Így dolgozzunk nyáron az andezittel

Az andezit egy kimagasló tartóssággal rendelkező ömlesztett termék, amit főként a nyári időszakban alkalmaznak.

Nyári munka az andezittel

Különösen nagy fejtörést okoz a kertes házban élő autótulajdonosok számára a mindennapi közlekedés biztosítása, hiszen a füves bejárók az esősebb időszakokban komoly gondokat idézhetnek elő, a nagy sár miatt akár hetekre megnehezíthetik a ki- és bejutást. Különösen jellemző ez ősszel és télen, amikor jellemzően megnövekszik a csapadékhajlam, mindemellett pedig nem süt annyit a nap, illetve a nappali középhőmérséklet sem túl magas ahhoz, hogy a felszín kellően fel tudjon száradni hozzá. Ilyenkor mindig biztosítani kell valamivel a felületet, ami lehet egyszerű beton, aszfalt vagy éppen valamilyen ömlesztett anyag, ami sokkal természetesebb hatást kelt, illetve az aszfalthoz viszonyítva egészségesebb alternatíva is egyben. Ilyenkor jöhetnek szóba olyan termékek, mint a murva, a bazalt vagy éppenséggel az andezit, amit természetesen nemcsak beállók stabilizálásakor lehet alkalmazni, hanem megannyi más esetben is ideális választás lehet.

A Békás Logistic kínálatából elérhető andezit felhasználhatósága ugyanis rendkívül összetett és sokoldalú. Bár a murvához viszonyítva alapvetően kevésbé gyakran alkalmazzák, illetve ahhoz mérten akadnak úgymond korlátai, de ezeket leszámítva az andezit is egy rendkívül jól használható ömlesztett termék. Alkalmazhatóságát itt is nagyban befolyásolja a szemcsenagyság, de a hazánkban mondhatni standardnak tekinthető méretkategória rengeteg lehetőséget biztosít a vásárlók számára. Sokan azonban azért nem választják, mert nem ismerik annyira, ezért aktuális cikkünkben most szóba hozzuk, hogy valójában mi az az andezit, milyen munkálatokra alkalmas, és mire figyeljünk oda, amennyiben a nyári időszakban szeretnénk dolgozni ezzel az ömlesztett termékkel?

Mi az az andezit?

Az andezit egy olyan ömlesztett termék, amely teljes egészében természetes formában keletkezett itt a Földön. Egészen pontosan bolygónk kialakulásának idejére tehető a kora, hiszen egy vulkáni melléktermékről van szó, ami a kezdetektől kíséri az emberiség történelmét, hiszen az egyes civilizációk nagyon korán felismerték az andezitben rejlő lehetőségeket. Mivel vulkáni kőzetről van szó, az andezit jellemzően egykoron aktív vagy szunnyadó vulkánok közelében található. Sok esetben tufaként, oszloposan megkövült formában tárulnak elő, ami különösen nagy pozitívum, mert az andezitet ilyenkor könnyebb kitermelni és megfelelő módon feldolgozni.

Érdekesség, hogy az andezit nagyon sokféle színárnyalatban ismert, amelyek gyakran egymással párhuzamos formában találhatók – nem ritkán lemezes alakban. Ez annak az eredménye, hogy egykoron vulkanikus folyós magma alakította ki, méghozzá fokozatos kihűlés mentén. Az andezit még folyós formában ugyanis a vulkánkitörés során kerül a felszínre, méghozzá nagy mennyiségű szén-dioxid és hidrogén-szulfid kíséretében, amelyek robbanógázként viselkednek. Az andezit hazánkban is megtalálható, köszönhetően mindez annak, hogy a Kárpát-medencében egykoron jelentős vulkáni tevékenység folyt. Ennek mintegy 15 millió éve, aminek hatására rengeteg andezitlelőhely alakult ki. Érdekesség, hogy ezek zöme leginkább híresebb bortermő vidékeinken volt, így például Tokaj körül egykoron mintegy négyszáz vulkán aktivitásáról tudunk, ezért nem véletlen, hogy arrafelé különösen sok andezitbánya alakult ki.

Egy nagyon régóta és sok fajta színben megtalálható anyagról beszélhetünk az andezit neve alatt

Ezen felül az Északi-középhegységben, különösen Egernél és a Mátránál, de a Balatonfelvidék tanúhegyeinek a közelében, a Badacsonynál és a Somlónál szintén sok bazalt és andezit található. A legnagyobb magyar andezitbánya mégis ezektől függetlenül, Dunabogdánynál található.

Milyen munkálatokra alkalmas az andezit?

Mint ahogyan azt már fentebb is említettük, az andezit a felhasználhatóságot tekintve rendkívül sok lehetőséget kínál, ezt a tulajdonságát azonban minden esetben meghatározza a szemcsenagyság, ami ebből a szempontból nagyon mérvadó. Sőt, nemcsak a szemcsenagyság, hanem az alakiság is, hiszen az andezitnél különösen gyakori, hogy lapos, palaszerű formában aprítják, amivel az a cél, hogy például bizonyos burkolási munkálatok elvégezhetők legyenek, így például különösen népszerű lábazatoknál. Tartós és erős ömlesztett termék, ezért sok esetben az építkezésnél is szerepe van, sokszor használják fel kültéri lépcsők kialakításához, kandallókhoz vagy éppen medencéknél és tavaknál, sőt nem ritkán andezittel találkozhatunk terek vagy járdák burkolásakor.

Sok esetben kerül ki a bányából tömbösített formában is az andezit. A zúzás előtti állapotában akár komplett épületszerkezetekhez is alkalmazható, de tömbösített kerítéseknél is ideális. Nagyon kedvelt, mert kiválóan ellenáll a hőmérsékleti kontrasztoknak, éppen emiatt akár kerti sütögetők, sőt kályhák és kémények is rakhatók belőle, de alternatív felhasználási lehetőségei kis túlzással végtelenek, hiszen akár hűtőközegek is létesíthetők általuk.

A legtöbb lehetőséget azonban a zúzott, azaz ömlesztett anyagként árult andezit biztosítja a felhasználók számára. Ilyenkor nagyon általános például, hogy útépítéseken fundamentumként jelenik meg, de hétköznapi alkalmazásként jó választás bejárók, feljárók vagy parkolók esetén, sőt kisebb járdákhoz sem elhanyagolható választás. Nagy előnye, hogy kiváló ülepedőképességgel rendelkezik, így rendkívül tömör és tartós felületek alakíthatók ki vele akár még előzetes fundamentumok nélkül is. Érdekesség, hogy az andezitet azon túl, hogy alkalmazzák az üveggyártás területén, az ömlesztett terméket porrá őrölve teljesen természetes beton készíthető belőle, ami nagy szerepet kaphat még a jövőben a környezetbarát építőipari megoldások világában.

Mire figyeljünk, ha nyáron dolgoznánk az andezittel?

Az andezittel az esetek döntő többségében a nyári időszakban dolgoznak az emberek, és bár körülményektől függően egész évben alkalmazható, a legmelegebb hónapokban jellemzően többször kap szerepet. Különösen gyakori ömlesztett anyagként, így más állagával, illetve állapotával nem is nagyon foglalkozunk.

Alapvetően kijelenthető, hogy a nyári időszakban nincs olyan különösebb probléma, ami az andezit felhasználhatóságát befolyásolná. A munkavégzés egyetlen ellenfele az időjárás, illetve a részben ebből fakadó helytelen kialakítás. Arról van ugyanis szó, hogy az andezit lefektetéséhez és elterítéséhez száraz talajra van szükség, hiszen a munka jelentős részét többtonnás gépek végzik el. A velük való munka alapfeltétele pedig az, hogy kellően stabil alapon tudjanak dolgozni, hiszen az andezit segítségével kialakított felülethez nagyon lényeges a kellően mély árkolás, a fundamentum.

Szerencsére a nyáron történő alkalmazása semmilyen speicális felkészülést nem igényel

Ezzel pedig el is érkeztünk a kialakításhoz, hiszen akárcsak a murvánál vagy a bazaltnál, úgy itt is elengedhetetlen az, hogy a felülethez mérten legalább 20-30 centiméter mélyen sóderágyat vagy valamilyen más ömlesztett anyagból lévő alapot helyezzünk el az andezitfelület alatt. Ez lényeges a stabilitás miatt, valamint azért is, hogy a gyomnövények ne tudjanak már az első években megtelepedni benne, noha ezt a tulajdonságot rengeteg külső tényező befolyásolhatja. Ezen felül az andezitből kialakított felületek – például egy feljáró – esetén az oldalirányú akadályképzés is elengedhetetlen, így betonlapokkal vagy más módon kell biztosítani, hogy az andezit még döngölt formában se tudjon szétfolyni, ezzel egy sokkal stabilabb és tartósabb megoldás születhet.

Hangsúlyozandó, hogy optimális körülmények között az andezittel nemcsak nyáron, hanem az év minden időszakában lehet dolgozni, és miután nincs olyan kényes tulajdonsága, mint például a betonnak, ezért ideális talajszerkezet mellett akár még a legnagyobb kánikulában is könnyedén kialakítható belőle egy bejáró vagy egy parkoló.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben