Kavicságy készítése házilag

Hogy miként kell kavicságyat készíteni házilag a saját kertünkben? Aktuális cikkünk erre a kérdésre ad választ!

Így készíthetünk kavicságyat

A kerti munkálatoktól sokan hajlamosak megijedni, mert többségük idő- és pénzigényes folyamat, sőt mi több, a földmunka miatt rengeteg energiát is igényel az emberek részéről. Mivel azonban itt az ősz, idén is elérkezett az ideje annak, hogy nem kánikulában, hanem sokkal kellemesebb közegben lehessen elvégezni bizonyos kerti teendőket, mint amilyen például a régóta áhított kavicságy kialakítása, ami sok esetben egyáltalán nem csak esztétikai szerepet tölt be saját zöldövezetünkben. Bár ebben a formában sem elhanyagolható, azonban az esztétika mellett gyakran lényegesebb a kavicságyak esetén a hatékonyság, a hasznos felület kialakítása, hiszen segítségével könnyebb felvenni a harcot a sárral is, hogy csak egyetlen előnyös tulajdonságát emeljük ki a sok közül.

Az elszántság, a pontos tervezés és a sok erő mellett a kavicságy elkészítésének az egyik, ha nem a legfontosabb eleme minden kétséget kizáróan a Békás Logistic kínálatából is megvásárolható kavics. Jó minőségű kulé kavics nélkül ugyanis értelemszerűen nem lehet megfelelő kavicságyat kialakítani, azonban az alábbiakból csakhamar kiderül, hogy ez közel sem minden, amit tudnunk kell az ilyen típusú kerti megoldásokról. A kavicságy ugyanis közel nem arról szól, hogy kiásunk egy gödröt vagy egy árkot, majd abba kavicsot szórunk. Bár láthatóan erről van szó, valójában azonban ennél sokkal összetettebb megoldásról beszélünk, és amennyiben nem hinnénk el, az alábbiakban lépésről-lépésre áttekintjük, hogy miként kell kialakítani egy kavicságyat, azaz honnan indul és hová tart a komplett folyamat.

Az első lépés mindig a tervezés

Ha eldöntöttük, hogy kavicságyat akarunk kialakítani a kertben, akkor az első lépés minden esetben a tervezés lesz. A legfontosabb ezen a téren a leendő kavicságy helyének meghatározása, azaz hová szeretnénk majd telepíteni ezt a létesítményt, hiszen ez gyakorlatilag minden olyan későbbi kérdésünket megválaszolja majd, ami fontos lehet. Példának okáért az, hogy milyen színű, formájú, jellegű és fajtájú kavicsot válasszunk? A legtöbben ugyanis általában a kulé kavics mellett döntenek, ami egy igazán sokfunkciós ömlesztett anyag ezen a téren, mondhatjuk a legideálisabb erre a feladatra, de mellette megannyi más díszkavics is elérhető, és nem kizárt, hogy olyan helyet választunk, ahol a kulé pont nem lesz megfelelő alternatíva.

Sok választási lehetőség van, így nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a megfelelőt válasszuk ki.

Érdemes figyelembe venni a kavicságy kiterjedését már ilyenkor, hogy nagyvonalakban milyen sok ömlesztett termékre lesz szükségünk – hiszen 15-20 köbméternél már egyáltalán nem mindegy az árcédula sem. Ezen felül figyelembe kell venni a kavicságy környezetét, hogy harmóniában lesz-e a környező növényekkel, egyáltalán lesznek-e növények a kavicságyon belül, ami azért fontos, mert sokan alkalmazzák a kavicságyat valóban csak esztétikai jelleggel. Ilyenkor mondhatni térelválasztóként működnek, egyfajta határként a kert és a kocsibeálló között vagy a kert és a játszótér vagy sütögető elválasztásaként. A határ a csillagos ég, a kavicságy minden olyan helyen ideális lehet, ahol a későbbiekben esetleg nehézkessé válhat például a fűnyírás, így például az autóbeálló keréknyomai közötti részeken vagy a ház és a kerítés közti szűk résen, ahol alig-alig, vagy egyáltalán nem fér el a fűnyíró. A kavicsból természetesen nemcsak ágyazatok, hanem egy sor más egyéb dolog is kialakítható, komplett járdák, sziklakertek, esőkertek és megannyi más egyéb dolog, aminek a kreativitásunk soha nem szabhat határokat.

A megfelelő kavics kiválasztása

Miután meghatároztuk, hogy hol és mekkora kavicságyat szeretnénk kialakítani, jöhet a kavics kiválasztásának folyamata. A kulé egy igazi Jolly Joker ezen a téren, de vannak, akik inkább speciális típust keresnek, legyen szó akár a színről, akár a méretről vagy éppen a formáról és a fajtáról. A legjobb, ha ehhez valóban megvizsgáljuk, hogy a kavics milyen környezetbe kerül, és annak a helynek milyen adottságai vannak, mert amennyiben a díszkavicsot a kert fókuszpontjába állítanánk, akkor érdemes lehet például olyan típus mellett dönteni, ami nem beleolvad a környezetébe, hanem inkább a belőle kialakult ágyazat alapjaiban elüt a környezetétől. Nyilván más a helyzet abban az esetben, ha valamilyen kerti elem kibővítését vagy hosszabbítását szeretnénk elérni vele, hiszen ilyenkor érdemes inkább ugyanolyan színt választani, vagy valami hasonló árnyalattal dolgozni.

A kerttervező szakemberek gyakran alkalmaznak ilyen kavicságyaknál a zúzalék vagy a kisebb szemcseméret mellett nagyobb sziklákat, így akár több száz kilós vagy több tonnás megoldások színesíthetik a kertet. Nyilván ez már egy következő szintet képvisel, itt inkább egyfajta kertészmérnöki alapokról kell beszélnünk, mert a nagyobb szikláknak nemcsak az ára nagyobb, hanem a logisztikai költségei is fejtörést okozhatnak. A legjobb alternatívát egyébiránt a folyami kavicsok jelentik – mint amilyen a kulé is –, hiszen a víz jellemzően kellemesen lekerekített formává változtatta őket, így akár zöldövezetben, akár tóparton, sőt akár kispatak partján is nagyon szépen megállják a helyüket. Akár mezítláb is jól lehet lépkedni rajtuk – szemben a zúzott kövekkel, amelyek bár jobban ülepednek, ellenben nem olyan mutatósak és mezítláb is nehéz élvezni rajtuk a közlekedést.

Mennyi kavics kell a kavicságyhoz?

Ha kiválasztottuk a megfelelő díszkavicsot, a következő nagy kérdés minden esetben az, hogy mennyi kell belőle a leendő kavicságyba? Sajnos erre a kérdésre nem lehet megfelelően válaszolni. Fontos, hogy milyen típusú, mennyire ülepedő kavicsot választottunk, egyáltalán milyen mély alapba helyezzük el. Mivel a kavicságyak rendszerint inkább esztétikai jelentőséggel bírnak, ezért nincs szükség nekik fundamentumrétegre, közvetlenül alkalmazhatók a talaj kiásását követően a kívánt vastagságban. Érdemes úgy vásárolni, hogy a leendő kavicságy méretei – szélesség, hosszúság és mélység – a rendelkezésünkre állnak, és ez alapján leadni a rendelésünket, hiszen a szakemberek ilyenkor biztosan tudnak majd segíteni nekünk abban, hogy hány köbméter sóderre lesz szükségünk.

A kavicságy kivitelezése

A kavicságy elkészítése rendszerint nem egy túlzottan nehéz feladat. Ha a tervezés alapos volt, akkor gyakorlatilag nincs más dolgunk, mint kimérni a kérdéses területet, majd a kívánt mélységben kiásni a leendő ágyazat helyét. Érdemes ezzel párhuzamosan lerakni egy réteg fóliát vagy geotextíliát, amivel könnyedén elkerülhetjük, hogy a kavicshalomban gyomnövények és egyebek telepedjenek meg. A geotextília akkor jó választás, ha fontos, hogy a kavicságy áteressze a vizet, míg a fólia akkor lehet hasznos, ha éppen a víz elvezetése a cél.

A geotextília a víz elvezetésére a megfelelő választás.

Amennyiben növényeket is ültetnénk a kavicságyba, a geotextíliát vagy a fóliát csak egyszerűen vágjuk ki ott, ahol a növény lesz, ez tehát soha ne akadályozzon minket az ültetésben. Érdemes itt odafigyelni arra, hogy milyen típusú növényt választottunk, hiszen mindegyiknek megvan a maga mérete és helyigénye, amit az elhelyezéskor figyelembe kell venni. Ha kialakítottuk a kavicságy helyét, lefektettük az alábélelőt és elültettük a növényeket, akkor nincs más dolgunk, mint a díszkavicsot elteregetni a helyén. Ha több rétegben dolgozunk, ügyeljünk a rendre, egyéb esetben elegendő csak a megfelelő mennyiségben elteregetni, majd egy vasgereblyével eldolgozni a kívánt hatás érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!

Mire használható a 0-1-es kvarchomok?

2023-12-20
A kvarchomok egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, de rengetegen nem tudják, mire alkalmazható.

Gondot okoz télen a sár? Ezekkel az ömlesztett anyagokkal védekezhetünk ellene!

2023-12-10
A téli időszakban gyakran okoz gondot a sár? A megfelelő ömlesztett anyagok felhasználásával sokat tehetünk ellene!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben