Miért nehezítheti meg a szeszélyes április a földnedves beton alkalmazását?

A földnedves beton az egyik legjobb alternatíva betonozáskor, azonban egy szeszélyes áprilisban okozhat fejtörést!

A betonozás nehézségei tavasszal

A betonozás egyike a legkomplexebb munkálatoknak, ami a ház körül, vagy egy ingatlan építésekor, esetleg felújításakor szóba jöhet, hiszen rengeteg tényezőnek stimmelnie kell hozzá. Kültéri alkalmazás esetén nagyon lényeges a megfelelő időjárás, ami alighanem az egyik legkiszámíthatatlanabb dolog mind közül, ezen kívül azonban nem árt, ha ismerjük a betonkészítés rejtelmeit, illetve rendelkezünk olyan munkaerővel – szakemberrel és segédmunkással egyaránt –, aki pontosan ismeri a betonozás módját, hiszen a közhiedelemmel ellentétben közel sem mindegy, hogy miként történik a zsaluzás, a rétegrend, egyáltalán milyen keverési arányt használunk egy ilyen munka során. A betonozást ugyanis könnyedén el lehet rontani, és ha nem vagyunk tisztában valamelyik tulajdonsággal, akkor annak bizonyos esetekben akár katasztrófa is lehet a vége – elég csak például egy ház alapozására vagy egy magas betonlépcső kiöntésére gondolni.

Szerencsére ma már vannak könnyítő tényezők, melyek ha nem is mindent, de legalább néhány nehézséget levesznek a vállunkról. Ilyen például a Békás Logistic kínálatából is piacvezető áron rendelhető földnedves beton, mely a munka egy jelentős részét, illetve hibafaktorját leveszi a vállunkról, így példának okáért nem lesz szükségünk arra, hogy elsajátítsuk a betonkeverés szabályait, hovatovább attól sem kell tartanunk, hogy nem tudjuk tartani keverésenként a betonmassza megfelelő homogenitását. Hogy mit kell tudnunk a földnedves betonról, illetve mire érdemes vigyázni, ha áprilisban, illetve nagy általánosságban tavasszal használnánk ezt az ömlesztett anyagot? Aktuális cikkünkben a legtöbb kérdésre választ adtunk!

Mi az a földnedves beton?

A földnedves beton nem valamiféle speciális betontípus, hanem egy felhasználásra kész, minimális utómunkát igénylő betonmassza, ami valamennyi esetben tökéletes alternatívát képvisel akkor, ha nem ismerjük a betonkeverés arányait, vagy elengedhetetlenül fontos, hogy mindenhová ugyanolyan minőségű és állagú beton kerülhessen. Míg egy kerti sütögetőnél vagy megfelelő dilatációs csíkokkal ellátott bejárónál ez nem feltétlenül olyan fontos – bár nem is hátrány –, addig vannak olyan munkálatok, amikor elengedhetetlen. Példának okáért rendkívül lényeges a homogenitás egy ház alapozási munkálatainál, egy komplett aljzatbetonréteg kialakításánál, de példának okáért egy betonkoszorúnál is. Amennyiben a betonmassza nem kellően homogén, könnyedén előfordulhat, hogy a száradás után – gyakran nem azonnal, hanem hónapok, évek múltán – a betonrétegek között repedések keletkeznek, ami egy házalapnál a szerkezet teljes megsüllyedését idézheti elő, mely rengeteg felesleges extra kiadással járhat hosszabb távon.

“A földnedves beton egy olyan anyag, ahol nagyon fontos a homogenitás, ezért is kell hozzá egy szakszerű munkagép, ami ebben segít nekünk”

A földnedves beton segítségével azonban ezt a problémát azonnal elháríthatjuk, hiszen minden esetben gép adagolja és keveri a masszát, méghozzá ugyanazokkal a beállításokkal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes forduló ugyanolyan homogenitású és tulajdonságokkal rendelkező betont eredményez majd, mely a későbbi kötéstulajdonságok miatt különösen fontos. Ennek köszönhetően nem szükséges ismernünk a betonkeverés sajátosságait és arányait, hovatovább amiatt sem kell aggódnunk, hogy hol és miként tároljunk több köbméternyi sódert és több száz kiló cementet, hiszen ezzel az ömlesztett anyaggal minden gyakorlatilag készen érkezik meg hozzánk.

Mikor érdemes földnedves betonnal dolgozni?

Ezt a kérdést rögtön két szemszögből is lehetőségünk nyílik megközelíteni. Az első rögtön a praktikusság, hiszen a földnedves betonnal könnyű és jó dolgozni, ezáltal nem kell szaktudás a keveréséhez és nem szükséges nagyobb terület az összetevők tárolásához. Ha földnedves betont rendelünk, akkor gyakorlatilag nincs más teendőnk, mint a félkész betonmasszát egy betonkeverő segítségével átmozgatni, és közben egy kicsit nedvesíteni olyan mértékben, hogy beinduljanak azok a kémiai folyamatok, amelyek szükségesek a tapadáshoz, majd később a szilárduláshoz. Ennél több feladatunk nincs a földnedves betonnal azon túl, hogy a helyére hordjuk, majd ott szakember segítségével gondoskodunk a megfelelő bedolgozásról.

“A földnedves beton egy jó anyag, hiszen nagyon könnyű vele dolgozni, viszont érdemes arra odafigyelni, hogy az év melyik szakában szeretnénk vele dolgozni”

Ezen felül a kérdést megközelíthetjük úgy is, hogy az év melyik időszakában érdemes dolgozni a földnedves betonnal? A tél semmiképpen nem alkalmas erre, hiszen dacára a különféle állag- és kötésjavítók alkalmazásának, a nagy mínuszok és a túl sok nedvesség a levegőben komoly gondokat eredményezhet. Szintén kritikus közeg az ősz, amikor a sok eső mellett a kezdeti fagyok, valamint a nedves levegő nehezíti a dolgot, a betonozott felületek októberben és novemberben már nagyon nehezen kötnek meg, ami komoly gondokat okozhat. A legideálisabb évszakok ezért betonozáshoz minden kétséget kizáróan a tavasz és a nyár. Ezek közül is különösen a tavasz jó alternatíva, mégpedig azért, mert bár lehetnek esősebb időszakok, de ha szárazabb napokat fogunk ki, akkor nem kell tartanunk attól, hogy a beton a nagy melegtől esetleg megég és kiszárad, ami a nyári időszakban különösen jelentős veszélyforrás.

Földnedves beton alkalmazása tavasszal

Amennyiben eldöntöttük, hogy tavasszal szeretnénk betonozni, és ehhez konkrétan földnedves betont akarunk használni, akkor mindenképpen érdemes betartani néhány alapszabályt. Hogy mire érdemes odafigyelni ebben az évszakban a betonozás kapcsán?

Példának okáért a szélre. Tavasszal rendszerint általános és normális, hogy nagyon szeles időszakok vannak, a szeszélyes áprilisban pedig ez különösen problémás, hiszen rengeteg esetben váltják egymást a napos és az esős időszakok, a hideg és meleg napok, melyek között gyakori a légnyomáskülönbség, ami szelet generál. A szél azért nagy ellensége a frissen elterített földnedves betonnak, mert hamar kiszáradhat tőle a felület, azaz nagyon oda kell figyelni a megfelelő locsolásra és nedvesen tartásra.

Az erős napsugárzás szintén veszélyforrás lehet tavasszal, noha áprilisban inkább már a hónap végén releváns probléma, inkább a májusra jellemző a nyárias UV-sugárzás és egyebek.

“A tavaszi betonozás okozhat fejtörést, hiszen a szélsőséges időjárás kedvezőtlenül hatha a betonozott területre”

Azonban áprilisban is előfordulhatnak már nyárias napok, amikor szó szerint éget a Nap, és ilyenkor a friss betonfelület nagyon könnyedén megéghet. Ezt elkerülhetjük azzal, ha figyeljük az előrejelzést, gondoskodunk a megfelelő locsolásról, illetve természetesen az esetleges takarásról, amennyiben súlyosabb lenne a helyzet.

Mivel az április egy igazán szeszélyes hónap, a múltban többször is előfordult, hogy erős fagyok, mi több havazás és tartós hó nehezítette az emberek életét, ami a betonozás szempontjából óriási probléma. Ezért elképzelhetetlen ilyenkor, hogy időjárás-előrejelzés nélkül álljunk neki a munkának. A kisebb fagyok még nem jelentenek nagy gondot, de már ezek ellen is érdemes lehet védekezni olyan adalékanyagokkal, melyek segítik, gyorsítják a kötést, és -5 Celsius fokig nem okoz gondot a külső hőmérséklet.

Ami azonban áprilisban általában a legtöbb gondot okozza a földnedves beton alkalmazásakor, az nem más, mint az eső. Ebben a hónapban jellemzően nagyon sok csapadék hullik, és egyébként tavasszal is általánosságban, ezért lényeges odafigyelni rá. Esősebb napokon ne álljunk neki a kültéri betonozásnak, vagy ha mégis muszáj, akkor készüljünk fel rá fóliákkal, kisebb sátrakkal és így tovább. A legjobb azonban, ha inkább szárazabb napokat keresünk, inkább a szél fújjon és a Nap süssön, hiszen ellenük könnyebb védekezni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben