Miért jó döntés a 0-20-as murva a térkő alá?

A 0-20-as murva az egyik legjobb alternatíva abban az esetben, ha magabiztos alapot keresünk a térkő alá.

A poros murva használata térkövezéskor

A térkövezés egy nagyon összetett feladat. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez a folyamat nem áll másból, mint a leendő térkövezett felületen a föld kitermeléséből, majd a megvásárolt térkövek megfelelő telepítéséből. Bár ezek a folyamatok is megtalálhatók ebben a munkában, azonban csak darabkái a teljes egésznek, hiszen egy sor olyan teendő van ilyenkor, amelyek rendkívül fontosak ahhoz, hogy a végeredmény megfelelően tartós felület legyen, illetve esztétikailag se okozzon csalódást. Amennyiben ezeket kihagynánk a sorból, és a térkövet direkt módon a pár centiméter mélyen kiemelt földalapba tennénk, az néhány hétig talán nem is mutatna túl rosszul, de garantált, hogy a terhelés hatására és pláne esős időben a térkövek darabkái apránként elsüllyednének a földben, elcsúsznának egymás mellett, a fugák között pedig gyomnövények jelennének meg, egyszóval az egész nemcsak esztétikailag, hanem a tartósság tekintetében sem tartana sokáig.

Minden térkövezett felületnek szüksége van ugyanis magabiztos alapra. Akárcsak egy ház sem maradna állva sokáig fundamentum nélkül, úgy a térkőnek sincs hosszú élete megfelelő háttér hiányában, és ezen a téren teljesen mindegy, hogy olcsóbb vagy éppen drágább típust választottunk magunknak. A térkő alapjának számos ömlesztett termék megfelelő lehet, azonban a legtöbbször olyan anyagokat alkalmaznak, mint a sóder, a kavics vagy éppen a Békás Logistic kínálatából is megvásárolható murva. Természetesen nem akármilyen murva, hiszen a jó minőségű és esztétikailag is gyönyörű kerti murvát például hatalmas pénzkidobás lenne fundamentumként elhasználni. Ebből a célból sokkal szerencsésebb inkább a 0-20-as szemcsenagyságú típus, azaz hétköznapibb nevén a poros murva, amit sokan töltő- vagy ömlesztett murva név alatt is ismernek.

Mit kell tudni a 0-20-as murváról?

A 0-20-as murva legáltalánosabb jellemzőjét alighanem a „poros” jelző, illetve elnevezés írja le a leginkább, hiszen amint arra neve is utal, ebben a murvatípusban 2 centiméteres átlagméretig a murva minden része megtalálható, így a legapróbb darabok, sőt maga a murvapor is. A szemcseméretek jól eloszlanak, így nem fordulhat elő, hogy a pénzünkért csak egy köbméter murvaport kapunk, vegyesen található benne por és nagyobb kődarab is pontosan olyan arányban, hogy az megfelelően működhessen a gyakorlatban. A murvapor az osztályozott murvából jellemzően hiányzik, ebben a típusban azonban nem véletlenül hagyták meg, hiszen ez rendkívül lényeges ahhoz, hogy fundamentumként alkalmazni tudjuk – például éppen a térkő alatti részen. Hogy miért?

Mert a murvapor a tömörítés hatására a kisebb szemcsékkel együtt nagyszerűen beékelődik a nagyobb darabok közé, azaz képes kitölteni a hézagokat. Szakszóval ezt cementálódásnak nevezzük, aminek a lényege az, hogy az ömlesztett anyagból a megfelelő módszerrel egy csaknem teljes mértékig homogén felületet érhetünk el. Ez alapvetően nem túl esztétikus – bár egy mellékúton önmagában is jó megoldás lehet –, azonban nem is az esztétika miatt van szükség rá, hiszen úgysem látjuk majd a térkőtől. Ami ennél lényegesebb, hogy ez a döngölt réteg elképesztően kemény, kiválóan elviseli a terhelést, miközben a vízelvezetés sem okoz gondot neki. Azaz tökéletes alap egy végleges felület alá, miközben az ár szempontjából is kedvező, hiszen a poros murva a részleges feldolgozás miatt az olcsóbb típusok közé sorolható a termékkategórián belül. Sőt, még a legtöbb ömlesztett anyaghoz viszonyítva is, pláne az ár-érték arány tekintetében, hiszen a sóderhez mérten például lehet, hogy némileg drágább lehet, azonban sokkal jobban ülepedik, egyszerűbb vele dolgozni, és ebből kifolyólag hosszabb távon is előnyös, tartós megoldás.

Ezért rakjunk 0-20-as murvát a térkő alá

Mint elhangzott már fentebb, a 0-20-as murva leginkább azért nagyon szerencsés választás a térkő alatti fundamentumként, mert rendkívül stabil és tartós alapot tud biztosítani a felületnek. Ez különösen akkor nagyon lényeges, ha például egy parkolóhoz vagy beállóhoz, illetve autófeljáróhoz alkalmaznánk a térkövet, hiszen ezeken a helyeken jellemzően többtonnás járművek közlekednek, azaz nagyobb terhelést kell elviselnie a felületnek, ellenkező esetben a térkövek megsüllyednek. Ahhoz viszont, hogy ezt a tartósságot elérhessük vele, óriási szükségünk lesz bizonyos alapismeretekre.

Térkő lerakás murvára

Ilyen például, hogy pontosan tudjuk, milyen vastagságban kell alkalmazni a murvát a térkő alatt. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk szakértő tanácsot valakitől, hiszen egy 10 centiméteres murvaréteg alapvetően még semmit sem segít. Ha személyautókat kell elbírnia a leendő térkövezett felületnek, akkor a 20-30, gyakran a 40-50 centiméter vastagságú murvafelület sem indokolatlan. Ha ennél kevesebb, akkor a murvadarabkák nem tudnak megfelelően tömörödni, a térkövek pedig egyszerűen elsüllyednek rajtuk. Sőt mi több, nem elég, hogy a murvát tömörítjük a kiemelt felületen belül, érdemes már az alatta elhelyezkedő földet is tömöríteni egy lapvibrátorral vagy békával, hiszen meglepően sokat, akár centiket is süllyedhet a későbbiekben a kiemelt felszín. Ezt elkerülhetjük abban az esetben, ha megfelelő rétegrendet alakítunk ki és ideális vastagságot tartunk.

Hogyan tömörítsük megfelelően a murvát?

Mielőtt a térkövet lefektetnénk, rendkívül lényeges, hogy a fundamentumként alkalmazott murvát megfelelően tömörítsük, mert amennyiben ezt elmulasztjuk, annak ugyanolyan negatív következményei lehetnek, mintha egyáltalán nem alkalmaztunk volna semmiféle alapozást. Amennyiben magunk állnánk neki az alap kialakításának, minden esetben kérjük szakember segítségét, hiszen a tömörítés közel sem abból áll, hogy egyszer körbefutunk a felületen egy lapvibrátorral vagy egy úgynevezett döngölő békával.

Ez a két eszköz elengedhetetlen ahhoz, hogy a 0-20-as murva megfelelően ülepítésre kerüljön, azonban bizonyos vastagságnál még itt is vannak szabályok. A cél ugyanis a homogén tükörfelület kialakítása. Ezt lehetetlen elérni abban az esetben, ha egyszerre esünk neki a 30-40 centiméteres felületnek, mert az alsó rétegeket nem lehet megdolgozni, vagyis kritikus faktor marad, ami a későbbiekben negatívan befolyásolhatja a felület minőségét. Ezért egyfajta előírásnak is tekinthetjük, hogy a murvázott alapot legalább 10-, legfeljebb 15 centiméterenként le kell döngölni, ami 40 centiméter esetén legalább három, de inkább négy tömörítő folyamatot eredményez majd.

Murvát vagy inkább zúzott követ válasszunk a térkő alá?

Végül, de nem utolsó sorban fel kell tennünk egy gyakori kérdést a térkő alapjának kialakítása kapcsán, hiszen rengetegen megkérdezik, hogy murva vagy inkább zúzott kő kerüljön a felszín alá. Mivel a fentiekben a murvát mutattuk be, ezért talán nem meglepő, hogy leginkább ez a jó megoldás a már korábban említett murvapor és a változatos szemcseméretek miatt. Ha viszont a tervező inkább zúzott követ írt elő vagy ahhoz férünk hozzá könnyebben, illetve olcsóbban, akkor bátran használjuk ezt a terméket.

Térkő lerakás közben

Általánosságban elmondható, hogy a zúzott kőnek valamivel nagyobb a teherbírása, mint a murvának, kisebb rétegben is ugyanolyan hatásos lehet, ezért több előnyös tulajdonság szól mellette, de hétköznapi használatra, egy átlagos családi háznál bejáróként a murva is tökéletesen megfelel. Összességében tehát mindegy, hogy melyiket választjuk, a lényeg, hogy választottunkat megfelelően bedolgozzuk a helyére.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben