megfelelő minőségű lerakásakor. A kvarchomokra alapvetően két folyamatnál lehet szükség a térkövezés kapcsán. Az egyik ilyen az alábélelés!

Bár a térkövek fundamentumát általában valamilyen nagyobb szemcseméretű sóderrel vagy murvával oldják meg, azonban arra közvetlenül térkövet lerakni nem lehet. Illetve lehet, de az esztétika szempontjából az óriási problémákat okozhat hosszabb távon, hiszen a térkőnek valamibe bele kell ülnie, méghozzá lehetőség szerint egy olyan anyagba, ami kellően tartós, azaz megfogja a térkő darabkáit, de közben nem okoz gondot az sem, ha ki kell szintezni. Ez utóbbi a tartós és mutatós felületkialakítás legfontosabb eleme.

Amennyiben megfelelő ágyazatba került a térkő, és a helyén van minden elem, akkor jön a kvarchomok második szerepköre. Ilyenkor jellemzően, mint besöprő homok működik, ami esetünkben azt jelenti, hogy a kvarchomok szemcséi a térkövek közötti fugákat és réseket töltik ki. Bár sokan meg vannak róla győződve, hogy a térkő akkor lesz a legtartósabb, ha betonágyba fektetik, valójában azonban a 0-1-es kvarchomokkal sokkal tartósabb megoldás születhet. A beton ugyanis fix elem, de különösen télen, a nagy fagyok idején vagy jelentősebb külső terhelés hatására berepedezhet, és a felület egyenetlenné válhat, ami esztétikailag kellemetlenséget okoz.

Térkő lehelyezése kvarchomok segítségével

Amennyiben azonban kvarchomokba fektetjük a térkövet, és azzal is fugázzuk a köztük lévő réseket, akkor az flexibilis, mégis masszív hátteret biztosít a felületnek, így nem okoz gondot az esővíz elvezetése és elszivárogtatása, a nagy fagyok során történő kimozgások is vissza tudnak rendeződni, miközben a jelentősebb terhelést is jól viseli a masszív jellegnek köszönhetően. A kvarchomok a térkövek közötti résekben is ugyanezt biztosítja, hiszen a kemény kvarcelemek nem engedik a kövek összecsúszását és egyéb jellemzőit, miközben a vízelvezető tulajdonságok és a megjelenés mégsem szenvednek csorbát.

Amennyiben így szeretnénk dolgozni a térkővel, minden esetben az alap kiásásával indul a folyamat. A kellő mélységű fundamentum helyének első rétegét tömörített zúzott kővel kell feltölteni, méghozzá szükség szerint több rétegben. Erre kerül majd vékonyan a kvarchomok, amit egyenesbe kell húzni ahhoz, hogy alkalmas legyen a térkő fogadására. A frissen lerakott térkő mindaddig nem terhelhető, amíg nem kerül besöprésre a fugarészek közé a kvarchomok. Ehhez kézi erőre, gyakorlatilag egy hagyományos söprűre van szükség első körben, majd végül valamilyen rezgőlapos döngölőre ahhoz, hogy a kvarchomok szilárd egésszé állhasson össze.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben