Így keletkezik az osztályozott sóder

Amennyiben minőségi betont szeretnénk keverni, a megfelelő szemcseméretű osztályozott sóder elengedhetetlen hozzá.

Az osztályozott sóderről

Az otthoni betonozás során rendkívül fontos figyelembe venni, hogy ne csak a megfelelő arányokat tartsuk be, hiszen bár nagyon lényeges, hogy mennyi vizet, cementet és sódert teszünk a masszába, azonban sokan nem figyelnek például az összetevők minőségére. Mivel a cement rendszerint zsákos formában érkezik, és a forgalomba engedett típusok kivétel nélkül megfelelnek az alapvető minőségi előírásoknak, ezért a vízre és a sóderre kell nagyon odafigyelnünk, de a kettő közül is inkább utóbbira.

Míg ugyanis a víz kapcsán elegendő annyit észben tartani, hogy például ne állott esővíz legyen, hanem friss csapvíz, addig a sóder kapcsán a minőségi beton alapfeltétele az úgynevezett osztályozott sóder. Hogy pontosan mikor is beszélhetünk osztályozott sóderről és miért nagyon fontos ilyen típust alkalmazni a megfelelő beton kikeveréséhez? Erre kerestük a válaszokat az alábbiakban!

Mit nevezünk osztályozott sódernek?

Az osztályozott sóder minden esetben a nyers, avagy már kibányászott sóder utókezelt változata, aminek részeként a natúr ömlesztett anyagot egy speciális rostákkal ellátott osztályozó gépbe teszik annak érdekében, hogy elválassza egymástól a kisebb-nagyobb szemcsenagyságú köveket, miközben az agyagtartalom is kiürül a sóderből. Erre azért van szükség, mert a különféle méretű sóder eltérő munkálatokra alkalmas, miközben az agyag kivonásának a jelentősége, hogy a megtisztított sóderből sokkal jobb kötőtulajdonságú beton készülhessen, mely nem repedezik meg és nem töredezik szét idő előtt. Az építőiparban jelenleg általánosságban négyféle szemcsenagyságban osztályozzuk a sódert. Ezek a 0-4, a 0- 8, a 0-16 és a 0-24 milliméteres típusok, melyek mindegyike eltérő árkategóriába sorolható, hiszen különböző mennyiségű utómunka szükséges az előállításukhoz.

Az osztályozott sóder egyben mosott is?

A sóder osztályozásához használt speciális rendszerező gépezet munkáját magas nyomású vízsugár segíti elő, mely gyakorlatilag teljesen képes kimosni a kőzetdarabok közti agyagot. Ennek megfelelően az osztályozott sódert egyben mosott sódernek is nevezzük, azonban fontos kiemelni ezen a téren egy alapszabály, ami a következő: minden osztályozott sóder mosott, azonban nem minden mosott sóder osztályozott is egyben.

Miért lényeges az osztályozott sóder a minőségi betonhoz?

Alapvetően két dolgot emelhetünk ki ennek a kérdésnek a megválaszolása kapcsán. Az első, hogy az osztályozott sóder az imént említett formában egyben mosott is, tehát nem tartalmaz agyagot, ami normál esetben akár drasztikusan leronthatja a cement kötésminőségét. Ennek jóvoltából idő előtt repedező és töredező betonfelületek képződnek, amit az osztályozás hiánya fokozhat. Merthogy a minőségi beton alapja, hogy a hozzá illeszkedő szemcsenagyságot válasszuk. Egy relatíve vékony betonfelülethez például értelemszerűen nem szabad nagy szemcséjű sódert választani, hiszen a legjobb minőség és az eltalált arányok ellenére is repedezés léphet fel. Ugyanez lesz igaz akkor is, ha a túl vastag betonba túl apró szemcséjű kavicsot teszünk, hiszen ilyenkor inkább a nagyobb kőzetdarabok lesznek azok, melyek masszívan és szilárdan tartják a megkötő masszát.

Mire való az osztályozás nélküli sóder?

Természetesen nemcsak osztályozott, hanem osztályozás nélküli sóder is van az építőiparban, azonban betonozáshoz ezt a magas agyagtartalom és az eltérő szemcseméretek miatt csak nagyon ritka esetben alkalmazzák. Éppen ennek a nagy agyagtartalomnak köszönhetően viszont kiválóan használható töltésre, hiszen rendkívül jól tömörödik és nagyszerű homogén felület készíthető belőle, emiatt nevezik sok helyen egyszerűen töltősódernek. A betonozást leszámítva nagyszerűen felhasználható utak vagy süllyedő földrétegek feltöltésére, kátyúzására és stabilizálására, sőt térkő burkolatok, házalapok, vagy járdák alá is.

Kattintson tovább alábbi sóder kinálatainkra:

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben