Meg tud romlani a sóder minősége a helytelen tárolástól?

Sokan úgy vélik, hogy a sóder a legtöbb ömlesztett anyaghoz hasonlóan nem tudja elveszíteni kvalitását, de ez tévedés!

A sóder minőségét is befolyásolja a rossz tárolás

Rengeteg helyen elhangzott már és minden esetben hangsúlyozzák, hogy az építkezésnél, különösen az alapozáskor, vagy az olyan mérföldkőnek tekinthető munkálatok során, mint a koszorú kivitelezése, elhanyagolhatatlan a jó minőségű sóder. Sokan nem fordítanak elég figyelmet ezen a ponton a kvalitásra, holott a megfelelően tartós beton alapja minden esetben azon múlik, hogy a cement és a kellő mennyiségű tiszta víz mellé olyan sóder kerülhessen, aminek a minősége kapcsán nem lehet kifogás. A rossz minőségű sóder ugyanis eleve gyengíti a betonkötést, és a szilárduláskor olyan töréspontokat helyezhet el – példának okáért egy házalapban –, melyek később akár egy élet munkáját tehetik tönkre, vagy csak óriási összegekkel, fáradtságos utómunkálatokkal lehet helyreállítani a problémát.

Mindez pedig csak egyetlen példa volt a sok közül, de eleve nagy gondot okozhat, amennyiben hosszabb távon tervezünk egy betonfelülettel, ám azt a sóder minőségéből kifolyólag nem tudjuk egy-két szezonnál tovább élvezni, mert már az első télen szétrepedezhet, felporladhat a betonfelület, aminek a hátterében a sóder minőségbéli problémája is meghúzódhat. A Békás Logistic kínálatából is megvásárolható sóder esetében természetesen kizárólag a legmagasabb kvalitásról beszélhetünk, hiszen az ömlesztett termék ebben az esetben egyenesen a magasan kvalifikált bányából érkezik a megrendelőhöz, azonban a helytelen tárolásból fakadóan így is akadhatnak vele gondok a későbbiekben. Hogy miként lehet rosszul tárolni a sódert, egyáltalán mit nevezünk minőségi sódernek? Az alábbiakban minden kiderül!

Mit nevezünk jó minőségű sódernek?

A fentiek alapján a legalapvetőbb kérdés kétségtelenül az, hogy egyáltalán mit nevezünk jó minőségű sódernek? Sokan ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy sóder és sóder között nincs különbség, valójában azonban nem is kevés, így érdemes odafigyelni akár vásárlás előtt állunk, akár már megvásároltuk az ömlesztett anyagot és szeretnénk megőrizni megfelelő kvalitását. A legfontosabb fokmérő a minőség kapcsán a tisztaság, hogy a sóder ne tartalmazzon semmiféle idegen anyagokat sem, így például különféle zöldhulladékot, ágakat, botokat, lehullott leveleket vagy más egyéb növényi maradványt.

“A sódernél fontos, hogy tiszta legyen és ne tartalmazzon más anyagot”

Ezen felül a minőségi sóder alapja még, hogy más egyéb hulladék se legyen benne megtalálható, így például a különféle vas-, üveg- vagy műanyag hulladékok szintén rontják a kvalitását, akárcsak az, ha az ömlesztett termékbe például föld vagy agyag került, amire gyakran sor kerülhet, ha nem jó minőségű bányában történt a kitermelés. Térjünk rá azonban most azokra a tárolási problémákra, melyek képesek negatív irányban befolyásolni a sóder minőségét.

A sok nedvesség módosítja a sóder homogenitását

Az első és legfontosabb probléma a sok nedvességből fakad, és itt most nem arról van szó, hogy esetleg túl vizesen érkezik a sóder a birtokunkra a rendeléskor – bár nagyobb mennyiségben ez sem túl szerencsés, sőt osztályozott ömlesztett anyagnál nem is engedélyezett. A tároláskor azonban inkább az esővel kell számolnunk, mint problémás elemmel, hiszen jellemzően kevesen gondoskodnak a sóder takarásáról vagy fedéséről egy-egy esősebb időszakban, ami több szempontból jelent problémát. A legnagyobb gond mindegyik közül az, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék képes befolyásolni a sóder homogenitását, vagyis az apróbb szemű darabokat lemosni a kupac aljára, a nagyobb szemcseméretűeket pedig meghagyni a tetején. Ez azért komoly baj, mert a sóder lényege az, hogy mindenféle szemcseméret megtalálható legyen benne – a választott szemcsenagyságon belül –, és azok a lehető legtermészetesebb módon keveredjenek egymással. Ellenkező esetben cementtel keverve elégtelen kötés alakulhat ki a felhasználás során.

A növényi hulladék negatívan befolyásolja a minőséget

Fentebb már beszéltünk róla, de érdemes kiemelni a sorból a növényi hulladékot, ami természetesen tárolás közben is bekerülhet a sóderbe, ha hónapokig ott hever az udvaron. A legnagyobb problémát a gyomnövények okozzák, melyek különösen a sóder alsóbb felében nagyon hamar utat törnek maguknak, és bár az egész kupacon nehezen tudnak teljes egészében elterjedni, azonban nem ritka, hogy ez megtörténik. Már egészen kevés mennyiség mellett is előfordulhat ugyanakkor, hogy a sóder minősége megromlik, hiszen a gyomnövénnyel rendszerint kisebb-nagyobb mennyiségben föld és agyag is kerül az ömlesztett anyagba, ami a felhasználáskor nagy gondot okozhat. Ezen felül többhónapos tárolás során nem ritka, hogy a fűnyírásból származó zöldhulladék, valamint a környező fákról és egyéb növényekről lehullott ágak és levelek kerülnek bele a sóderbe, melyek később jelentős mértékben képesek rontani a beton minőségét. Azokon a pontokon ugyanis, ahol ilyen növényi hulladékok jelennek meg, jellemzően csökken a beton masszív jellege, lényegesen sérülékenyebb lesz, ami hosszabb távon komoly gond lehet.

“Növényi hulladék közül a gyomnövények problémát jelenhetnek, hiszen ezek a növények a leborított sóder között is képes megjelenni”

Más ömlesztett anyaggal is keveredhet

Még nagyobb a probléma, ha a sóder mellett más ömlesztett anyag tárolását is végezzük viszonylag kis helyen, egymás melletti kupacokban depózva a kérdéses terméket. A sóder mondhatni a legszerencsésebb ömlesztett termék, hiszen gyakorlatilag bármivel keveredik, ami szilárd, az nem okoz neki gondot. Egy kevés sóder, murva, bazalt vagy darált beton sem árt neki, ellenben nagyobb mennyiségben mindegyik képes negatívan befolyásolni szilárdulási tulajdonságait. Ezért erre gondosan oda kell figyelni, ha van rá lehetőségünk, akkor egymástól megfelelő távolságban depózni őket, hiszen így is komoly gondot okozhat, a fentiekben már említett esőzés, illetve a növényi hulladék egyaránt. Amennyiben nincs más opció, vagy túl kis helyre kell depózni többféle ömlesztett anyagot, akkor szélesebb deszkákkal vagy más térelválasztó megoldással érdemes számolni annak érdekében, hogy mindez elkerülhető legyen. Amire különösen oda kell figyelni, hogy a sóder soha ne keveredjen termőfölddel, hiszen annak mindegyik típusa kimagasló mértékben képes negatív hatást gyakorolni a sóder minőségére. Ennek az oka, hogy a termőföld nem szilárd, nem tud cementkötést kialakítani, azaz már kisebb mennyiségben is könnyedén meg tudja gyengíteni a betont, ami később katasztrofális következményekkel járhat, de legalábbis garantáltan sok-sok kellemetlenséget okozhat.

Helyes tárolással a sóder minősége sokáig megőrizhető

Végül, de nem utolsó sorban azért fontos kiemelni, hogy mivel a sóder egy teljes mértékig természetes ömlesztett anyag, amit úgy bányásznak, ezért természetesen a megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel nagyon jól tárolható különösebb minőségromlás nélkül. Sőt, bizonyos tényezőket egyszerűen háttérbe lehet szorítani, így példának okáért, ha az eső gondot okozott volna a homogenitás tekintetében, akkor a sóderkupac teljes átforgatásával vissza lehet nyerni annak eredeti jellegét és állapotát. Könnyedén megakadályozhatjuk azonban ezt a folyamatot, ha vásárolunk vagy rendelkezünk elég nagy méretű ponyvával, illetve nejlonnal ahhoz, hogy sóderkupacunkat teljes egészében le tudjuk takarni. Ez több szempontból is szerencsés, hiszen azon túl, hogy nem tud benne kárt tenni az eső, mindemellett garantáltan megvédjük a gyomnövényektől, sőt az egyéb növényi hulladékoktól is. A legszerencsésebb egyébiránt az, ha a sóderkupac alá is terítünk egy erősebb nejlont, hiszen ez lehetőséget biztosít arra, hogy elszeparáljuk az alatta elhelyezkedő földtől, így teljességgel lehetetlen lesz, hogy idegen anyag kerüljön a betonba.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben