Milyen ömlesztett termékek ideálisak földes utak stabilizálásához?

A földes utak rengeteg problémát okozhatnak már kisebb esők után is, stabilizálásukra ezért nagy szükség lehet.

Földút stabilizálása ömlesztett termékekkel

Főleg vidéken, vagy a ritkán lakott zöldövezetekben rengeteg embernek okoznak problémát a földes utak, melyek bár valóban esztétikusak és régies hatást keltenek, azonban a hatékonyság tekintetében nem a legelőnyösebbek. Esősebb időszakokban ugyanis az ilyen útszakaszok még megfelelő döngölés és kialakítás esetén is járhatatlanná, csúszóssá válhatnak, ami gyalogosan és személyautóval közlekedve egyaránt nagy probléma. Szerencsére azonban már számtalan megoldás létezik arra, hogy az ilyen földes utakat egy kis ráfordítással stabilizáljuk, a megfelelő ömlesztett termékek alkalmazásával ugyanis akár évekig biztonságos közlekedést kínáló felület képezhető, egy aszfaltozás összegének töredékéből. Hogy milyen ömlesztett termékek alkalmasak erre a célra?

Murva

A murva túlzás nélkül az egyik legesztétikusabb és leghatásosabb megoldás abban az esetben, ha egy problémás, esőben sártengerré változó földes utat szeretnénk minden időszakban járhatóan tartani. Nagy előnye, hogy nagyon hamar ülepedik, ezáltal az elterítés után néhány nappal már egészen egyenletes felület nyerhető vele, noha ez természetesen függ a forgalomtól, valamint attól is, hogy milyen típusú, illetve méretű murvát alkalmaztunk. Létezik ugyanis belőle speciális úti murva, mely 20-55 milliméteres szemcsenagyságával a legdurvább zúzalékok közé tartozik, ezért tökéletes lehet olyan helyeken is, ahol folyamatos süllyedéssel és sártengerrel kell szembenéznünk.

Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy bár gyorsan ülepedik, a nagyobb méret miatt a személyautók érzékeny felfüggesztései mellé nem a legjobb megoldás. Szerencsére van alternatíva, méghozzá az osztályozatlan murva képében, melyben 55 milliméteres zúzalékig minden, még a murvapor is megtalálható. Előnye, hogy az eltérő méret miatt igazán egyenletes felület képezhető, és ugyanúgy nagy segítség lehet a süllyedés megakadályozásában. Bármelyik változat mellett is döntünk, a murvát fehéres-szürkés színe miatt választják a legtöbben, mert hatékonysága mellett esztétikus megjelenéssel büszkélkedhet.

Andezit

Ha egy a murvánál stabilabb, tartósabb és magabiztosabb felületet kínáló ömlesztett anyaggal szeretnénk biztosítani egy földes út átjárhatóságát, mely a megjelenés tekintetében jobban hasonlít az aszfalthoz, akkor az andezit a legjobb választás lesz. Nem véletlenül alkalmazzák a vasúti töltéseken is ezt a szikár megjelenésű és rendkívül szilárd vulkáni kőzetet, hiszen azon túl, hogy kiválóan ülepedik, még akkor sem süllyed el egyhamar, ha nagyobb súlyokat mozgatnak meg rajta. Éppen ezért ideális lehet akár olyan földes utakon is, ahol személyautók mellett traktorok, kamionok vagy egyéb több tonnás járművek közlekednek. Nem árt azonban tudni, hogy a murvával ellentétben sokkal durvább útfelület képezhető vele, ezáltal bár hatékonysága vitathatatlan, a személyautók érzékeny futóműveit hosszabb távon könnyedén kikezdheti, kivéve abban az esetben, ha speciális tömörítéssel vagy úthengerekkel megfelelően bedöngölték a földbe, ilyenkor ugyanis egy majdnem az aszfalttal egyenértékű felületet kapunk.

Darált beton

Amennyiben nem egy mellékút vagy lakóházhoz vezető feljáró stabilizálása a cél, hanem például egy traktorok vagy más mezőgazdasági járművek által használt földes úté, akkor a darált beton is tökéletes megoldást nyújthat. Bár az út így személyautók számára vagy egyáltalán nem vagy csak nehezen lesz használható, ellenben az erősen problémás, nagy gödrökkel vagy állandóan nedves szakaszokkal rendelkező földes utaknál kiváló szolgálatot tehet, hovatovább még a süllyedés is megállítható vele. Bár a murvával vagy az andezittel ellentétben hosszabb távon és nagy súly alatt sem ülepedik masszív felületté, ellenben a nagyobb gépek számára így is képes hosszútávon járhatóvá tenni az addig problémás útszakaszokat is.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben