Itt a tavasz, jöhet a homok a kertbe!

A tavasz az egyik legjobb időszak a kerti munkákhoz, különösen abban az esetben, ha homokkal kell dolgozni.

Mire használható a kertben a homok?

A homok egyike azoknak az ömlesztett anyagoknak, aminek nagyon sokféle felhasználási módja ismert. Közülük néhány kifejezetten gyakori és népszerű, mások azonban inkább kreatívabb megoldások. Különösen tavasszal azonban igencsak sokszor lehet szükség homok alkalmazására a kertben, hiszen bár gyakran nem látható formában, de rengeteg esetben indokolt az alkalmazása a legkülönfélébb helyzetekben, még olyankor is, amikor egyáltalán nem gondolnánk, hogy az adott problémát a homokkal lehetne megoldani a legkönnyebben.

A Békás Logistic kínálatából megvásárolható homok ugyanis ritkán van a felszínen és kap olyan hangsúlyos szerepet, mint példának okáért a murva, ami kifejezetten felületképző hatással büszkélkedhet. Kevesen tudják, de az alábbiakban elmondjuk majd, hogy gyakran maga a homok is ideális lehet felületképzésre, még ha nem is nevezhetnénk ezt a formáját hétköznapi alkalmazásmódnak. Ettől függetlenül a homokra sokkal több alkalommal szükség lehet a kertben, mint azt elsőre gondolnánk. Hogy milyen esetekről van szó? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb alternatívákat, amikor tavasszal szükséges lehet kisebb vagy nagyobb mennyiségű homokra bizonyos munkálatok kivitelezéséhez. Lássuk a lehetőségeket!

Kerti utak

Már a bevezetőben azt ígértük, hogy hétköznapinak nem nevezhető felhasználási módokra is kitérünk a homok kapcsán, így rögtön itt egy mediterrán kertbe, vagy a tengerparti hangulat kedvelői számára különösen kedvelt megoldás, a homokból készült kerti út, ami felénk ritkán alkalmazott, sokak számára egyáltalán nem is ismert, márpedig Japánban teljesen hétköznapi, hogy a kerti járdák homokból készüljenek. Nem véletlenül, hiszen alapvetően egy nagyon kényelmes, jól járható felületet ad, ami különösen a nyári időszakban, mezítláb használva rendkívül kellemes érzet a talpnak, egy kicsit olyan, mintha a tengerparton járkálnánk, amit még a gyerekek is nagyon élveznek.

“A homok jól felhasználható például kerti utak kilpépítésére, ez nyáron például kifejezetten előnyös”

Adja magát a kérdés, hogy mindez csak száraz időben érvényes állítás? Hiszen a homok is képes sárosodni, azonban fontos kiemelni, hogy nem mindegyik, hiszen kétféle homok közül válogathatunk, így van a klasszikus bányahomok, illetve a szürkésebb jellegű folyami homok, amiről tudni kell, hogy gyakorlatilag a legapróbb szemű sóder, azaz egyfajta kavicstörmelék, melyből nem képződik sár még nagyobb vízmennyiség esetén sem. Nyilván a folyóvizet vagy a monszunszerű esőzéseket ez a típus sem szereti különösebben, de amennyiben a homokból készült kerti út megfelelően vízszintes kialakítású, mindemellett pedig szegéllyel is körbe lett véve, akkor nem lehet nagy probléma.

Térkövezés

Amennyiben nem szimpatizálunk a homokos járdával – amivel kapcsolatban ismét hangsúlyozandó, hogy a világ más részein kifejezetten általános –, akkor gyakran merül fel a térkövezés gondolata – nem véletlenül. Ezzel ugyanis a betonhoz vagy az aszfalthoz hasonló tartósságú, ámde azoknál sokkal látványosabb kialakítású felületek képezhetők, melyek nemcsak gyalogos forgalomra alkalmasak, hanem akkor is ideális választásnak bizonyulnak, ha például egy nagyobb forgalmú autóbeállót szeretnénk kialakítani. Megfelelő lerakás esetén ugyanis a térkövezett felületek rendkívül látványosak lehetnek, azonban itt is adódik a kérdés: hol van szükség hozzá homokra? Egészen konkrétan két helyen is!

Az egyik az ágyazat! A térköveket ugyanis valamilyen puha, mégis masszív, és ami ennél is fontosabb: vízáteresztő rétegbe kell elhelyezni. Gyakran alkalmaznak ehhez nagyobb szemű, 0-4-es sódert, vagy úgynevezett ágyazó murvát, melyek szintén jó alternatívának bizonyulnak, de leginkább csak a nagyobb méretű térkő-tömböknél. Amennyiben kisebb térköveket választanánk, akkor lényegesebb egy sokkal puhább és mondhatni flexibilisebb közeg hozzá. A homokot ugyanis eleve egyszerűbb vízszintes felületté alakítani, és könnyebben beleilleszthetők a térkövek úgy, hogy közben a hézagolással sem lesz probléma. Apró szemcsemérete ellenére pedig a folyami homok nagyon jól átereszti a vizet, így közvetlenül a térkő alatt kitűnő megoldás.

“A homok vásárlás szintén felmerül például térkövezés során”

Ez azonban még közel sem minden! A térkő ugyanis fugázást igényel, ami esetünkben azt jelenti, hogy a köztük elhelyezkedő alig néhány milliméteres rést fel kell tölteni valamivel, ami kellően tartós, mégis jó vízáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Erre tökéletesen alkalmas a folyami homok, ami gyakorlatilag kis kődarabkákból tevődik össze, ezáltal elég masszív ahhoz, hogy megtartsa a térköveket, és ne nyújtson alapot például gyomnövényeknek vagy más egyéb kellemetlenségeknek, legfeljebb csak mohásodás figyelhető meg rajtuk, ami egy idő után inkább patinássá teszi a felületet.

Homok a növényeknek

Bár a legtöbb növény általában normál földben vagy éppen tőzeges földben érzi jól magát, azonban vannak olyan típusok, amelyek inkább a homokosabb talajt kedvelik, vagy ültetésükkor szükség van arra, hogy bizonyos mennyiségű homok kerüljön a gyökérzetükhöz. A közhiedelemmel ellentétben közel sem csak a sivatagi növényekről van szó ilyenkor, éppen ellenkezőleg, hiszen példának okáért a szőlőtőkék ültetéséhez is fontos lehet a homok, mint ahogyan például olyan dísznövények ültetésekor, mint a pázsitszegfű, a bőrlevél, a dalmát gólyaorr, a vesszős köles, a piros árvalányhaj vagy a dohánygyökér. Természetesen valamennyi kaktuszféle is igényel némi homokot az ültetéskor, így erre mindig készüljünk fel, amennyiben ilyen növényeket vásárolunk és különös tekintettel akkor, ha ezeket szabadföldbe vagy nagyobb mennyiségben akarjuk elültetni.

Díszkerti alapanyag

Különösen a bányahomok – de bizonyos esetekben a folyami homok is – sok esetben nélkülözhetetlen alapanyag a díszkertekben. Nagyon fontos lehet olyankor, ha homokkedvelő növényzetet ültetünk, hiszen nehézkes olyan talajt kialakítani, ahol a homokos sajátosságok érvényesülnek, mert a növények jól tűrik, sőt igénylik a szárazabb közeget. Ugyanakkor nemcsak a növények szükségletei, hanem gyakran maga a díszkert is igényli a homokos megjelenést. Egy mediterrán kertben vagy egy kaktuszosban például rendkívül jól tud mutatni, ha ezeket a sivatagi vagy tengerparti növényeket nem zöld gyepszőnyeg vagy sóder, hanem laza homokos felület vesz körül, amit megfelelő kialakítás esetén még gyomlálni sem kell különösebben, hiszen kevés olyan gyomnövényünk akad, ami tiszta homokban képes tartósan megmaradni. A hatékonyság mellett tehát az autentikus megjelenés miatt is gyakran elengedhetetlen, hogy homok kerüljön a díszkertbe.

Játszótéri kellék

A gyermekes családok jól tudják, hogy a homokozók a legjobb szabadtéri játékok, ezért minden tavasszal szükség lehet arra, hogy a meglévő – még múlt nyáron bizonyára jól széthordott – homokozót felfrissítsük néhány zsák friss homokkal, vagy ha még nincs homokozójuk a gyerekeknek, akkor létesítsünk nekik egyet. A méret függvényében egy-egy ilyen létesítmény akár egy egész köbméternyi homokot is képes elnyelni – a kicsik nagy örömére természetesen. Fontos kiemelni, hogy a homok nemcsak mint homokozó funkcionálhat kiválóan, hanem egy komplett házi játszótér alatt nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen a puha anyagban – pláne 20-30 centiméteres vastagságban – a kicsik mezítláb is futkározhatnak jó időben, miközben egyfajta ütésálló felületként egyaránt képes funkcionálni hinták vagy csúszdák alatt. A homokozókba a jobb tapadás miatt a legtöbben általában folyami homokot visznek, azonban játszótér alábélelésre a bányahomok is ugyanolyan jól funkcionál.

“A homok egyik legmegszokottabb felhasználás otthoni célra a homokozók kialakítása”

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben