Ilyen ömlesztett anyagokkal korrigálható a földsüllyedés

A földsüllyedés korrigálásához elengedhetetlen a jó minőségű ömlesztett anyag. Hogy melyek lehetnek ideálisak hozzá?

A földsüllyedés korrigálására szolgáló ömlesztett anyagok

Kifejezetten aggasztó problémát jelent saját telkünkön a süllyedő föld. A kérdéses jelenség a lehető legritkább esetben jelentkezik előjelek, illetve feltárható háttér nélkül, melyeknek gyakran tudatában is vannak a tulajdonosok, azonban mégis csak akkor tesznek ellene valamit, ha már nagy a baj, tehát halaszthatatlan beavatkozásra van szükség.

A földsüllyedés hátterében rengeteg dolog állhat. A leggyakrabban a rossz vízelvezetés váltja ki a földrétegek megindulását, de alapvetően az elégtelen összetétel, a túl homokos talaj is problémákat tud okozni ebből a szempontból, ha valamiért az oldalirányú stabilitás váratlanul megszűnik, vagy földmunkákat végeztek a közelben. Gondot okozhatnak továbbá ezen a téren a korábban feltöltött területek is, hiszen sok esetben ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy milyen volt az eredeti talajszerkezet – még nagyobb a baj, ha rengeteg korhadó növényre, esetleg korabeli szeméttelepre töltenek rá –, vagy nem döngölik be megfelelően az új réteget.

Ilyen ömlesztett anyagokkal korrigálható a földsüllyedés

Bármelyik eshetőségről is beszélünk, a földsüllyedést a legtöbb esetben mindig korrigálni szeretnék a tulajdonosok, hiszen rengeteg kellemetlenséget okozhat egy magánterületen. Rendkívül fontos azonban előbb megállapítani, hogy folyamatos, vagy már megállt ülepedésről van-e szó, hiszen amennyiben a süllyedés nem áll meg, először fel kell tárni az okát, és megtenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az anomália megszűnjön, és csak ezt követően lehet visszatölteni a megsüllyedt régiókat. Hogy milyen ömlesztett anyagok alkalmasak erre, és melyiket mikor használjuk? Lássuk a lehetőségeket!

Homok

A homok önmagában szinte soha nem alkalmas arra, hogy a földsüllyedést korrigálni tudjuk vele, hiszen nem tud megfelelően szilárd réteget képezni a felszín alatt, bizonyos esetekben azonban mégis fontos lehet alkalmazni, méghozzá kötőanyagként. Példának okáért, ha szükségünk van egy jó vízáteresztőrétegre, amihez nagyobb kőzettípusokat, andezitet vagy bazaltot alkalmazunk, melyek a süllyedés megállítására alkalmasak, de rosszul ülepednek, nagy réseket hagynak maguk után. Ezek közé a homok ideális kötőanyag lehet, ha megfelelően bedöngöljük és bemossuk a szikladarabkák közé.

Sóder

A sóder már önmagában gyakran elegendő lehet ahhoz, hogy egy földsüllyedés során keletkező gödröt megfelelően kitöltsünk vele. Vegyes szemcsenagyság mellett kiválóan ülepedik, jó a vízáteresztő képessége, miközben döngölés után nagyon szilárd felület képezhető vele, ami a legtöbb esetben elegendő lehet ahhoz, hogy a megsüllyedt részek utólag ugyanolyan használhatók legyenek, mint a telek többi része. Egyedül a felületképzéshez lesz szükség némi termőföldre.

Termőföld

A termőföld a leggyakrabban alkalmazott megoldás abban az esetben, ha kisebb földsüllyedéseket szeretnénk visszatölteni. Önmagában is gyakran használják, de felületképzéshez szinte minden esetben szükségünk van rá, különösen akkor, ha füvesíteni szeretnénk a kérdéses közeget, hiszen a sóderben vagy a murvában nem marad majd meg semmiféle növény sem. Emiatt a süllyedt területeket minden esetben lényeges legalább 10-15 centiméter vastagon behinteni termőfölddel.

Bazalt

A bazalt egy rendkívül stabil kőzet, nem véletlenül alkalmazzák gyakran vasúti töltésekhez és útalapokhoz, hiszen amennyiben megfelelően leülepedett, szinte bármilyen réteget és bármilyen súlyt képes megtartani. Emiatt alkalmazzák sok esetben nagyobb kiterjedésű, vagy jelentős mélységű földsüllyedéseknél – sokszor rétegelt formában – annak érdekében, hogy a feltöltés ne tudjon ismét elsüllyedni.

Andezit

Az andezit hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a bazalt, emiatt földsüllyedések feltöltésekor egyfajta alapként alkalmazható. Homokkal kiválóan ülepedik, de önmagában is nagyon jól döngölhető, egyszerűen képezhető a segítségével homogén és tartós felület, amire sódert vagy termőföldet egyaránt elteríthetünk minden különösebb probléma nélkül.

Murva

A murvát bár elsődlegesen díszítő felületképzésre használják, a poros úti murvát azonban kiválóan lehet ilyen esetekben alapozásra használni. A bazalttal és az andezittel szemben az lesz az előnye, hogy a kisebb és a nagyobb szemcsék, valamint a murvapor miatt közel olyan hatékonyan ülepedik, mint a beton, vagyis egy földsüllyedés megakadályozására kiválóan alkalmazható. Mivel kellemesen fehér színe szinte mindenki szemében esztétikus hatást kelt, ezért akár osztályozott murvával kiegészülve, de látványos felületképzésre is felhasználható.

Darált beton

A darált beton már a nevével sem árul zsákbamacskát: használatával betonbiztos alapot tudunk kialakítani egy megsüllyedt földterületen. A korábbi betonszerkezetek ledarálásával nyert ömlesztett anyag a változatos méretű darabkáknak köszönhetően kitűnően tömöríthető, ezáltal a földsüllyedés ellen nagyon ideális választás, de felületképzésre nyilvánvalóan nem alkalmas. Homokkal bedöngölve, valamint termőfölddel terítve azonban garantáltan nem lesz vele probléma hosszabb távon sem.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben