Magaságyás réteges feltöltésére is kiválóan alkalmas a termőföld

A magaságyás kialakítása kapcsán alapvető fontosságú, hogy megfelelő rétegrendet alakítsunk ki termőföldből.

Termőföld a magaságyásban

A magaságyás kialakításának megvannak a maga szabályai. Teljesen mindegy, hogy miből építjük vagy hová, ezáltal állhat a díszkert kellős közepén vagy egy teraszon, készülhet téglából, zsalukőből, netán térkőből, a lényeg az, hogy az ideális funkció betöltéséhez megfelelő termőföldet, illetve ahhoz igazított rétegrendet kell alkalmazni. Merthogy a jól működő magaságyáshoz elengedhetetlen a többféle termőföld használata, az alábbiakban pedig el is mondjuk, hogy miért, illetve milyen rétegeket fontos kialakítani ahhoz, hogy már az első évben rengeteg saját zöldségünk és gyümölcsünk lehessen.

Az első két réteg kihagyható

Lényeges tudnivaló a magaságyás kapcsán, hogy a legtöbb esetben három- vagy ötrétegű típusokat különböztetünk meg belőlük. Általában azokon a helyeken használatos az ötrétegű megvalósítás, ahol sok a kerti hulladék, a lassan és gyorsan korható szerves anyagok, hiszen egy nagyobb ágyásban kifejezetten sokat eltüntethetünk ezekből. Emiatt elsőrétegként általában nehezen korhadó, fás szárú kerti hulladékokat, faágakat, leveleket szoktak alkalmazni, majd utána arra rá a gyorsan korhadó zöldhulladékot teszik, így például a lenyírt pázsitot vagy a frissen megmetszett lágy szárú növények maradékát.

Magaságyás réteges feltöltésére is kiválóan alkalmas a termőföld

Ez a kialakítási rend a szakirodalmak szerint azért előnyös, mert így a magaságyásnak lesz utánpótlása a tápanyagok tekintetében, de valójában ezt rengetegen vitatják, hiszen ha keletkezik is értékes anyag ilyenkor, az valójában megmarad az ágyás alján, és az eső csak még mélyebbre mossa. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az első két réteg nyugodtan kihagyható, és az sem a legszerencsésebb, ha csak azért tömjük ki az alját mindenféle növényi hulladékkal, hogy így spóroljunk, hiszen ezek a rothadás során összeesnek, és az ágyás folyamatosan egyre mélyebbre süllyed, ami folyamatos utántöltést igényel.

Három termőföld réteg tökéletesen elegendő

Hogy kiváló termésátlaggal rendelkező magaságyásunk legyen, ahhoz többnyire a legfelső három réteg megfelelő eloszlása a legfontosabb. Azonban mindhárom – általunk is forgalmazott – termőföldtípus esetén oda kell figyelni arra, hogy melyiket és pontosan hová helyezzük el.

A helyes kialakítás során a legalsó felület a hagyományos termőföld lesz. Felesleges ide darált, tisztított vagy különféle segédanyagokkal kiegészített típusokat válogatni, hiszen ez a réteg gyakorlatilag két funkciót tölt be:

  • biztosítja a megfelelő vízelvezetést, azaz nem engedi a víz felhalmozódását és a medenceeffektus létrejöttét;
  • megemeli az ágyás földszintjét, hogy ne kelljen mélyre hajolnunk növényeink gondozásához.

Természetesen ez a réteg lehet otthon talált kerti föld, gyeptégla, vagy bármilyen rossz minőségű, de tiszta föld, azonban igazán jó döntést a normál termőföld jelenti. Ezzel igyekezzünk úgy dolgozni, hogy a maradék két rétegnek nagyjából 10-10 centiméter jusson még.

A második szint ennek megfelelően az egész ágyás lelke lesz, egy tápanyagokban rendkívül gazdag, legalább 10 centiméteres földszakasz, amibe a növények gyökerei eljuthatnak és elég sok összetevőt nyerhetnek ahhoz, hogy egész szezonban egészséges zöldségeket és gyümölcsöket teremjenek. A kérdéses réteg kialakításához komposztált vagy trágyázott, esetleg a kettő keverékéből összeállított termőföldet alkalmazzunk. Ezt a földtípust itt bátran elteríthetjük önmagában, nincs szükség keverésre, hiszen nem közvetlenül ebbe ültetjük majd növényeinket.

Ezt a feladatot a legfelső réteg látja majd el, ami ismét normál termőföld lesz, de annak egy darált változata, amivel rendkívül könnyű dolgozni mind az elterítés, mind a dugványozás, mind a palántázás tekintetében. Ezzel is legalább 10 centiméteres sávban gondolkozzunk, hogy a zöldségek és gyümölcsök gyökérzetének jelentős része ezen a szinten maradjon, de eljusson az alsóbb rétegekbe is. Ilyen kialakítás mellett évekig nem lesz gondunk magaságyásunk termékenységével.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben