Mikor szükséges a termőföld alkalmazása?

Amennyiben nemcsak házunkat, hanem az ingatlan közvetlen környezetét is szeretnénk felfrissíteni vagy elrendezni, ahhoz minden esetben az alapoktól kell kezdeni a folyamatot, amit összefoglaló néven úgy hívunk: talajrendezés.

Bár elég egyértelmű lehet sokaknak, hogy mit takar a kifejezés, a különféle termőföldigényű munkáról azonban fontos kiemelni, hogy rengeteg eltérő feladatot takarhat. Hogy pontosan melyek ezek? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb földmunkákat, melyek rendszerint termőföld szállítását és eldolgozását igénylik.

Díszkert kialakítása és füvesítés előtt

Bár sokan megelégednek a díszkert kialakítása előtt a rendelkezésükre álló tereppel, azonban soha nem szabad elfogadni ezeket az állapotokat, kivéve abban az esetben, ha korábban megfelelő földmunkákat végeztek és kertészek dolgoztak a jelenlegi zöldövezet kialakításakor. Ellenkező esetben leginkább azért érdemes megfontolni a friss termőföld alkalmazását a jelenlegi helyett, mert valamilyen munkagépeket biztosan be kell engednünk a területre, ha díszkertet akarunk kialakítani, vagyis a felső réteg meg lesz mozgatva, a gumik és lánctalpak után mély nyomok, vízgyűjtők alakulhatnak ki a kert közepén, mely utána nemcsak a vízelvezetésben, hanem a fűnyírásban is gondot okozhat.

A legjobb tehát az lesz, hogy miután a gépek elvégezték a szükséges munkát – legyen szó akár csatornázásról, akár a földfelszín elegyengetéséről –, a kert felső 10-20 centiméterét friss, darált, lehetőleg trágyázott termőfölddel töltsük fel. Erre nemcsak azért van szükség, mert ezt a földfelszínt könnyedén el lehet egyengetni, hanem azért is, mert füvesítéskor a leendő nemesített fűmag közé nem nő bele (rögtön) mindenféle régi gaz, ezáltal könnyebben kapunk olyan pázsitot, mely kizárólag nemesített fűfajtákból áll.

Talajfrissítéskor

A talajfrissítés szintén gyakori munkálat, mely megköveteli a friss termőföldet, azonban minden esetben csak a megrendelőn, valamint az adott területen múlik, hogy melyik típusát. Önmagában a talajfrissítésre akkor kerül sor, amikor a leendő felület erősen szennyezetté vagy terméketlenné vált, ezáltal szükség van arra, hogy a felső 20-30 centimétert teljesen kiemeljék, a helyére pedig friss termőföld kerülhessen. Amennyiben csak szimplán a szennyezett felület eltávolítása volt a cél, akkor bármilyen földtípus jó a helyére, de ha meg szeretnénk művelni, ezáltal növényeket ültetnénk oda vagy füvesítenénk, akkor elengedhetetlen lesz darált, trágyázott típust kérni, mely tápanyagokban gazdag, valamint könnyen megmunkálható és elrendezhető.

Mikor szükséges a termőföld alkalmazása?

Vízelvezetés kialakításakor

A kertes házaknál gyakran okoz problémát a rossz vízelvezetés. Ennek az oka nem más, minthogy a talaj is mindig mozgásban van, az esővíz pedig hajlamos magának utat törni, ezáltal még igényes csatornázás esetén sem garantált, hogy az udvarunkban nem áll meg a víz, vagy a pincénkbe nem tör utat magának elégtelen, esetleg hiányzó szigetelés esetén. Bár a házat utólag nem lehet megemelni vagy odébb telepíteni, azonban megfelelő mennyiségű termőfölddel kiváló vízelvezető rendszer alakítható ki. Ehhez persze elengedhetetlen a földmunka, ezáltal a munkagépek árokrendszerek sokaságát merhetik ki, de az ilyenkor kitermelt földmennyiség általában messze nem elegendő ahhoz, hogy a telek megfelelő lejtést, ezáltal olyan kialakítást kapjon, hogy a víz többé ne okozhasson problémát.

Fontos, hogy a vízelvezetést érdemes mindig a lakóház felépítése előtt kialakítani, mert utólag már nem lesz olyan hatékony, hovatovább több nehézséget, esetenként több termőföldet is igényelhet majd. Ebben az esetben általában mindig többféle termék kerül alkalmazásra, hiszen a töltésekhez megfelelő lesz a közönséges, darálatlan és dúsítás nélküli termőföld, de a felső réteget a füvesítés és a növények ültetése miatt érdemes lehet trágyázott, tápanyagokban gazdag típusból kialakítani.

Kiskert létesítésekor

Az otthon termesztett zöldségnek és gyümölcsnek nincsen párja. Bár sokat kell vele dolgozni, de mégis egyre többen vágynak arra, hogy saját kiskertjük lehessen. Sok helyen azonban a talaj teljesen alkalmatlan arra, hogy ilyen kertet létesítsünk, mert korábban szennyezőanyagok kerülhettek a földbe, esetleg olyan mértékben tömörödött és keményedett meg a talaj, hogy nagy erőfeszítések árán, műtrágyás frissítéssel lehetne csak újra termőképessé tenni. Ilyenkor a legegyszerűbb és leggyorsabb, ha a talaj felső rétegét munkagépekkel leszedetjük, vagy mélyebben fekvő pont esetén arra egyszerűen rátöltünk valamilyen darált, tápanyagokban gazdag termőföldet, és szinte azonnal neki is láthatunk a kertészkedés örömeinek.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben