Milyen termőföldet válasszunk?

Közvetlen környezetünkben és otthonunk körül elterülő zöldövezetünkben sokkal gyakrabban lehet szükségünk termőföldre, mint azt elsőre gondolnánk.

A saját kert ugyanis nagy áldás, sokan vágynak rá, azonban sokszor nagy odafigyelést és munkát igényel, ha szeretnénk a kérdéses területen megfelelő minőségű és látványos kertet kialakítani. Teljesen mindegy, hogy egyszerű díszkertről vagy haszonkertről van szó, a talajfrissítés sok esetben szükségessé válhat, és akkor még nem is beszéltünk olyan helyzetekről, mint a kertátalakítás, a tereprendezés, a földsüllyedés és így tovább. Ezek ugyanis többségében olyan esetek, amikor szükségünk lesz kisebb-nagyobb mennyiségű termőföld rendelésére és eldolgozására.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a termőföld

A föld az csak föld – gondolják nagyon sokan, de mi rögtön hozzátennénk, hogy tévesen. Föld és föld között ugyanis óriási különbségek lehetnek, és ezt egy nagyon egyszerű példával rögtön érzékeltetni is tudjuk. Tegyük fel, hogy szükségünk van egy leendő füvesítés és kertkialakítás miatt termőföldre. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a helyszínre tápanyagokban gazdag, élősködőktől, hantoktól és nagyobb rögöktől, valamint szennyeződésektől mentes termőföldet kapjunk, és ne holmi töltésből kiásott, gyomnövényeket, kavicsokat és jó esetben csak növényi hulladékot tartalmazó agyagos földet, amivel képtelenség lesz szépen dolgozni.

Akár haszonkertet, akár díszkertet szeretnénk kialakítani, ez a földtípus ilyen esetekben sem lesz túl szerencsés választás. Nemcsak az eldolgozás problémájával számolhatunk ilyen esetekben, hanem azzal is, hogy az elvetett fűmagot vagy az elültetett növényeket rögtön megtámadják majd a földdel érkezett kártevők, és egyik növényünk sem tud majd megfelelő ütemben növekedni vagy fejlődni, hiszen kimerült földbe kerültek, ami a kertben egyáltalán nem túl előnyös. Ennek ismeretében térjünk rá arra, hogy milyen termőföldtípusok léteznek, és melyik változatot mikor érdemes alkalmazni!

Termőföldtípusok és felhasználási lehetőségeik

Ha a termőföldre ömlesztett anyagként tekintünk, akkor az alapok tekintetében három típust különböztethetünk meg egymástól. Létezik az úgynevezett natúr változat, amire többnyire ritka esetben van szükség, és míg sokkal népszerűbb a darált, valamint egyben komposztált megoldás, addig a tápanyagok tekintetében az egyik leggazdagabb alternatívát a tárgyázott és darált alternatíva biztosítja. Lássuk ezeket egy kicsit alaposabban!

Milyen termőföldet válasszunk?

A darált termőföld alapvetően ugyanazzal az összetétellel rendelkezik, mint a natúr termőföld, azonban a darálás miatt biztosan nem találunk majd benne nagyobb rögöket és hantokat, emiatt nincs szükség különösebb helyszíni utómunkára, tehát a leszállítást követően azonnal bedolgozható, elteríthető. Emiatt különösen ideális lehet a könnyed tereprendezéshez, a díszkertek és sziklakertek kialakításához, vagy éppen füvesítéshez. Komposztált megoldás esetén jobb tápanyagtartalommal rendelkezik, ami elősegíti, hogy szebb és egészségesebb növényeink és pázsitunk legyen.

Ha egy igazi energiabombát szeretnénk a kertünkbe, évekre elegendő tápanyaggal, akkor nekünk a trágyázott és darált termőföldre lesz szükségünk. Sok esetben a natúr termőföldes tereprendezés után ezt a típust szokták 5-10 centiméteres vastagságban elteríteni a felső rétegen, hiszen a marhatrágyának köszönhetően olyan sok szerves anyag található benne, hogy talajfrissítésre, növénytermesztésre vagy konyhakert kialakítására egyaránt alkalmas lehet. Segítségével garantáltan minden növényünk óriási és egészséges hajtásokkal, rengeteg virággal és terméssel büszkélkedhet majd, miközben a trágyázott termőföldbe vetett fűmaggal is olyan látványos gyep alakítható ki, amilyenhez foghatót talán még katalógusban sem láttunk.

Szállítási feltételekről, árakról a termőföld szállítás oldalunkon tájékozódhatnak.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben