Így keletkezik az osztályozott sóder

Amennyiben minőségi betont szeretnénk keverni, a megfelelő szemcseméretű osztályozott sóder elengedhetetlen hozzá.

Az osztályozott sóderről

Az otthoni betonozás során rendkívül fontos figyelembe venni, hogy ne csak a megfelelő arányokat tartsuk be, hiszen bár nagyon lényeges, hogy mennyi vizet, cementet és sódert teszünk a masszába, azonban sokan nem figyelnek például az összetevők minőségére. Mivel a cement rendszerint zsákos formában érkezik, és a forgalomba engedett típusok kivétel nélkül megfelelnek az alapvető minőségi előírásoknak, ezért a vízre és a sóderre kell nagyon odafigyelnünk, de a kettő közül is inkább utóbbira.

Míg ugyanis a víz kapcsán elegendő annyit észben tartani, hogy például ne állott esővíz legyen, hanem friss csapvíz, addig a sóder kapcsán a minőségi beton alapfeltétele az úgynevezett osztályozott sóder. Hogy pontosan mikor is beszélhetünk osztályozott sóderről és miért nagyon fontos ilyen típust alkalmazni a megfelelő beton kikeveréséhez? Erre kerestük a válaszokat az alábbiakban!

Mit nevezünk osztályozott sódernek?

Az osztályozott sóder minden esetben a nyers, avagy már kibányászott sóder utókezelt változata, aminek részeként a natúr ömlesztett anyagot egy speciális rostákkal ellátott osztályozó gépbe teszik annak érdekében, hogy elválassza egymástól a kisebb-nagyobb szemcsenagyságú köveket, miközben az agyagtartalom is kiürül a sóderből. Erre azért van szükség, mert a különféle méretű sóder eltérő munkálatokra alkalmas, miközben az agyag kivonásának a jelentősége, hogy a megtisztított sóderből sokkal jobb kötőtulajdonságú beton készülhessen, mely nem repedezik meg és nem töredezik szét idő előtt. Az építőiparban jelenleg általánosságban négyféle szemcsenagyságban osztályozzuk a sódert. Ezek a 0-4, a 0- 8, a 0-16 és a 0-24 milliméteres típusok, melyek mindegyike eltérő árkategóriába sorolható, hiszen különböző mennyiségű utómunka szükséges az előállításukhoz.

Az osztályozott sóder egyben mosott is?

A sóder osztályozásához használt speciális rendszerező gépezet munkáját magas nyomású vízsugár segíti elő, mely gyakorlatilag teljesen képes kimosni a kőzetdarabok közti agyagot. Ennek megfelelően az osztályozott sódert egyben mosott sódernek is nevezzük, azonban fontos kiemelni ezen a téren egy alapszabály, ami a következő: minden osztályozott sóder mosott, azonban nem minden mosott sóder osztályozott is egyben.

Miért lényeges az osztályozott sóder a minőségi betonhoz?

Alapvetően két dolgot emelhetünk ki ennek a kérdésnek a megválaszolása kapcsán. Az első, hogy az osztályozott sóder az imént említett formában egyben mosott is, tehát nem tartalmaz agyagot, ami normál esetben akár drasztikusan leronthatja a cement kötésminőségét. Ennek jóvoltából idő előtt repedező és töredező betonfelületek képződnek, amit az osztályozás hiánya fokozhat. Merthogy a minőségi beton alapja, hogy a hozzá illeszkedő szemcsenagyságot válasszuk. Egy relatíve vékony betonfelülethez például értelemszerűen nem szabad nagy szemcséjű sódert választani, hiszen a legjobb minőség és az eltalált arányok ellenére is repedezés léphet fel. Ugyanez lesz igaz akkor is, ha a túl vastag betonba túl apró szemcséjű kavicsot teszünk, hiszen ilyenkor inkább a nagyobb kőzetdarabok lesznek azok, melyek masszívan és szilárdan tartják a megkötő masszát.

Mire való az osztályozás nélküli sóder?

Természetesen nemcsak osztályozott, hanem osztályozás nélküli sóder is van az építőiparban, azonban betonozáshoz ezt a magas agyagtartalom és az eltérő szemcseméretek miatt csak nagyon ritka esetben alkalmazzák. Éppen ennek a nagy agyagtartalomnak köszönhetően viszont kiválóan használható töltésre, hiszen rendkívül jól tömörödik és nagyszerű homogén felület készíthető belőle, emiatt nevezik sok helyen egyszerűen töltősódernek. A betonozást leszámítva nagyszerűen felhasználható utak vagy süllyedő földrétegek feltöltésére, kátyúzására és stabilizálására, sőt térkő burkolatok, házalapok, vagy járdák alá is.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

A homok- és kavicsgyártás folyamata

2019-07-12
A földrajzilag rossz fekvésű helyeken gyakori probléma a kavicshiány, amit sokszor gyártással próbálnak egyensúlyozni.

Kocsifeljáró térkőből vagy ömlesztett anyagokból?

2019-06-12
Ha tartós kocsifeljáró építésén gondolkozunk, a térkő, a murva, de a kulé kavics is jó lehet. Hogy melyiket válasszuk?

A kisgyermekes szülők nagy örömére már ehető homok is van

2019-05-12
Sok szülő rémálma, hogy gyermeke az önfeledt játék közben megeszi a homokot. Hamarosan azonban már ez sem lesz baj!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben