Miként lehet tisztán és gazmentesen tartani a murvából készült felületeket

A murvából készült felületek rendkívül esztétikusak a kialakításkor. Így tudjuk megőrizni őket tisztán és gazmentesen!

Mindent a murva tisztításáról

A murva egyike a legjobb ömlesztett anyagoknak abban az esetben, ha esztétikus felületkialakítást keresünk akár otthonunk környezetében, akár köztereken. Sajátos megjelenése mellett mellette szól a tartósság, valamint a vízáteresztő képesség is, hiszen megfelelő kialakítás esetén évtizedekig képes ellátni a feladatát, miközben a nagy terhelés sem jelent számára akadályt.

Aki azonban látott már többéves murvával borított felületet, az biztosan találkozott a problémával, hogy ez a frissen gyakran hófehér felület egy idő után piszkossá válhat, gazok nőhetnek bele, egyszóval nem tud olyan esztétikai hatást kelteni, mint a lefektetés idején. Adja magát tehát a kérdés, hogy hosszabb távon miként tudunk biztosítani a murvás felületek számára olyan a megjelenést, mintha teljesen friss lenne. Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tanácsot!

A felület alapja és kialakítása meghatározza a tisztaságot

Hiába akarunk mi hosszabb távon is tisztán tartani egy murvás felületet, ha eleve rossz kialakítást kapott. Mit nevezünk ezen a téren rossz kialakításnak? Példának okáért azt, ha a murva nem kapott megfelelő alapot!

Mivel az ömlesztett anyag csak egyfajta felső, végleges felületként alkalmazható előnyösen, ezért lényeges számára fundamentumot biztosítani. Ha ugyanis egyszerűen csak elterítjük a csupasz földre, az esős időjárás hatására az apránként elnyelheti, egyre több helyen bukkanhatnak fel benne földes, sáros részek, és idejekorán megjelenik benne a gaz is.

Miként lehet tisztán és gazmentesen tartani a murvából készült felületeket

Hogy ezt elkerüljük, a murvás felület alá alapot kell készíteni. Legalább 20-30 centiméter mélyen ki kell emelni a földet, majd a helyére sódert, bazaltot, esetleg úti murvát elteríteni, illetve azt jól bedöngölni. Teljesen mindegy, hogy melyiket választjuk, ezzel a tartósság mellett a felület tisztasága is jobban szavatolt. Kisebb terhelés esetén, például járdáknál nyilván nem fontos ilyen mély alap, de ilyenkor a kiemelt földfelszínre vízáteresztő fóliát kell elhelyezni a hasonló hatás elkerülése érdekében.

Lényeges gondoskodni továbbá az oldalszegélyről is. Amennyiben nem korlátozzuk a murva oldalirányú mozgását, a felület folyamatos mozgásban lesz, akadálytalanul tud odakerülni a kosz, a sár és a fű, melyek ismét megnehezítik a felület tisztaságának fenntartását. A legjobb, ha minimum 5 centiméterrel a murvás felszín fölé magasodó betonelemeket alkalmazunk ebből a célból, de a helyszín és a tulajdonosok ízlése alapján rengeteg más egyéb megfelelő alternatíva létezik.

A rendszeres mosás és gereblyézés fontos lehet

Noha a murva a folyamatos esőzések során kiválóan tisztul magától is, azonban ez a legtöbbször csak a port mossa le róla, ha valamilyen okból kifolyólag már eleve szennyezett a felület, ezáltal például föld került bele, akkor az eső jellemzően csak nagyobb kárt tud tenni, hiszen ezzel elősegíti többek között a gazosodást vagy a felület süllyedését.

Emiatt ajánlott lehet a rendszeres manuális mosás is, amivel kimoshatjuk, vagy egy helyre terelhetjük a lerakódásokat, így egyszerűbb lesz kézzel kiemelni a nem odaillő elemeket. Ezen felül a rendszeres gereblyézés nagyon sokat segíthet abban, hogy a felület mindvégig tiszta és friss érzetet keltsen. Ezzel szintén egy helyre tudjuk húzni például a földet vagy a gazt, majd azt kézzel eltávolítva ismét tisztává tehetjük az egészet.

Ajánlatos ehhez a munkához erős vasgereblyét választani, hiszen nem elég csak megkapargatni a felszínt, hanem érdemes 2-3 centiméter mélyen átforgatni az egészet. Ha a murva összeállt és szilárd felületet képez, a mosás és a felesleges törmelékek manuális kiemelése marad az egyetlen hatásos megoldás.

Mi a teendő a gazokkal?

Amennyiben egy murvás felületet annyira elhanyagoltak, hogy belenőtt a fű és a gaz, akkor sok dolgunk lesz azért, hogy újra széppé varázsoljuk a felületet, azonban megéri, hiszen a későbbi rendszeres karbantartás minden esetben egyszerűbb.

Amennyiben nem akarunk vegyszereket használni, akkor értelemszerűen kézzel kell majd kigyomlálnunk a szennyezett régiót. Távolítsuk el az összes látható gazt, majd egy fóliára lapátoljuk ki az érintett felületről az összes murvát legalább 10 centiméter mélyen. Mossuk át alaposan, hogy kikerüljön belőle a föld, valamint az összes növényi szennyeződés, ezzel egyetemben pedig a velük együtt érkező fűmagok, melyek ismét előidézhetik később a problémát.

Szintén hatásos módszer ilyen esetekben a gyomirtó használata. Az érintett felületet a megfelelő keverékű vegyszer segítségével permetezzük le, majd 48 óra elteltével a gyomok elpusztulnak, és egy ideig garantáltan nem is térnek vissza. Ez nyilván csak látszatmegoldás, egy gyors alternatíva, amennyiben hosszabb távon szeretnénk megszabadulni a gyomoktól, akkor természetesen elengedhetetlen az imént említett kiemelést, tisztítást és visszatöltést is elvégezni, ha lesz rá elég időnk és energiánk. A befektetett munka garantáltan meghálálja majd magát!

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben