Mikor használható előnyösen a komposztált és trágyázott termőföld?

A komposztált és trágyázott termőföld az ömlesztett anyag egy speciális típusa, ezért jó tudni, hogy mikor alkalmazható

Mindent a komposztált és trágyázott termőföldről

A kertes házban élők biztosan tisztában vannak vele, hogy milyen sokszor lehet szükség bizonyos munkálatokhoz kisebb vagy nagyobb mennyiségű termőföldre. Különösen az elhanyagolt dísz- és haszonkertek esetén a talajfrissítéshez és talajegyengetéshez nagyon lényeges lehet a jó minőségű föld alkalmazása, melynek többféle változata ismert, ezért gyakran nehéz eldönteni, hogy nekünk éppen mire van szükségünk az adott munkához.

Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a normál termőföld szinte minden esetben megállja a helyét, éppen olyan jó lehet a megfelelő előkészítés után füvesítésre, mint töltőföldnek, illetve tereprendezési munkálatokhoz. Vannak azonban specializált kategóriái, mint amilyen a komposztált és trágyázott termőföld, aminél be kell tartanunk néhány alapszabályt, ha minden esetben a legtöbbet szeretnénk kihozni belőle, illetve rendeltetésének megfelelően használnánk fel. Lássuk, hogy mikor beszélhetünk erről az ömlesztett anyagról, illetve mikor lehet szükségünk rá!

Így készül a komposztált és trágyázott termőföld

Ha csak egyszerű komposztált vagy egyszerű trágyázott termőföldről is van szó, ezekről az ömlesztett anyagokról elmondható, hogy alapjukat minden esetben a normál föld adja, melyet egy ellenőrzött bányából termelnek ki, ahol garantált a magas minőség és tisztaság. Ezt követően fontos folyamat a darálás, aminek részeként a termőföldet megszabadítják az esetleges növényi hulladékoktól, de ami ennél is lényegesebb, hogy megpuhítják, összetörik az esetleges hantokat, így egy porhanyós, könnyen dolgozható állagú termék készül belőle.

Mikor használható előnyösen a komposztált és trágyázott termőföld?

Ez azonban még csak egy nyers, darált termőföld, amihez ezt követően komposztot, illetve a legtöbb esetben marhatrágyát kevernek hozzá, mely bio formában képes biztosítani az extra tápanyagokat. A hagyományos termőföld ugyanis előfordulhat, hogy nem tartalmaz olyan sok alapvető összetevőt, mint az elvárható lenne, a komposzt és a trágya keverékével viszont garantáltan megnövekszik benne a szerves tartalom, ezáltal akár ipari célú növénytermesztésre is alkalmas lehet, de a kiskertben, a gyümölcsfák vagy a dísznövények növekedésének gyors megindítására is teljesen ideális.

Mire használható fel a komposztált és trágyázott termőföld?

Természetesen nagyon lényeges kérdéskör, hogy a komposztált és trágyázott termőföld pontosan mire használható fel a gyakorlatban? Ha normál földdel van elegyítve, akkor tulajdonképpen bármikor és bármire használható, mert minden megterem benne, a termő- és virágzó növények számára egyaránt ideális választás lehet, egyedül azokkal a növényekkel kell vigyázni, melyek a szerves tartalmat esetleg nem szeretik túlzottan.

Nyilván esetükben is alkalmazható, csak még nagyobb arányban kell keverni normál termőfölddel. Hogy néhány konkrét példát is felsorakoztassunk, az ömlesztett anyag kérdéses típusa ideális füvesítéshez, díszkertek kialakításához, a kiskert feltöltésére, de akár ipari mennyiségű zöldség- és gyümölcstermesztésre is. Jó alternatíva lehet virágok alá, ha megmarad, és nem akarunk drága zsákos virágföldet vásárolni, noha itt már nem árt odafigyelni a keverési arányra.

Mi az a komposzt és a trágya?

Azt bizonyára mindenki megértette a fentiekben, hogy a komposztált és trágyázott termőföld a kérdéses ömlesztett anyag legjobbjaként jellemezhető, ugyanakkor a komposzt és a trágya fogalmát is így érdemes megmagyarázni.

A komposzt nem más, mint megrohasztott zöldhulladék, ami egy rendkívül bonyolult vegyi összetétellel rendelkező, minden esetben organikus képződmény, aminek a legfőbb összetevője általában a humusz. Teljes mértékben bio alapanyag, nem károsítja a környezetet, sőt inkább csak hasznot termelhetünk neki így – ellentétben azzal, ha elégettük volna például a megszáradt füvet, gyomokat és lemetszett ágakat.

A trágya ezzel szemben egy szerves anyag, mely tulajdonképpen az állatok, a termőföld esetében a legtöbbször szarvasmarhák végterméke, ami rengeteg tápanyagot tartalmaz, emiatt hozzájárul ahhoz, hogy az ömlesztett anyag termékeny lehessen. Ideális lehet talajjavításra és akár konkrét termőrétegek kialakítására is, hiszen már önmagában, komposzt nélkül rendkívül termékennyé tudja tenni a teljes közeget.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben