Így készítsük fel a tavaszra ömlesztett anyagból készült felületeinket

Közeleg a tavasz, így elérkezett az ideje, hogy felfrissítsük egy kicsit ömlesztett termékből készült felületeinket.

Az ömlesztett anyag minden tavasszal frissítést igényel

Alig akad olyan kertes ház, ahol ne lenne kisebb-nagyobb mennyiségben valamilyen ömlesztett termék, például murva, bazalt, andezit vagy éppen kavics, ami a közhiedelemmel ellentétben folyamatos gondozást igényel. Itt és most természetesen nem szükséges nagy dolgokra gondolni, azonban a tavasz közeledése minden esetben azt jelenti, hogy autófeljáróinkat, beállóinkat, járdáinkat vagy parkolóinkat egy kicsit felfrissítsük abban az esetben, ha a fenti anyagok valamelyikéből készültek. Hogy mit jelent ez valójában, mekkora befektetést igényel és mekkora brigádot kell hívnunk hozzá? Aggodalomra semmi ok, normál esetben sem nagy költségekkel nem kell számolnunk, sem azzal, hogy az egész rokonságot odacsődítsük napokig dolgozni, a frissítés folyamata extrém esetben is alig tart tovább néhány óránál, és egyedül is könnyedén el tudjuk végezni.

Tévedés ugyanis azt hinni, hogy egy murvás vagy bazaltos felület nem igényel semmiféle karbantartást vagy más egyéb beavatkozást. Még az olyan jó minőségű ömlesztett termékek is, mint amilyenek a Békás Logistic kínálatából megvásárolhatók, legalább a tavasz kezdetén szükségessé tesznek némi munkát, azonban nem véletlenül neveztük csak frissítésnek a folyamatot, hiszen közel sem tekinthető akkora beavatkozásnak, mint amikor egy új felületet kell kialakítanunk a semmiből, ami alapásással, többféle rétegrenddel, a szegélyek esetében betonozással és egyéb munkálatokkal jár. Lássuk tehát, hogy mit tegyünk azért, hogy ömlesztett anyagból készült felületeink a nyári időszakban teljes pompájukban tündökölhessenek.

Egy alapos átmozgatás nem csak az esztétika miatt fontos

Ami az első és legfontosabb teendőnk a tavasz közeledtével, ha ömlesztett anyagból készült felületünk van, nem más, mint egy nagyobb átmozgatás. Hogy ezt milyen alapossággal vagy mélységekig kell kiviteleznünk, azt minden esetben meghatározza a kérdéses felület állapota. Amennyiben például folyamatosan frissítjük, gereblyézzük vagy mozgatjuk, és ősszel is elvégeztük a szükséges teendőket, akkor a legtöbbször elegendő lesz egy erős vasvillával áthúzni azokat a pontokat, ahol egyenetlen, nem tudott megfelelően összetömörödni, túlzottan elszíneződött vagy gyomnövény nőtt bele.

“Egy

Természetesen vannak olyan esetek, amikor ennél sokkal alaposabb beavatkozásra van szükség, és nem elég csak a felszínt megkapargatni, illetve néhány centimétert átmozgatni, bizonyos pontokon előfordulhat, hogy 15-20 centiméteres mélységig is át kell forgatni az ömlesztett anyagot. Különösen az olyan tisztább termékeknél lényeges mindez, mint például a murva vagy a bazalt, melyek hiába ülnek össze és tömörödnek megfelelően, gyakori probléma, hogy kosz, föld és gyomnövények gyökerei szennyezik a felületet. Ez nemcsak az esztétika, hanem a felület stabilitása, a vízelvezetés miatt is komoly gond, sőt mi több, halmozódó, feltétlenül elhárítást igénylő kellemetlenség, hiszen a problémás vízelvezetés miatt olyan hibák jelentkezhetnek egy murvás felületen is, amire korábban egyáltalán nem gondoltunk volna.

Ha sok idegen anyag került bele, érdemes átmosni

Itt érdemes kiemelni, hogy vannak olyan esetek, amikor a felület egyszerű átforgatása nem elegendő, hanem át is kell mosni a kitermelt ömlesztett anyagot. Legyen ugyanis akár murvából, akár bazaltból, akár andezitből a kialakított felület, a rések közé könnyedén kerülhet föld – akár az autó kerekéről, akár gyalogos forgalomtól, akár fűnyírás során –, ami a mélyben megfelelő táptalajt nyújt a gyomnövények és egyebek számára. Amennyiben ez a probléma már esztétikailag is nagyon kellemetlen, vagy évek óta gondot okoz, akkor érdemes az érintett pontokon – különösen a sarkoknál, a szegélyeknél vagy a járdákkal összekötött helyeken – átmosni kicsit az ömlesztett anyagot.

Ezt soha nem szabad helyben végezni, hiszen ezzel csak beiszapoljuk a problémát. A leghatékonyabb, ha egy gereblyével és egy erős ásóval a kérdéses pontokon kimerjük egy nejlonra vagy egy zsákra az ömlesztett anyagot, majd erős vízsugárral kiáztatjuk közülük a földet. Miután teljesen átmostuk az egészet, utána visszatermelhetjük a helyére a már megtisztított anyagot, ami a legjobb módja annak, hogy tartósan, akár egy egész szezonra megszabadulhassunk a gyomnövényektől.

A gyomirtózást nem lehet túl korán elkezdeni

Itt lényeges kiemelni, hogy bár az ömlesztett anyag átmosása, illetve alapos átmozgatása egy nagyszerű alternatíva, azonban ha csak nem sikerült a teljes felületet ilyen módon lekezelnünk, akkor nem nyújt száz százalékos megoldást arra, hogy ne jelenjen meg ismét a gyom a kérdéses közegen. Emiatt sajnos, aki ömlesztett anyagban gondolkozik, az jobb, ha közelebbi barátságot köt a gyomírtóval, hiszen dacára a rendszeres frissítésnek és a megfelelő odafigyelésnek, bizonyos mértékben biztosan megjelenik majd idegen anyag a kérdéses felületen.

Ezért a gyomírtó használatát nem lehet elég korán kezdeni. A jó idő beköszöntésével ugyanis már a tavasz kezdetén elkezdenek csírázni a növények a mélyben, és ha kihajtásukat megelőznénk, akkor arra a gyomírtó idő előtti alkalmazása lesz a legjobb módszer. Ma már léteznek megelőző vegyszerek is, melyek hónapokig biztosítják, hogy semmiféle gyomnövény se tudjon megtelepedni az ömlesztett anyagban, ami nyilván csak akkor lesz tartható, ha nem éri újabb szennyeződés a felületet, például nem kerül friss föld a kövek közé, ami táptalajt adhatna a gyomoknak.

Mindig pótoljuk a hiányzó mennyiséget

Amit a tavasz közeledtével még mindenképpen érdemes megtenni azért, hogy ömlesztett anyagból álló felületeink szépek, frissek és mutatósak legyenek egész nyáron, az nem más, minthogy mindig gondoskodunk a hiányzó mennyiség pótlásáról. Merthogy az ömlesztett termékek folyamatosan süllyednek, ülepednek, forgalom függvényében pedig az autók kerekei is képesek olyan nagy mennyiséget elhordani, hogy az feltétlen pótlást igényel.

“Mivel

Szerencsére ma már egészen kis mennyiség esetén is tudunk gondoskodni az esetleges pótlásról, hiszen a legtöbb ömlesztett anyag, így a murva, a sóder vagy a bazalt például már zsákos kiszerelésben is kapható. Ezért, ha csak egy kisebb zsák vagy néhány talicska pótlás hiányzik, akár személyautóval is könnyedén haza tudjuk szállítani minden különösebb nehézség nélkül. A pótlás ráadásul nemcsak az egyenetlenség kérdését képes megoldani, hanem a felület friss, újszerű hatását is megtámogatja.

Még tavasszal célszerű javítani a szegélyeket

Ha igazán látványosan szeretnénk tartani ömlesztett termékekből készült felületeinket, akkor ahhoz elengedhetetlen a megfelelő kialakítás. Nyilvánvalóan a fundamentumot utólagosan már nem lehet orvosolni vagy javítani, ellenben a szegélyeket igen. Ha a szegélyezés hibás, akkor azon keresztül az ömlesztett anyag el tud szökni, a felület pedig soha nem tud egységesen ülepedni, illetve kellően egységes egésszé összeállni.

Ezért a nem megfelelő szegély minden esetben utólagos beavatkozást, javítást igényel. Ez különösen olyan esetekben fontos, ahol nem betonozott, hanem csak gyengébb állagú leásott szegélyek biztosították az ömlesztett termék megmaradását. Probléma esetén érdemes akár teljes egészében elölről kezdeni, mélyebbre ásni és betonozni a szegélyeket, hiszen csak így biztosítható, hogy a felület kellően össze tudjon tömörödni, ami nemcsak esztétikailag, hanem a hatékonyság tekintetében egyaránt nagyon fontos.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben