Milyen murva kell a térkő alá?

A térkövek megfelelő stabilitásához jól meg kell gondolni, hogy milyen alábélelőt alkalmazunk. A murva például ideális!

Murva a térkő alá

A térkövezés egy kifejezetten összetett feladat, amit a közhiedelemmel ellentétben nagyon könnyű elrontani, illetve úgy kivitelezni, hogy utána az sem esztétikailag, sem a hatékonyság tekintetében nem szolgálja az érdekeinket. A legnagyobb probléma, hogy rengetegen a térkövezés kapcsán csak a látható tulajdonságokra koncentrálnak, hogy a térkő megfelelően álljon és egységes legyen. Azon túl, hogy ez egy valóban nagyon fontos tulajdonság, rendkívül lényeges a térkövezésnél a kellően stabil fundamentum biztosítása, hogy a felület évekig ugyanolyan szilárd és egységes maradjon, mindemellett pedig a vízáteresztés tekintetében se valljon kudarcot.

A legtöbb esetben ezért homokot, de sokkal inkább nagyon aprószemű 0-4-es sódert alkalmaznak a térkövek alá, ugyanakkor legalább olyan kitűnő megoldásnak minősül az egészen kis szemcseméretű murva is. Nem véletlen, hogy a Békás Logistic kínálatából is többféle murvatípust rendelhetnek a vásárlók, hiszen az eltérő szemcsenagyság más és más felhasználhatóságú közeget biztosít, ezáltal a nagyon aprószemű, gyakran mindössze 2-5 milliméteres ágyazó murva például tökéletesen ideális alternatívát jelent a térkövek alá fundamentumnak. Amennyiben szeretnénk többet is megtudni a témáról, az alábbiakban valamennyi kérdésre igyekeztünk válaszolni!

Milyen ömlesztett termék alkalmas a térkő alá?

A térkövezett felület ugyan rendkívül szép és időtálló, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ennek az állapotnak az eléréséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő alap kialakítása. Emiatt a térkövezett felületek kialakítása is úgy indul, hogy a leendő helyüket kijelölik, illetve kimérik, majd a megfelelő mélységbe leásnak azért, hogy kellően vastag fundamentum kerüljön alulra. A fundamentum normál esetben – mondhatni helyes kialakítás esetén – nem az, ami közvetlenül találkozik a térkővel, ez az egész leendő felületnek ad egy biztos hátteret.

“Az

Alapvetően nagyon sokféle ömlesztett anyag alkalmas erre a célra, a sóder, a bazalt, az andezit, a darált beton, de még a poros- vagy úti murva is. A lényeg, hogy ezen a 30-50 centiméteren – terheléstől függően – a kiválasztott ömlesztett termék megfelelő tömörítést kapjon, később ne süllyedjen meg, de a vízáteresztő tulajdonságok tekintetében mégis kiválóan vizsgázzon. A vízáteresztés ugyanis nagyon fontos tulajdonság, ezért nem alkalmas például betonba fektetni a térkövet, hiszen ez a megoldás egyfajta medencehatást eredményezne a felületen.

A megfelelően tömörített fundamentumra kerülő vékonyka ágyazat azonban legalább annyira fontos és körültekintő kiválasztást igényel. A legnépszerűbb ezen a ponton a 0-4-es sóder, amit azért kedvelnek annyira, mert egyszerű vele dolgozni, nagyon könnyű beállítani a vízszintet, és kellően masszívan meg tudja fogni a térkövet, hovatovább lehetőséget ad a korrekcióra. Általánosságban azonban elmondható, hogy a legtöbbször csak akkor ideális, ha alatta nagyobb szemcseméretű sóderes felületet alakítottunk ki. A két ágyazat homogenitása ugyanis a tömörödés és a vízáteresztés miatt rendkívül lényeges, ezért ha poros vagy úti murvát alkalmaztunk stabilizáláshoz, akkor sokkal szerencsésebb az apró szemcseméretű ágyazó murvát választani.

Miért ideális a murva a térkő alá?

Mivel a térkő miatt alapvetően úgysem látszik, hogy milyen ömlesztett anyagot választunk a fundamentumba, ezért fontos kiemelni, hogy nem csak a murva ideális a térkövezett felület alá, de az egyik legjobb választás is, aminek alapvetően három oka van. Ezek a következők:

1. Kiválóan tömörödik

A murva azért nagyon jó megoldás a térkövezett felület alá, mert nagyon jól tömöríthető. Még az osztályozott típusaira is jellemző mindez, de ha a poros murvát választjuk alapozáshoz, akkor azzal a megfelelő lapvibrátor alkalmazásával rendkívül szilárd és egységes felület kivitelezhető. A közvetlenül a térkő alá kerülő ágyazó felületen tömörítésre már nem lesz szükség, ezt konkrétan a térkő darabjai tudják a helyükre formálni, ami a stabilitás egyik alapja lesz.

“A

2. Nagyszerű a vízáteresztő tulajdonsága

Dacára annak, hogy a murva egy kitűnően tömörödő ömlesztett termék, még nagyon alapos döngölés hatására is kellően szellős szerkezetű marad ahhoz, hogy hirtelen nagy mennyiségű esőt vagy egyéb nedvességet is könnyedén el tudjon vezetni a mélybe. Ezért rendkívül lényeges, hogy a teljes térkő alatti felület homogenizált legyen. A murva esetében a vízáteresztő tulajdonság ilyenkor biztosan nem szenved csorbát. És, hogy miért is olyan lényeges mindez? Pusztán azért, mert ezzel biztosíthatjuk, hogy a nagy mennyiségű eső vagy nedvesség ne tudjon alámosni a térkövezett felületnek, amivel később a stabilitása komoly csorbát szenvedhet.

3. Könnyű vele dolgozni

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a murvával rendkívül könnyű dolgozni. Ezt részben annak is köszönheti, hogy fehéres-szürkés színárnyalatával minden ömlesztett anyag mellett kilóg a sorból, egyszerű meglátni, ha valami probléma van a felülettel, egyszóval nem okoz gondot a precíz munkavégzés, a korrigálás. Ezen felül akár kézzel is egyszerű merni és hordani, bár az úti murva vagy a poros murva esetében egy kisebb munkagép nagyon jól jöhet – különösen nagyobb térkövezett felületnél. Az elhangzottakon túl a murvát könnyű tömöríteni, egyáltalán nem okoz nehézséget még akkor sem, ha egyszerre 20-30 centiméteres fundamentumot kell egyszerre elsimítani hozzá.

Milyen típusú murvát válasszunk a térkő alá?

Amennyiben szeretnénk nagyon rövidre zárni a kérdést, akkor azt mondhatnánk, hogy a két feladatra – tehát alapnak és ágyazásnak – mindegyik murvatípust használhatjuk a megfelelő rétegezéssel, egyedül a kerti murva nem kap szerepet itt. Lássuk azonban egy kicsit aprólékosabban, hogy miről van szó!

Fundamentumhoz: poros- vagy úti murva

A térkő fundamentumának lényege a szikárság, ami annyit tesz, hogy egy mindennél masszívabb, erősebb alapot kell kialakítanunk a felület számára, amit aprószemű ömlesztett termékből értelemszerűen nem lehet kivitelezni. Emiatt jó döntés ilyenkor az úti murva vagy a poros murva. A leginkább talán utóbbi, aminek az oka, hogy 0 és 55 milliméteres szemcsenagyság között minden méretkategória megtalálható benne, még a murvapor is.

Ez a változatosság az alapja annak, hogy a murvaszemek képesek makulátlanul tömörödni egymással, így egy lapvibrátor segítségével olyan masszív felület alakítható ki, ami könnyedén kibír személyautókat, de akár még kisebb teherautókat is. Ezért lényeges, hogy a fundamentum mindig nagyobb méretű ömlesztett anyagból álljon.

“A

Közvetlenül a térkő alá: ágyazó murva

Fontos azonban kiemelni, hogy sem a poros murva, sem az úti murva nem alkalmas arra, hogy közvetlenül a lesimított vagy egyenetlen felületükre térkövet lehessen fektetni. Ezért van szükség úgynevezett ágyazó felületre, ami egy apróbb szemű, jobban formázható megoldás, és ezért jó döntés hozzá az úgynevezett ágyazó murva, ami 2-5 milliméter közötti darabokat jelent.

Ez a típus elég jól ülepedik ahhoz, hogy masszív, könnyen formázható felületet tudjon biztosítani a térköveknek, ezáltal kimagasló teherbírás, fugázást követően pedig egy elképesztően stabil, jól járható felület lesz a végeredmény. Mindezt ráadásul úgy tudja biztosítani az ágyazó murva, hogy közben a fugákon beszivárgó esővizet is gyorsan, hatékonyan képes elvezetni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben