Kavicsot a kertbe? Így lehet látványos a végeredmény!

Hogy meglévő kertbe vagy egy kertépítéskor haszontalan ömlesztett termék a kavics? Nagyobbat nem is tévedhetnénk!

A kavics alkalmazása kertépítéskor

Kis túlzással kijelenthető, hogy a kavics használata kifejezetten háttérbe került, ha a kerteket vesszük figyelembe. Míg korábban sokkal gyakrabban találkozhattunk ilyen típusú ömlesztett anyaggal – nem csak a bejáró tekintetében –, addig manapság gyakran népszerűbbek például a bazalt vagy a murva, illetve a különféle terméskövek. Azon túl, hogy ezeknek a kőzettípusoknak az erényeit – különösen az esztétikai értékeit – elvitatnánk, az alábbiakban arról próbáljuk majd meggyőzni az olvasókat, hogy a kavics is kitűnő választás lehet abban az esetben, ha ideális díszítést vagy burkolási felületet szeretnénk kertünkben.

A Békás Logistic kínálatából piacvezető áron megvásárolható kavics például kiváló alternatíva abban az esetben, ha díszkertünkben olyan szabálytalan alakzatú területeket szeretnénk burkolni ezzel az ömlesztett anyaggal, ami egyszerre olcsó, gyorsan lefektethető és egyszerűen alkalmazható. Nagyszerű alternatíva kötött formájú kertekben is, de akkor sem hagy minket cserben, ha egy adott formavilágot hangsúlyoznánk vele, esetleg más felületkialakítással együtt alkalmaznánk, hiszen kitűnő például téglával vagy kőburkolattal együtt.

Rendkívül tartós és nagyon látványos felületek alakíthatók ki a segítségével, általános gondozása pedig mindössze abból áll, hogy néha ki kell gyomlálni belőle a gazt, esetleg lemosni, ha nem esett volna elegendő eső, süllyedés esetén pedig pótolni vagy visszarendezni, de ez minden. Amennyiben díszkertbe keresünk látványos és egyben kellemes összhatású felületet – ami egyben még hasznos is –, akkor a kavicsnál jobb alternatívát nehezen lehetne elképzelni.

Milyen kavicsot válasszunk a díszkertbe?

Ma már ömlesztett termékként nagyon sokféle típusú kavics közül válogathatunk. A legkülönfélébb színű, méretű és stílusú megoldások várnak ránk, melyek értelemszerűen változatos helyeken és helyzetekben alkalmazhatók, így nemcsak egy építkezéskor tehetnek jó szolgálatot, hanem példának okáért díszkert építésekor egyaránt. Léteznek egyszerű szürkés, barnás, rózsaszínes, vöröses, de még szürkés-fehéres megoldások is, hogy az emberek mindig megtalálhassák a számukra leginkább megfelelőt. Természetesen formájuk és nagyságuk szintén rendkívül változatos lehet, ezáltal találunk köztük egészen apró, már-már cukorborsó méretű típusokat, kerekdedeket, de olyanokat is, amelyek éles, szögletes kőtörmelékek.

“Amikor

Az egyik legszebb, leginkább sokoldalú és mindemellett megfizethető alternatíva a kavicsok között az úgynevezett kulé kavics, aminek főként osztályozott típusa rendkívül látványos összhatást tud kelteni gyakorlatilag bármilyen stílusú kertben. Az ilyen típusú ömlesztett anyag nagyon sokféle színben pompázik, fehéres, szürkés, barnás, pirosas árnyalatok egyaránt megtalálhatók benne, tehát igazi tarka összképet képvisel. Emiatt különösen látványos, jól kiegészíti az örökzöldeket, a virágzókat, de természetesen akkor sem vall kudarcot, ha esetleg kaspóban vagy dézsában alkalmaznánk, esetleg valamilyen speciális kertet – például kaktuszost vagy mediterrán hangulatú övezetet – szeretnénk kialakítani.

A talaj előkészítése a kavics elterítése előtt

Ha elhatároztuk, hogy kavicsot szeretnénk alkalmazni a kertben, mint díszítés vagy hasznos felület, akkor nagyon fontos lehet hozzá a megfelelő előkészítés. Mert valamennyi ömlesztett termék esetében lényeges az erőteljes fundamentum kiépítése, ami a kavicsnál különösen azért elhanyagolhatatlan, mert ellenkező esetben a nedves talajréteg – pláne esős időben és nagyobb terhelés mellett – könnyedén elnyelheti, ami folyamatos pótlást tesz szükségessé. Ezért lényeges, hogy a kavicságy alapja legyen mindig szilárd, ellenben a vízáteresztés tekintetében se valljon kudarcot. A legjobb, ha a kavicsot egy olyan gödörben helyezzük el, aminek az alját geotextíliával béleltük ki, ami a süllyedést és egyébként a gazosodást is megakadályozza, a nedvességet viszont hatékonyan átengedi.

“A

A kavics esetében legalább 8-10 centiméter mély fundamentum szükséges ahhoz, hogy kellően stabil felület képződhessen. Ez díszítés esetén lehet némileg keskenyebb, de például járdaként alkalmazva lényeges ez a méret, egy autóbeállónál pedig bátran elkalandozhatunk a 15 centiméteres mélységig is. Természetesen létezik más alternatíva, így például kiváló megoldás – és némileg olcsóbb –, ha a kiásott fundamentumot sóderrel töltjük fel, és csak a felső rétegnél alkalmazunk kavicsot. Bármelyik megoldás mellett döntünk, a szegélyezésről mindig gondoskodjunk, hogy a kavics oldalirányban se tudjon kimozdulni a helyéről.

Hogyan és mivel terítsük el a kavicsot?

A kavics elterítése mindig fizikai munkát, ezáltal jó erőnlétet, illetve természetesen megfelelő szerszámokat igényel. Rengeteg időt spórolhatunk, ha a kavicsot a felhasználási helyéhez a lehető legközelebb deponáljuk le, ami különösen zsákos vásárlás vagy kisebb mennyiség esetén oldható meg a legkönnyebben, hiszen így nem kell méterekről a helyére talicskázni az ömlesztett terméket. Konkrétan a kavicsot díszkerti kialakítás esetében nem kell döngölni, ezáltal odafigyelni például a rétegezett kialakításra, vagy arra, hogy méretek szerint válogassuk, osztályozzuk még az építés során.

A helyére borított kavics esetében egyszerű lapáttal tudjuk a legkönnyebben elteríteni az ömlesztett terméket, gondosan ügyelve arra, hogy mindenhová nagyjából ugyanolyan mennyiségben kerüljön belőle. Nyilván lapáttal nem lehet kellően egységes talajt kialakítani, így hasznos kiegészítő lehet ilyenkor egy vasgereblye, amivel gondoskodjunk róla, hogy a kellően egyenletes felülethez legalább 3-5 centiméter vastagságú fedés tartozzon. Hogy mekkora lesz a kavicsos felület anyagigénye, az mindig annak a függvénye, hogy milyen fundamentumot készítettünk, illetve mekkora szegélyt állítottunk hozzá. Átlagosan azonban elmondható, hogy egy 20 négyzetméteres területhez – kizárólag díszítés esetén – a 0,7-0,8 köbméternyi kavics általában elegendő mennyiség.

A kavics kombinálhatósága

A kavics azért nagyon kedvelt ömlesztett termék a díszkertben, mert könnyed és egyszerű kialakíthatósága mellett rendkívül jól kombinálható más anyagokkal, akár konkrét burkolóelemekkel is. Alkalmazásával nagyon hatékonyan meg lehet törni például a térkövek vagy más egyéb szilárd talajtakaró elemek által sok esetben felmerülő, gyakran kellemetlen látványvilágot képviselő zord és unalmas összhatást. Elegendő csak felhozni példaként egy kavicságyat, ahol a kombinálhatóság nagyon sokszínű megoldásokkal párosulhat.

“A

Példának okáért egy ilyen felület kialakítható különféle kőlapok, vagy mondhatni lépegetők alkalmazásával, melyek köré vékony rétegben kavicsot helyezhetünk el, ami egyszerre látványos, nem feltétlenül szokványos, miközben a kőlapokat alkalmazhatjuk járdaként, de akár az egész felület is ideális lehet ebből a célból. A kavicsot ráadásul kiválóan lehet kombinálni bármilyen anyaggal, így akár még téglával vagy fával, konkrétan deszkapadlókkal is, ami olyan hatást kelthet, mintha egy óriási kavicsmezőn alakítottunk volna ki magunknak egy keskeny átkelőt.

A különféle anyagok között gyakran jótékony kontraszthatás jöhet létre, így például a gránittal is kiválóan kombinálható a kavics, sőt kifejezetten változatos felületet lehet kialakítani belőle ilyen formában. A növényeket pedig még szóba sem hoztuk! A kavicságyba ültetett növények erős mediterrán, tengerparti, de esetenként akár hegyvidéki hangulatot is kelthetnek, mindez csak a megfelelő fajta kiválasztásán múlik.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben