Milyen esetekben lehet szükségünk gépi földmunkára?

Jelentős átalakítás vár ránk a ház körül, de nem tudjuk, hogy lefedi-e a tevékenységet a gépi földmunka? Most kiderül!

Mikor lehet szükség gépi földmunkára?

Az emberek többsége azért költözik kertes házba, hogy ott a lehető legesztétikusabb formában élvezhesse a saját zöldövezet előnyeit, csakhogy ehhez a legtöbb esetben elengedhetetlen a gépi földmunka. A kellemesen látványos felületek vagy rézsűk, tehát alapvetően az esztétikai földmunkák mellett sok esetben lesz szükségünk arra, hogy valamilyen hasznos céllal hívjunk munkagépet, amit különösen építkezéskor vagy felújításkor nem lehet megkerülni.

Lássuk azonban egy kicsit alaposan, hogy mikor van szükség rá, illetve milyen esetekben lehet jó választás a Békás Logistic szolgáltatásai között is megtalálható gépi földmunka?

Tereprendezés

Mondhatjuk bátran, hogy az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb gépi földmunka-típus a tereprendezés, amire építkezéstől függetlenül is gyakran szüksége lehet a megrendelőknek, bár tény és való, hogy ilyenkor lényegesen többször van szükség rá. A téma kapcsán fontos kiemelni, hogy a tereprendezés kapcsán alapvetően két típust különíthetünk el egymástól, így beszélhetünk:

  • finom tereprendezésről;
  • és durva tereprendezésről.

A durva tereprendezés lényege, hogy a már meglévő földfelszín és talaj kerül formálásra, illetve egyengetésre egyfajta előkészítő jelleggel, hiszen ilyenkor csak a szintkülönbségek, a formák alakíthatók ki, azonban lényeges, hogy erre később még jellemzően valamilyen ömlesztett anyag, a legtöbbször termőföld kerül. Különösen akkor javasolt ez a munkatípus, ha például erősen sziklás vagy kavicsos a talajfelszín, esetleg speciális lejtést, rézsűt, netán lépcsőzetes kialakítást kell adni a felszínnek.

A finom tereprendezés ezzel szemben már gyakran kézi erő bevonásával, kisebb munkagépekkel történik. Különösen akkor lehet fontos mindez, ha termőfölddel dolgozunk, tehát a durva tereprendezés során elrendezett talajra egy finom réteg kerül, amit a gépek rendszerint nem tudnak olyan finoman eldolgozni, mint egy gereblye. Természetesen a munkagép bevonása ilyenkor is elhanyagolhatatlan, hiszen géppel könnyebb lesz széthordani a felső réteget, ezáltal legalább kisebb kupacokban elhelyezni vagy durvábban elhúzni a felső szintet.

Építkezéskor szükséges földmunkák

Mint már fentebb is említettük, a gépi földmunkára a legtöbb esetben építkezés során van szükség. Ezen a téren is két megoldást különböztethetünk meg egymástól, ezáltal beszélhetünk

  • építkezés előtt;
  • és építkezés után szükséges gépi földmunkáról.

Egy lakóház felépítése előtt jellemzően nagyon sokféle gépi földmunkára lehet szükségünk. Amennyiben olyan területet választottunk, ahol nagyok az egyenetlenségek, előnytelen a lejtés vagy nincsenek kialakítva a vízelvezetők, akkor jellemzően egy alapos földmunkával kell tulajdonképpen legyalulni az egész területet ahhoz, hogy az építkezés konkrét munkálatai elindulhassanak.

Ezen felül még tulajdonképpen az építkezés előtti teendőkhöz tartoznak olyan folyamatok is, minthogy ki kell ásni a vízóra aknáját, az épülő ház leendő sávalapját, vagy pince esetén teljesen kimarni a pinceszintet. Ilyen esetekben nagyon sok köbméter föld megmozgatásra kerülhet, amit kézi erővel hetekig tartana megvalósítani, sőt még munkagépekkel is gyakran egy-két napig elhúzódik a folyamat, ami nyilván az épülő lakóház méretének a függvénye.

Az építkezés után még sok esetben lehet szükség munkagépek bérlésére földmunkához, hiszen gyakorlatilag lehetetlen füvesítésre vagy növényültetésre alkalmas állapotban hagyni a talajt, miután felépült a ház. Az építőanyagok mozgatása vagy a korábbi munkagépes beavatkozások során ugyanis jellemzően rengeteg olyan nyomvályú és egyéb talajprobléma alakul ki, amit csak gépi földmunkával lehet elrendezni, hogy a ház körül esztétikus zöldövezetet lehessen kialakítani.

Szikkasztó és vízgyűjtő kialakítása

Bár sok esetben szorosan kapcsolódik az építkezéshez, máskor azonban attól teljesen független, akár felújításkor is szükség lehet gépi földmunkához kapcsolódó teendők elvégzésére. Ilyen például, ha szikkasztó vagy vízgyűjtő rendszer kialakításáról van szó, melyek a leggyakoribb alternatívák mind közül, azonban kiemelendő, hogy más mélyásáson alapuló tevékenységek esetén szintén szükség lehet rá.

A szikkasztó kialakítására jellemzően akkor van szükség, ha problémánk akad a vízelvezetéssel. Példának okáért egy nagy tetőszerkezetről lezúduló vízmennyiséget nem tudunk eljuttatni a központi csatornáig. Ilyenkor a mélyre ásott szikkasztó gödör mindig kiváló alternatívát képviselhet, de például a szennyvíztartály esetén is egészen hasonló problémakört kell teljesíteni.

Annyi különbséggel, hogy míg a szennyvíztartályok esetén ma már csak le kell ásni a tartályt és belevezetni a házból kiáramló szennyvízcsövet, addig a szikkasztónál a mélyre ásott gödörbe kulé kavics kerül, akárcsak az odáig vezető szivárgóba, melyet természetesen geotextíliával kell bélelni és gyakran lehet szükségünk csatornacsőre is hozzá.

A vízgyűjtők kialakítása leginkább a szennyvíztartályokhoz hasonlatos. Ilyen esetekben is egy nagyobb méretű műanyagtartály leásására van szükség – rengeteg köbméter föld megmozgatásával –, méghozzá az ereszcsatorna bevezetésével.

Feltöltés

 A feltöltés gyakran egy építkezés utáni teendő szokott lenni, azonban más esetekben is szükség lehet rá, például egy kertépítéskor vagy egy általános tereprendezéskor. Itt látható igazán, hogy az egyes gépi földmunkák kapcsán milyen jelentős átfedések lehetnek. A feltöltés lényege, hogy a kijelölt szinthez mérten – ami lehet például egy ház lábazata is – bizonyos pontokon sokkal alacsonyabban van az ingatlan körüli övezet elterülése.

Ilyenkor a gépi földmunka segítségével jó minőségű termőföld kerül azokon a pontokon, gyakran a telek egészén elterítésre, ahol szükség van rá. Ennek köszönhetően egy kellemesen sík terület kapható, mely füvesíthető lesz, mindemellett pedig nem okoz majd problémát később a felület, így a pázsit karbantartása sem.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben