Milyen ömlesztett termékekkel lehet dolgozni télen?

Télen sem kell mellőznünk a munkát az ömlesztett anyaggal, ha tudjuk, hogy melyik típushoz nyúlhatunk.

Munka az ömlesztett anyaggal téli időben

A téli időszak sokak szerint nem az a tipikus közeg, amikor a ház körül nekilátunk parkolót kialakítani, terepet rendezni vagy kertet építeni, hiszen a hűvös és nyirkos időjárásban senki sem szeret odakint tartózkodni, és különösen nem olyan munkát végezni, aminél fontos lehet az esztétika. Mivel az ömlesztett anyagok többségére kültéren van szükség, ezért sokan úgy vélik, hogy télen egyáltalán nem lehet dolgozni velük, vagy ha mégis, akkor csak jelentős kompromisszumokkal, az időjáráshoz való maximális igazodással. Ez azonban egy nagyon általános tévhit, hiszen amennyiben nincs odakint hó és nem fagyott meg a föld, akkor az ömlesztett termékeket évszaktól függően használhatjuk.

Különösen olyan ömlesztett anyagok esetében igaz ez az állítás, melyek nem igényelnek további feldolgozást, ezáltal természetes formában bányásszák és alkalmazzák őket. A Békás Logistic kínálatából elérhető ömlesztett anyagok zöme éppen ilyen, többségük közvetlenül a bányából érkezik a megrendelőkhöz, és a természetből kinyert formában kerül kiszállításra, illetve feldolgozásra. Az olyan termékekben ugyanis, mint a murva, a bazalt, az andezit vagy éppen a sóder és a homok, már nem sok kárt tud tenni a hó vagy az eső, esetleg a hideg időjárás. Éppen ellenkezőleg, felhasználásukat követően is rengeteg alkalommal lesznek kitéve ezek a termékek az időjárás negatív hatásainak, vagyis a télen jellemző közeget is kénytelenek lesznek elviselni.

A legtöbb ömlesztett termékkel jól lehet dolgozni télen is

Amit nagyon fontos kiemelni az ömlesztett termékek kapcsán a témában, az nem más, minthogy a téli időszakban is nagyszerűen lehet dolgozni velük minden kellemetlenség és akadály nélkül. Adja magát azonban a kérdés, hogy ez minden esetben így van? Természetesen nem, így vannak azért bizonyos körülmények, melyeknek meg kell felelnie a környezetnek ahhoz, hogy ömlesztett anyaggal dolgozhassunk. Hogy melyek ezek?

Az első például rögtön az, hogy nincs megfagyva a földfelszín. Manapság már egyáltalán nincsenek állandó mínuszok, legalább napközben felenged odakint, de különösen januárban és februárban gyakran előfordulnak olyan időszakok, amikor tartósan 0 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet. Ilyenkor a földfelszín megfagy, és még a legnagyobb munkagépek is csak nagy nehézségek árán tudják feltörni, illetve kimarni a közeget. A legtöbb ömlesztett termékhez ugyanis földmunkára lesz szükség, így leginkább emiatt kell gyakran eltolni a munkát ahhoz, hogy télen is esztétikus végeredmény születhessen.

“Az

Bár ősszel és tavasszal is jellemző, azonban a hó leginkább a tél igazi csapadéka, azaz főként ebben az időszakban kell nagyobb mennyiségben számolnunk vele. Miközben régen nem találkoztunk már óriási havazással sem, azért még mindig hatalmas esélye van annak, hogy lehulljon egyszerre 20-30 centiméter hó, és az tartósan meg is maradjon. Talán mondanunk sem kell, hogy ilyen közegben lehetetlen az ömlesztett anyagokkal dolgozni a szabad ég alatt, különösen akkor, ha a hó felszíne jegessé, áttörhetetlenné válik, azaz megkeményedik, mint a beton.

Manapság a hó helyett inkább a sok eső jellemzi a telet. Azon túl, hogy ez óriási probléma, rengeteg kellemetlenséggel is jár – különösen abban az esetben, ha ömlesztett anyaggal akarunk dolgozni. A nagy sárban ugyanis nem lehet elvégezni a szükséges földmunkát, hiszen sem a munkagépek, sem a kézi szerszámok nem alkalmasak arra, hogy optimálisan végezzék ilyenkor a feladatukat. Ezeket a körülményeket leszámítva azonban az ömlesztett termékekkel kiválóan lehet dolgozni a téli időszakban is.

A murva ilyenkor is hasznos társ lehet

Hogy mégis milyen ömlesztett termékeket lehet ilyenkor alkalmazni? Leginkább azokat, amelyek nagyobb szemcsenagyságúak és önmagukban is megállják a helyüket, tehát nem kell hozzájuk valamilyen segédanyag ahhoz, hogy bonyolult kémiai reakciók útján átalakuljanak valami mássá – gondolunk itt most természetesen a sóder és a beton esetére.

Példának okáért kifejezetten hasznos társ lehet télidőben a murva. Ez a fehéres árnyalatú, sziklás állagú termék ugyanis rendkívül szívós. Sem a nagy hideg, sem a hó, sem a fagy nem árt neki, hiszen pontosan arra lett kitalálva, hogy minden időjárási helyzetben magabiztosan megállja a helyét. Nagyszerű választás, ha például télidőben szeretnénk stabilizálni egy bejárót, egy járdát vagy egy parkolót, hogy mentesítsük azt a sártól.

“Az

Természetesen közel sem csak a murva lehet jó választás télen. Kifejezetten jó döntés még ilyenkor az andezit, a bazalt, de a kavics és a darált beton egyaránt olyan anyagok, amelyek magabiztosan ellenállnak minden viszontagságnak a kérdéses évszakban. Hangsúlyozandó azonban, hogy kizárólag akkor tekinthetők jó döntésnek, amennyiben önmagukban alkalmaznánk őket, nem egy másik anyaggal együtt ömlesztve. Példának okáért a darált beton is csak akkor jó választás ilyenkor, ha nem friss betonnal stabilizáljuk – hiszen a nagy hidegben és nyirkos időben nem lehet betonozni –, hanem önmagában, például egy murvázott felület alá keresünk masszív fundamentumot.

Szárazon a sóderrel is jól lehet dolgozni télen

Természetesen a sóderrel is hatékonyan lehet dolgozni abban az esetben, ha beköszöntött a tél és adottak a lehetőségek, azonban közel sem úgy, ahogyan azt sokan gondolják. Ha valaki meghallja a sóder, mint ömlesztett termék nevét, az rögtön a betonra, a betonozásra asszociál vele. Megfelelő időjárás esetén a betonozás nem egy lehetetlen feladat a téli időszakban, azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen közegben végezzük, hiszen napokig 4-5 Celsius fok fölötti hőmérsékleteknek és száraz időnek kell lennie.

“Szintén

Ez télen kifejezetten nehéz feladat, éppen ezért a sóder akkor jöhet csak számításba, ha szárazon kell dolgoznunk vele. A sóder ugyanis rengeteg dologra hasznos lehet, így példának okáért nagyszerű választás alapozáshoz, ha egy murvás, andezites vagy térköves felület számára szeretnénk kellően masszív fundamentumot kialakítani, akkor a sóder kitűnően illeszthető hozzá, hiszen nem okoz neki gondot sem az eső, sem a fagy, de még a hó sem. Ha kellően száraz az idő, megfelelően bedolgozható a helyére, sőt akár még ideiglenes felület is kialakítható a segítségével.

A termőföldet érdemes hanyagolni ebben az időszakban

Természetesen azért vannak olyan ömlesztett anyagok, melyeket mindenképpen hanyagolni kell a téli időszakban még akkor is, ha nincs óriási fagy és nem esett le 20-30 centiméter hó. Ilyen például a termőföld, mely kifejezetten kényes az időjárásra. Nem is annyira maga a föld, mint inkább az állaga, hiszen konkrétan a földön nincs, ami megromoljon, azonban az állandó ködös, nyirkos vagy esős idő képes a ledepózott, egyébként darált és porhanyós termőföldet megkötni, összetömöríteni, amit utána kifejezetten nehézkes lehet majd bedolgozni a helyére megfelelő szerszámok, vagy egy ismételt átforgatás nélkül.

“Viszont

Ezért javasoljuk, hogy a termőföldet lehetőség szerint mindig tavasszal és nyáron, illetve koraősszel rendeljük meg, illetve dolgozzunk vele, mert a téli időjárás ha nem is teszi tönkre, az állagát rendkívüli mértékben lerontja, és emiatt komoly nehézségekbe ütközhet az, hogy újfent porhanyóssá, felhasználásra alkalmassá tegyük. Ezért rossz döntés az is, ha már télen kirendelnénk azt a termőföldet, amit majd tavasszal eldolgoznánk. Ha termőföld, akkor mindig a frissességre törekedjünk!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben