Mi az a sóder, és mire használható?

Sódernek nevezzük azoknak a kisebb-nagyobb kavicsszemeknek a halmazát, melyek főként kvarc és kvarcitszemekből állnak, kerekded formájukat pedig a folyóvizek folyamatos koptató- és csiszolómunkája során nyerik el.

Rendszerint mindig homokkal együtt fordulnak elő folyók, patakok, gyakran tavak és tengerek medreiben és partjain egyaránt, méretük szerint pedig többféle csoportba sorolhatjuk őket.

A sóder alkalmazása

Kis túlzással kijelenthető, hogy sóder nélkül nincs sem építkezés, sem felújítás, hiszen a megfelelő minőségű beton eléréséhez elengedhetetlen, hogy a víz és a cement mellett ideális állagú, tiszta sóder is a rendelkezésünkre álljon. A sódert tehát a legtöbb esetben az építőiparban, azon belül is betonozáshoz használják, de szemcsemérete dönti el, hogy pontosabban milyen munkákhoz alkalmazható, hiszen létezik belőle 0-4, 0-8, 0-16 és 0-24 milliméteres kőzetnagyságú is. Minél finomabb szemcseméretről beszélünk, annál aprólékosabb munkákhoz keverhetünk belőle betont, míg a nagyobb kiterjedésű és vastagságú felületek esetében értelemszerűen a durvább sóder alkalmazása javasolt.

Mi az a sóder, és mire használható?

Természetesen közel sem csak a beton az egyetlen alternatívája a sóder felhasználásának, hiszen megfelelő minőségben tökéletesen alkalmas házak alapjaihoz, járdákhoz, kiülőkhöz, parkolókhoz, de akár még feljárók és autóbeállók kialakításához is. Fontos azonban, hogy a szemcseméret minden esetben döntő fontosságú a felhasználás tekintetében. Az egészen apró szemcseméretű sóder például a külső vagy belső vakolóhabarcs kikeveréséhez megfelelő választás, de ezt használják aljzatkiegyenlítéshez vagy vastagabb, tartósabb misung készítéséhez is. Önmagában tökéletes lehet térkövek aljzatának kialakítására vagy fugázásra.

A nagyobb szemcseméret ezzel szemben egészen más területeken vethető be a felhasználás tekintetében, így ha nem masszív betonfelületek kialakítása a cél, használhatjuk díszkertekhez, vízelvezetők kialakításához, de akár parkosításhoz, beállók, parkolók, kisebb feljárók létesítéséhez, szegélyezéséhez, sőt még akár kerti tavakhoz is.

A sóder felhasználása az építőiparban

Mint fentebb már említettük, a legtöbb sódert az építőiparban hasznosítják. Ebben a szegmensben általában a 4 milliméteres szemcsenagyságnál nagyobb méretű anyagot hasznosítják a leginkább, azon belül is főként a folyókból kibányászott folyami kavicsot, aminek az oka, hogy sokkal tisztább alapanyag, mint a bányákból kimert változat. A bányakavics ugyanis gyakran tartalmazhat agyagot és fadarabokat is, melyek gyengíthetik a beton szerkezetét, vagyis csak akkor állítható elő a segítségével megfelelő minőségű és tartósságú beton, ha előtte átmosták és rostálták, miközben a folyami kavicsoknál ezt a természet, azaz maga a vízmosás már elintézte korábban.

Egy köbméter sóder általában 0,85 köbméternyi beton keveréséhez elegendő, méghozzá nagyjából 2-3 mázsa cement hozzáadásával, amihez több liter víz is szükségeltetik. A keverési arányok ugyan állandóak, de fontos figyelembe venni, hogy a betonnak milyen időjárási körülményeket kell majd kiállnia, illetve mennyire vizes sóderből készítjük, hiszen a frissen kimert, még nedves sóderhez lényegesen kevesebb vizet kell adagolni a megfelelő kötéshez.

Kattintson tovább alábbi sóder kinálatainkra:

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Földnedves beton vagy otthon kevert beton?

2020-05-12
Ha betonozni szeretnénk, érdemes mérlegelni a házi keverés mellett a földnedves beton rendelését. De melyiket válasszuk?

Mire használható a földnedves beton?

2020-04-12
Ha lassabban kötő, szárazabb cementmasszára van szükségünk betonozáshoz, a földnedves beton a legjobb választás lesz.

Öt hasznos tanács, mielőtt ömlesztett anyagot rendelnénk

2020-03-12
Ha ömlesztett anyag rendelése előtt állunk, mindig vegyük figyelembe a lehetőségeket! Ehhez nyújtunk most segítséget!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben