Milyen sóder kell a betonhoz?

A jó minőségű beton alapja a megfelelő sóder vásárlása, csakhogy sokan nem tudják, hogy milyen sódert vegyenek?

Így válasszunk a betonhoz megfelelő sódert

Rengetegen gondolják úgy, hogy a betonozáshoz teljesen mindegy, milyen típusú sódert vásárolnak, csak legyen hozzá elegendő sóder, cement és víz, ennek fényében pedig nagy probléma már nem történhet. Csakhogy ez ebben a formában elég sarkos megközelítés, hiszen minden esetben a leendő beton jellege határozza meg, hogy milyen típusú sóderre lesz szükségünk, de legalább ilyen lényeges például odafigyelni többek között az ömlesztett termék minőségére is.

Amennyiben a Békás Logistic kínálatából elérhető sódertípusok közül válogatunk, a megfelelő minőségben biztosak lehetünk, de a számunkra, illetve az ideális beton kialakításához szükséges sóder kiválasztására így is lényeges lesz nagy figyelmet fordítani. A különféle sóderváltozatok ugyanis nem azért születtek, hogy többféle terméket lehessen árusítani, az osztályozás azért rendkívül lényeges, mert ezzel könnyebb meghatározni, hogy a megfelelő szemcsenagyságot mikor szükséges alkalmazni.

Alapvetően azonban a megfelelő sóder kiválasztása előtt két nagyon fontos kérdést kell feltennünk magunknak, amelyek a következők:

- Milyen szemcsenagyságú sóder kell a betonhoz?

- Milyen minőségű sóder kell a betonhoz?

Lássuk az átfogó válaszokat erre a két kérdésre!

Milyen szemcsenagyságú sóder kell a betonhoz?

Az egyik legalapvetőbb kérdés, ha megfelelő minőségű betont szeretnénk keverni, mielőtt azonban elmélyednénk a témában, fontos rátérni arra, hogy miért is olyan lényeges ehhez a szemcsenagyság?

Tudni kell, hogy a beton kötőanyaga a cement, ami víz hatására kiváló közeget biztosít a sóder számára, azonban csak és kizárólag akkor, ha ehhez elegendő helye van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagy szemcsenagyságú sódert hiába szeretnénk finom közegben alkalmazni, például 2-3 centiméteres aljzatot készíteni belőle, ha az ömlesztett termékben akár 2-3 centiméteres kövek is megtalálhatók.

Ilyen közegben nem tud még elégséges kötés sem kialakulni, a beton tehát egyáltalán nem lesz masszív vagy tartós, egyszerűen megreped, felkopik, porladásnak indul, mert a nagyobb sódertípusok egészen más közegben érzik jól magukat, amikor van helyük minden irányban kapcsolódni egymáshoz azért, hogy kellően masszív közeg jöjjön létre.

Az apróbb szemcseméret a finomabb munkákhoz ideális

Az egyes sódertípusok között rengeteg különféle variánst találhatunk, így egészen aprószeműeket is, amelyek már-már a homokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek jellemzően a 0-4-es vagy a 0-8-as sóderek, amelyek közül előbbi kétszeri rostálás után nyeri el finom jellegzetességeit. Kifejezetten abból a célból készülnek, hogy amennyiben valamilyen vékony, de tartósabb felületre van szükségünk, akkor a kérdéses ömlesztett termék, valamint némi cement segítségével könnyedén kivitelezhető legyen.

“Vegyük

A legapróbb szemcseméretű sóderből például akár még simító vékonyvakolatok is kialakíthatók, egy-két centiméter vastagságú felületek. Ha tehát nagyon finom munkálatra van szükségünk, de a homokot túlzásnak érezzük, mert a tartós felület elengedhetetlen, akkor a 0-4-es sóderre lesz szükségünk.

Hogy mikor kell az ennél nagyobb szemcseméretű variáns? A 0-8-as sóder alapvetően szintén vékonyabb felületkialakításra jó, ha betonozásra kerül sor, ugyanakkor már a 2-3 centiméteres vastagságú felületek sem okoznak problémát egy ilyen sódertípusból készült masszának. Aljzatkészítéshez vagy aljzatok kiegyenlítéséhez, vakolatok előállításához, netán problémás betonfelületek javításához az egyik legjobb alternatívát jelenti.

A vastagabb betonhoz erősebb sóderre lesz szükség

Általános alapszabály a betonozás kapcsán, hogy minél vastagabb és minél erősebb betonra van szükségünk, annál nagyobb szemcseméretű sódert kell vásárolnunk. Ezt sokan nem tudják, és megpróbálnak 0-8-as sóderrel járdát vagy egy kerti sütögető számára tervezett alapot kialakítani, ami sikerülhet ugyan, de tartósságát tekintve össze sem lehet hasonlítani egy nagyobb szemcseméretű ömlesztett termékből készült megoldással.

“Alapelvként

A vaskosabb betonhoz a 0-16-os vagy a 0-24-es sóder a leginkább ajánlott ömlesztett anyag. Különösen utóbbi segítségével már óriási teherbírású megoldások, komplett vasbeton szerkezetek is kialakíthatók a megfelelő szaktudás mellett, így mindig ennek fényében válogassunk. Egy ház vagy ingatlan alapozásakor, szerelőbeton kialakításakor, járda, kerti sütögető, autóbeálló vagy garázsaljzat lefektetésekor elengedhetetlen lesz a lehető legerősebb sóder kiválasztása, amiből igazán masszív felületek alakíthatók ki.

A kisebb és nagyobb szemcseméret elegyítésére normál körülmények között nincs szükség, legfeljebb akkor lehet indokolt, ha megmaradó 0-4-es vagy 0-8-as sódert kevernénk össze nagyobb variánsokkal, gondosan ügyelve arra, hogy az arányok ne mozduljanak el drasztikusan.

Milyen minőségű sóder kell a betonhoz?

A szemcsenagyság azonban önmagában még közel sem minden ahhoz, hogy jó sódert válasszunk a betonhoz, hiszen ebből a szempontból a minőséget még minimum figyelembe kell venni az ömlesztett anyag kapcsán. Hogy ezt követően mennyi cementet és mennyi vizet használunk a betonmassza kikeveréséhez, az már minden esetben rajtunk múlik, tehát a rossz végeredmény nem az ömlesztett terméken, hanem az emberi tényezőkön múlik majd.

Adja magát a kérdés, hogy mit nevezhetünk minőségi sódernek, ami a jó beton alapja? Leginkább arra kell figyelnünk, hogy a sóderben ne legyen agyag és emberi szennyeződés. A kavics közé kevert föld, vagy bármilyen műanyag-, esetleg üveghulladék nagyon súlyos mértékben meggyengítheti az elkészült betont, ami különösen egy alap esetében óriási kellemetlenségeket és anyagi károkat okozhat a későbbiekben.

“Szintén

Ezen felül ügyelni kell a növényi hulladékokra is. Ha a sóderben túl sok a megmaradó faág vagy egyéb fanyesedék, az a későbbiekben szintén az erős beton meggyengítését, idő előtti repedezését, porladását szolgálja majd.

Összefoglalva tehát mindig a leendő munka, a leendő betonfelület határozza meg, hogy milyen sóderre van szükségünk, így ahhoz igazítsuk a szemcseméretet, miközben ellenőrizzük a termék minőségét is, hiszen így egy nagyon fontos hibafaktort kizárhatunk a sorból.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!

Mire használható a 0-1-es kvarchomok?

2023-12-20
A kvarchomok egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, de rengetegen nem tudják, mire alkalmazható.

Gondot okoz télen a sár? Ezekkel az ömlesztett anyagokkal védekezhetünk ellene!

2023-12-10
A téli időszakban gyakran okoz gondot a sár? A megfelelő ömlesztett anyagok felhasználásával sokat tehetünk ellene!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben