Így készüljünk fel a sóder kiszállítására

Mielőtt sódert rendelnénk, soha ne felejtsük el az ömlesztett anyag érkezéséhez szükséges előkészületek biztosítását.

A sóder kiszállításának előkészületeiről

A sóder egy olyan ömlesztett anyag, melyre igencsak gyakran van szükség egy kertes háznál. Már eleve az építkezés során is elengedhetetlen, de a későbbiekben szintén sokszor kell rendelnünk kisebb-nagyobb mennyiségben, különféle típusokban. Ennek az oka nem más, minthogy ez az ömlesztett termék a betonozás egyik alapvető kelléke, ami mellett egy sor más esetben lehet szükségünk rá, példának okáért különféle fundamentumok kialakításakor.

Bármelyik eshetőség miatt is kell, nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a sóder kiszállítására, hiszen drasztikusan ronthatja a termék minőségét, ha hetekig vagy hónapokig áll a telkünkön a szabad ég alatt. A felkészülés pedig már azzal kezdődik, hogy megismerkedünk az ömlesztett anyag fajtáival, hiszen a Békás Logistic kínálatában is többféle sódertípus érhető el, melyek mindegyike más és más esetben alkalmazható eredményesen.

Hogy miként tudunk felkészülni a sóder kiszállítására, egyáltalán miért olyan fontos mindez? Lássuk a kapcsolódó tudnivalókat!

Miért kell előkészülni a sóder kiszállítására?

A kérdés jogos, és a válasz is csakhamar egyértelművé válik. Alapvetően két dolgot tudunk itt kiemelni a sorból, melyek közül az első és legfontosabb az, hogy ne romoljon az ömlesztett anyag minősége. Amennyiben úgy rendeljük ki a terméket, hogy semmiféle körülményt nem rendeztünk, nincs meg a helye, nincsenek meg a munkálatokhoz szükséges szerszámok vagy egyéb építőanyagok – például cement – zöme, akkor a sóder pár hét alatt jelentős minőségromláson megy keresztül, különösen a nyári időszakban, a nagy esők idején.

Ez azonban még nem minden, hiszen a sóder kiszállítása kapcsán magát a logisztikát is fontos lesz megszervezni. Arról van itt szó, hogy a megrendelt sóder függvényében egy nagy teherautó végzi majd a sóder szállítását. Győződjünk meg arról, hogy ez a jármű el tud jutni megfelelően a címünkre, ott rá tud fordulni a bejáróra, van helye mozogni, platót emelni és leborítani az ömlesztett terméket a platóról, mert bármiféle akadályról legyen is szó, azt mindig előre jelezni kell a kiszállítóknak.

A miértek kapcsán kiemelendő még, hogy a kiszállítás előtt azért kell, hogy meglegyen már a sóder helye, mert a deponálás során akár rögtön a helyére, vagy a felhasználási helyéhez a lehető legközelebb kerülhet lerakodásra az ömlesztett termék. Ha egy térkövezett bejáró fundamentumát tervezzük, akkor a kiszállításkor a sofőr könnyedén végig tudja teríteni a leendő alapban a nyers sódert, amit utána már csak el kell dolgoznunk, nem kell előbb a kert végéből behordanunk és így tovább. Magunknak is sokat segíthetünk tehát, ha alaposan megtervezzük és jól megszervezzük a sóderhez kapcsolódó logisztikai folyamatokat.

Milyen előkészületekre van szükség a sóder kiszállítása előtt?

Ezt minden esetben az adott munka határozza meg! Természetesen vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nincs szükség előkészületre, mert egyszerűen nincs mire előkészülni. Egy üres építési területen például ritkán okoz gondot a szállítás, vagy az, hogy nem tűnik el nagyon gyorsan – akár az alapban, akár egy feljáróban – a frissen kiszállított sóder. Más esetben azonban oda kell figyelni!

Már fentebb is említettük, hogy a szállításra fontos felkészülni! Ha olyan helyen lakunk, érdeklődjük meg az önkormányzatnál, hogy hány tonnáig közlekedhetnek teherautók az adott útszakaszon, vagy a mi utcánkban, ha pedig engedélyre van szükség, akkor azt minden esetben előre igényeljük. Lényeges lehet még továbbá, hogy a teherautó manőverezhetőségéhez kapcsolódó külső tényezők rendben legyenek.

Mire gondolunk itt? Például egy kellően erős bejáróra, mely kibírja a több tonnás szállítmányokat! Fontos a masszív behajtó is, hiszen egy 10-15 tonnás vagy még annál is nagyobb teherautó számára a füves talaj nem feltétlenül megfelelő a biztonságos közlekedéshez. Ha fák, bokrok vagy egyebek állják útját, esetleg nehezítik a teherautó érkezését, érdemes lehet gondoskodni a kivágásukról vagy a megvágásukról, hiszen a mi érdekünk is, hogy a megrendelt ömlesztett anyag a lehető legközelebb kerüljön a felhasználási helyéhez.

Az elhangzottakon felül vannak olyan munkafolyamatok is, melyekre előre felkészülhetünk a sóder kiszállítása kapcsán. Ilyen például, ha a sóder egy leendő bejáró, murvázott vagy térkövezett felület alapját adja majd. Leginkább a saját érdekünkben érdemes ilyenkor előre kiásni a fundamentumot, hiszen a szállító közvetlenül ebbe tudja beleborítani a megrendelt ömlesztett terméket.

Azt nyilván minden esetben az időjárás és a körülmények határozzák meg, hogy a teherautó teljesen be tud-e menni a kiásott alapba, és ott finoman elteríteni a sódert, hiszen ehhez gyakran 20-25 centiméter mély alapot kell ásni, de az ömlesztett anyag helye így is legyen kész, mire kiszállításra kerül. Nem kizárt ugyanis, hogy ezzel rengeteg kellemetlenségtől meg tudjuk óvni magunkat!

A zsákos sóder gyakran megfontolandó a kiszállítás előtt

Miután egyre nagyobb igény mutatkozott rá, a Békás Logistic kínálatában megjelentek a zsákos ömlesztett anyagok, így ma már lehetőség van sóder rendelésére ilyen formában is. Ha csak kisebb mennyiségű terméket szeretnénk, akkor ez a kiszerelés nemcsak kényelmesebb, hanem költséghatékonyabb alternatívának is tekinthető.

A zsákos sóder például akkor lehet jó döntés, ha mindössze néhány talicskányi ömlesztett anyagra van szükségünk. A különféle sódertípusokat ilyenkor 40 kilogrammos zsákokba csomagolva lehet megvásárolni, mindennek a legnagyobb előnye pedig, hogy bizonyos mennyiségen belül az autó csomagtartójában vagy egy utánfutón is lehetőségünk nyílik a szállításra. A zsákos megoldásnak hála ráadásul nincs kosz, nincs por sem az autóban, sem a kertben, hiszen az ömlesztett terméket elegendő ott kibontani, ahol felhasználásra kerül.

Amennyiben nem is annyira a szállíthatóság, mint inkább a mennyiség jelent problémát, akkor lehet jó döntés a Big Bag zsákos sóder választása. Ebben a formában közel egy köbméter ömlesztett termék szállítható ki a megrendelőhöz, méghozzá a legkülönfélébb szemcseméret társaságában. Ezt a kiszerelést minden esetben egy daruval kiegészített teherautóval lehet a helyszínre szállítani, ahol ugyanilyen módon kerülhet lerakodásra a zsákos termék, méghozzá szükség szerint – illetve a kínálkozó lehetőségek tükrében – a felhasználási helyéhez legközelebb eső ponton.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben