Milyen esetekben érdemes földnedves betont rendelni?

A földnedves beton nemcsak kényelmesebb, hanem sokkal jobb minőségű alternatíva is. Hogy mikor érdemes számolni vele?

Mikor ideális választás a földnedves beton?

Egy nagyobb betonfelület kialakítása minden esetben rengeteg kérdést vet fel, kezdve onnan, hogy rendeljünk csak sódert és cementet, majd mi magunk álljunk neki a betonkeverésnek, vagy válasszuk az előre elkészített megoldásokat. Ezen a téren sokan csak a mixerbetont ismerik, ami tény és való, hogy a legkényelmesebb, ugyanakkor egyben az egyik legdrágább megoldás is egyben. Bizonyos esetekben azonban sokkal szerencsésebb lehet inkább a földneves beton választása.

A Békás Logistic kínálatából is elérhető földnedves beton a nevéhez hűen egy olyan speciális, alapvetően szárazabb massza, ami a sóder és a beton megfelelő arányú keverékéből áll, közvetlen felhasználása előtt pedig meg kell nedvesíteni, át kell forgatni ahhoz, hogy alkalmazható legyen a gyakorlatban. A mixerbetonhoz mérten tehát egy sokkal szárazabb, jobban kezelhető, akár több órán át is tárolható ömlesztett termékről van szó, ami alapozáskor, aljzatkialakításkor vagy éppen autóbeálló készítésekor sokkal költséghatékonyabb megoldás.

Lássuk azonban most egy kicsit konkrétabban, hogy mikor érdemes a földnedves betont választani a többi lehetőséggel szemben!

Megfelelő cementarány nélkül nincs tartós beton

A legtöbben azért nem szeretnének kísérletezni a házilagos betonkeveréssel, mert a megfelelően stabil és masszív beton alapját rendkívüli mértékben meghatározza az összetevők helyes aránya. Közel sem mindegy, hogy egy adott egységnyi sóderhez mennyi cementet és még inkább mennyi vizet teszünk hozzá, hiszen amennyiben valamelyikből túl sok vagy túl kevés kerül a masszába, akkor az negatívan befolyásolja a kötésminőséget. A túl sok nedvesség például kimoshatja a cementet a sóderből és gyengítheti a beton keménységét, míg a túl kevés víz csökkenti a kötéshez szükséges kémiai reakciók mértékét.

Fontos, hogy megfelelő nedvességű legyen a beton

Ez önmagában talán nem hangzik túl jelentős problémának, valójában azonban egy kisebb katasztrófa is lehet belőle, amennyiben éppen egy házalapnál találkozunk arányproblémával. A túl gyenge beton ugyanis idő előtt repedezni kezd, és ez egy ingatlan fundamentumánál akár a teljes épület lakhatatlanságát is előidézheti. A földnedves beton esetében ilyen nem fordulhat elő, hiszen ez a massza minden esetben állandó keverési arányok mentén készül el, tehát nem fordulhat elő olyan eset, amikor egyszer hígabb, egyszer cementszegényebb a végeredmény, a homogenitás mindvégig állandó marad.

A cement és a sóder tárolásáról mindig gondoskodni kell

Komoly gondot vethet fel betonkeverés előtt a hozzávalók megfelelő tárolása. Különösen nagy gondot kell fordítani ezen a téren például a cementre. Ezt az építőanyagot jellemzően olyan zsákokban árulják, ami megfelelő szellőzést biztosít a benne található porszerű cementnek, ezért nem kínál megfelelő védelmet a nedvességgel szemben. A cementes zsákokat ezért nem lehet tartósan tárolni például a puszta földön vagy olyan helyen, ahol eső, hó, pára vagy köd érheti, hiszen ettől csomósodik, gyakorlatilag megköt és használhatatlan lesz.

A földnedves beton megfelelő tárolása kiemelten fontos feladat

Rengeteg építkezésen és gyakran már kész családi házak esetében is gondot okozhat, ha több mázsa, esetleg egy raklapnyi cement tárolására van szükség. Amennyiben ez gondot okoz, egy pillanatig se legyen kérdés, hogy inkább földnedves betont vásárolunk a cement és a sóder helyett, hiszen a rossz tárolásból fakadóan akár több tíz- vagy százezer forintos veszteségünk is lehet. Hogy mi a helyzet a sóder tárolásával?

Sokan úgy gondolják, hogy ennél az ömlesztett terméknél nem szükséges odafigyelni a tárolás körülményeire, ami óriási tévedés. Több oka is van annak, hogy miért fontos mindez. Az első például, hogy egy heves nyári zivatar képes akár teljesen kimosni az apró kavicsot, a port a sóderből, ami negatívan befolyásolja a kötést. Ezen felül az eső ráadásul meghatározhatja az ömlesztett anyag nedvességtartalmát, ami a gyakorlatban sokkal nagyobb odafigyelést igényel majd a keverés során, hiszen kevesebb vízmennyiségre lesz szükség ugyanolyan minőségű kötés eléréséhez. Amennyiben erről elfeledkezünk, az könnyen rossz minőségű betont eredményezhet majd.

A földnedves betonnal sokkal gyorsabb a munka

Egy nagyon fontos érv a földnedves beton mellett, hogy alkalmazásával sokkal egyszerűbb és gyorsabb a munka, mint abban az esetben, ha külön-külön alapanyagokból szeretnénk betonozni. Eleve kisebb az emberigénye a feladat végrehajtásának, hiszen maximum három-négy fő elegendő ahhoz, hogy 10-15 köbméter földnedves betont eldolgozzon néhány óra alatt. Nincs szükség valakire, aki hordja a cementet és a sódert, illetve odafigyel az arányokra, a földnedves betont csak át kell keverni, egy kicsit nedvesíteni és azonnal mehet a helyére.

Földnedves beton segítségével egyszerűbb és gyorsabb lehet a munka

Amennyiben a sokkal drágább mixerbetont nem vesszük számításba – a szivattyús rendszer miatt –, a minőségi betonfelületek kialakításának jelenleg ennél nincs sem hatékonyabb, sem gyorsabb módja. A földnedves betont pontos időpontra rendelhetjük, bizonyos körülmények között akár rögtön a helyére borítva is kérhetjük – ez egy betonozott autóbeálló esetében biztosan nem okoz problémát –, tehát gyakran nincs más dolgunk vele, csak elteríteni.

Ha jó minőséget akarunk, a földnedves beton nem okoz csalódást

A fentiekben már többször is utaltunk rá, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a földnedves beton alkalmazásával egyfajta biztosítékot nyerünk, hogy bármihez is alkalmazzuk, végül biztosan jó minőséget kapjunk belőle. Még akkor is, ha több részletben kérjük a kiszállítást, illetve nagyobb mennyiségre van szükségünk. Ha ugyanabból a keverőből származik a massza, akkor az arányok mindvégig biztosan egységesek maradnak.

Ez hatalmas előnyt jelent az otthon kevert betonmasszához viszonyítva, hiszen 5-10 köbméter sóder esetén többtucatnyi keverésre van szükség. Fizikai képtelenség, vagy csak nagyon pontos mérőeszközök alkalmazása esetén lehet elérni azt, hogy minden egyes keverés után ugyanolyan minőségű, ugyanannyira homogén beton készüljön. Nyilvánvaló, hogy régen így dolgoztak a kőművesek, de akkoriban egészen más igények voltak – mind az építéstechnika, mind az építkezők oldaláról –, így a több évtizedes megoldásokat ma már nem szabad összevetni a modern építőipar lehetőségeivel.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben