Mindent a sóder helyes tömörítéséről

A sóderrel való munka során az egyik legfontosabb teendő a tömörítés. Hogy miként kell ezt megfelelően kivitelezni?

A sóder tömörítése

Amennyiben önmagában dolgozunk a sóderrel, az egyik leggyakoribb teendő a felhasználás során általában a tömörítés. Nagyon fontos, hiszen a legtöbb esetben a sóder a rétegelt kialakítás legalsó szintjére kerül, és amennyiben nem ismerjük az ömlesztett anyag tömörítésének megfelelő lépéseit, akkor az óriási károkat okozhat a későbbiekben, de az esztétikai hiányosságok miatt nem ritkán jelentős fejtörést is.

A sóder felhasználása ugyanis rendkívül sokoldalúnak tekinthető a gyakorlatban, bizonyos típusai alkalmazhatók térkövek vagy betonlapok alá, de sokkal nagyobb a tétje az anyag megfelelő tömörítésének abban az esetben, ha például aljzatkitöltésre szeretnénk alkalmazni. Ilyenkor ugyanis egy épülő ingatlan teljes aljzatszintje erre nehezedik rá, és ha nincs megfelelően döngölve, süllyedés léphet fel, akkor az a későbbiekben a ház teljes szerkezetére rossz hatást gyakorolhat, még a falszerkezeteket is károsíthatja.

A megfelelő sódertípus kiválasztása a legfontosabb

Aki járatosabb az ömlesztett anyagok világában, illetve dolgozott már ilyesmivel, az biztosan jól tudja, hogy többek között például a sóderből is többféle méretkategória létezik. A Békás Logistic kínálatában elérhető sódertípusok között például garantáltan minden munkához megtaláljuk majd az ideális alternatívákat, ami nagyon fontos a tömöríthetőség szempontjából.

Egy 0-24-es sódert ugyanis egészen más módszerrel kell tömöríteni, egészen eltérő munkálatokhoz alkalmazható magas hatásfokkal, mint például a lényegesen apróbb szemcsemérettel büszkélkedő 0-4-es vagy 0-8-as sódertípus. Emiatt bármilyen munkát is végzünk, minden esetben azzal indítsuk a folyamatot, hogy pontosan utánajárunk, esetleg szakember segítségét kérjük abban, hogy nekünk pontosan milyen típusú sóderre lesz szükségünk.

Hiába lehet olcsóbb például egy 0-24-es sódertípus, ha mi térkövezni szeretnénk, akkor az apróbb szemcseméretű változatok közül kell válogatnunk, hiszen előbbit garantáltan nem tudjuk majd úgy ülepíteni, hogy azon térköveket helyezhessünk el. Az instabil sóderréteg ugyanis ilyen esetekben mind az esztétikai értéket, mind a hatékonyságot negatívan befolyásolja.

Már a vékony sóderréteget is fontos megfelelően tömöríteni

Alapvető hibafaktor nagyon gyakran a sóderrel való munka kapcsán, hogy a vékonyabb sóderréteget inkább nem tömörítik, mert feleslegesnek tartják. Ezzel azonban van egy nagyon alapvető probléma, ami nem más, minthogy elfelejtjük ilyenkor viszonyítani a helyzetet. A vékony sóderréteghez ugyanis jellemzően kisebb szemcseméretű terméktípust kell választani, melyben arányait tekintve ugyanolyan sok kőzetdarabka található, mint a nagyobb méretekkel rendelkező, ámde vastagon alkalmazott ömlesztett anyagnál.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem is olyan határozott megoldásokkal vagy módszerekkel, mint a nagyobb szemcseméretű, vastagabb kialakítású sódert, de a vékonyan elterített apró szemcséjű típusra még akkor sem szabad közvetlenül rádolgozni tömörítés nélkül, ha csak egy-egy centiméter vastagságon alkalmazzuk. Ennek az oka pedig meglepően logikus!

Ha valamihez aprószemű, vékonyan adagolt sódert kell használni, akkor ott vélhetően fontos az esztétikus finommunka, ahol a néhány milliméteres eltérés is láthatóvá válhat. Amennyiben azonban tömörítés nélküli aprószemű sóderre dolgozunk rá, akkor az a nehéz extra súlytól tömörödik majd, méghozzá előfordulhat, hogy közel sem előnyösen, így a végeredmény esztétikájáról teljes egészében lemondhatunk.

Fontos a megfelelő rétegezés

Akár apró-, akár nagyobb szemcseméretű sóderről beszélünk, a kialakítás során rendkívül fontos a helyes, megfelelő rétegrend alkalmazása. Itt és most nem arról van szó, hogy a mélyebb rétegekbe vaskosabb állagú, fentebb pedig kisebb szemcséjű ömlesztett anyagot kell elhelyezni, noha erről is érdemes lehet beszélni bizonyos esetekben.

Ami itt lényegesebb, hogy válasszuk bármelyik sódertípust is a sok közül, a legtöbb a szemcsemérettől függetlenül nagy hézagokkal rendelkezik a depózáskor, ami a tömörítést képes elnyelni egy bizonyos mennyiség felett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben egyszerre elterítünk 50 centiméter vastagságban 0-24-es sódert – egy aljzatkitöltés esetén ez kifejezetten gyakorlatias példa –, akkor azt bármilyen utólagos tömörítési módszerrel is akarjuk majd sűríteni, az maximum a felső 20-25 centimétert érinti.

A probléma, hogy az alsó rétegek tömörítés nélkül maradnak, vagyis a későbbiekben a nagy súly hatására apránként süllyedésnek indulhat tőle a felső réteg, ami egy betonozott aljzat esetében akár az egész ház szerkezetére negatív hatást gyakorolhat. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy 15-20 centiméternyi rétegenként mindig gondoskodjunk a tömörítésről, ellenkező esetben később komoly esztétikai és egyéb problémákkal szembesülhetünk majd.

Mindig használjunk célszerszámokat

Noha vannak jó házi praktikák is, de ha igazán hatékony tömörítést akarunk elérni a sóder kapcsán, akkor rendkívül lényeges lesz megfelelő célszerszámokat alkalmazni hozzá. Az ugyanis egy egynégyzetméteres sóderfelület esetén még elfogadható, hogy lábbal letiporva vagy döngölőfával ülepítve próbáljuk meg kellően tömöríteni, ha viszont több négyzetméterről van szó, akkor ahhoz speciális célszerszámokra lesz szükségünk.

Ma már nagyon sokféle tömörítő megoldás létezik, így a békától kezdve a különféle hengerekig bezárólag. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, pusztán más és más felhasználási terület kapcsolható hozzájuk. Egy hengerelés például akkor lehet ideális, ha hosszú és összefüggő felületről van szó, ahol kifejezetten sokáig tartana más módszert alkalmazni. Ezzel szemben a béka például az aljzatkitöltéskor, a kisebb feljárók vagy járdák esetén lesz tökéletes választás.

Nagyon fontos ezeket az eszközöket alkalmazni, mert olyan erőhatást tudnak kifejteni a sóderfelületre, amire semmi más nem képes. Direkt módon ütik, tömörítik és súlyozzák a felületet, így a sóderben megtalálható szemcsék rendkívül hatékonyan kerülnek a helyükre.

Az iszapolás is jó módszer

Amennyiben nincs lehetőségünk speciális tömörítőgép bérlésére vagy vásárlására, esetleg segítenénk megtámogatni egy kicsit a munkáját, akkor kifejezetten jó módszer lehet az iszapolás alkalmazása. Különösen olyan esetekben jó megoldás, ahol a sóder és a földfelszín közvetlenül találkozik, így például térkövek vagy járdák alatt különösen hasznos kiegészítő folyamat lehet.

Az iszapolás lényege, hogy a rétegenként elhelyezett sódert folyamatosan vízzel locsoljuk, aminek hatására az eltérő szemcsenagyságú darabkák egyre jobban összeülnek, hiszen a víz hatására ugyanúgy tömörödnek, mint a patakmederben az iszap. Különösen jó megoldás akkor, ha egy alapos beöntözést követően használunk valamilyen tömörítő módszert, hiszen a kettő együtt nagyon jó összhatást tud eredményezni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben