Honnan származik és milyen jellemzői vannak az andezitnek?

Az andezit egy kedvelt ömlesztett anyag, melynek az útépítésben is nagy szerepe van. Lássuk, mit kell még tudni róla!

Mindent az andezit sajátosságairól

Az andezit azon túl, hogy a természet egyik fontos ajándéka, a vulkánkitörések melléktermékeként keletkezett, ennek megfelelően egy rendkívül egyedülálló magmás kőzetről van szó, mely ömlesztett anyagként nagy népszerűségnek örvend a kertes házak körül, de az útépítéseken egyaránt fontos szerepet kap.

Nagy előnye, hogy bárhol is alkalmazzák, egy teljesen környezetbarát alternatíváról van szó, mely nemcsak természetes, hanem egyben rendkívül tartós alapanyagnak nevezhető, amit nagyon széles körben alkalmaznak. Nemcsak az útépítésben vagy a lakóingatlanok körüli talajstabilizálás terén van nagy szerepe, hanem a legkülönfélébb iparágakban is találkozhatunk vele.

Amennyiben szeretnénk a ház körüli bejárókat, parkolókat vagy járdákat valamilyen jó minőségű alapanyaggal stabilizálni, a Békás Logistic kínálatából piacvezető áron elérhető, közvetlenül bányából szállított andezit kiváló választásnak bizonyul. Ha szeretnénk alaposan megismerkedni az ömlesztett anyag hátterével és tulajdonságaival, itt a remek alkalom.

Az andezit származásának története

A mesterséges anyagokkal ellentétben az andezit egy teljesen természetes kőzet, mely ilyen vagy olyan formában, de már a Föld kialakulásának kezdetétől itt van velünk, sokkal idősebb, mint az emberiség, így nem csoda, hogy fajunk már egészen korán nekilátott ennek a vulkáni mellékterméknek a széleskörű felhasználásához.

Egy olyan természetes anyagról van szó, amivel a legtöbbször korábbi aktív vulkánok közelében találkozhatunk. Gyakran találkozhatunk vele oszlopos formában, melyek akár a több méteres magasságot is elérhetik. Ez a tulajdonsága azért különösen előnyös, mert ilyenkor az andezit köveket lehetőség van szabályos kockákra osztani.

A kitermelés során a bányákban különféle színárnyalatok figyelhetők meg, melyek egymással párhuzamosan helyezkednek el, méghozzá lemezes formában. Ez a különleges összkép a vulkanikus folyós magma áramlásához, illetve fokozatos kihűléséhez vezethető vissza. Ennek köszönhető, hogy az andezitnek különféle színárnyalatai vannak, ami egyáltalán nem befolyásolja tartósságát és tulajdonságait.

Érdekesség, hogy az andezit java jellemzően vulkánkitörések során került a felszínre. Az ilyenkor keletkező robbanások az andezit sajátosságai voltak, hiszen nagy mennyiségben tartalmaztak szén-dioxidot és hidrogén-szulfidot, melyek robbanógázként viselkedtek bizonyos környezetben.

Az andezit felfedezése és tanulmányozása

Konkrétan az andezit felfedezésének ideje nem ismert, de az köztudott, hogy már az ókorban is használta az emberiség. Később azonban egyre átfogóbb vizsgálatok indultak a vulkáni kőzet kapcsán, így az első ember, aki alaposabban is elmerült az andezit tulajdonságaiban, és lejegyezte megfigyeléseit, az Christian Leopold von Buch, egy német geológus volt, aki az egész világot körbejárta, hogy többek között ilyen vulkáni kőzetet gyűjtsön.

Elsőként az Andokban, annak is a dél-amerikai hegyein találkozott andezittel, emiatt kapta a kőzettípus ezt az elnevezést. Ő állapította meg azt is, hogy az andezit vulkáni eredetű anyag, ami úgy keletkezik, hogy a kitörés során a felszínre emelkedő magma elveszíti a benne rejlő gázokat, valamint magas hőmérsékletének legjavát, miközben kihűl és megkeményedik.

Az andezit bányászata globális iparág. Különösen Olaszországban nagyon elterjedt, de óriási fejlesztések zajlanak a Kamcsatkán és a Kaukázusban, illetve más olyan régiókban is erőteljes fejlődés tapasztalható, ahol évmilliókkal korábban jelentős vulkáni tevékenység folyt.

Az andezit Magyarországon

Természetesen hazánkban is nagy mennyiségű andezitlelő hellyel találkozhatunk, hiszen évmilliókkal ezelőtt átfogó vulkáni hatások zajlottak a Kárpát-medence területén. Érdekesség, hogy nem is annyira a bányák, sokkal inkább a bortermelő vidékek tekintetében kerültek rendszerezésre, de így is átfogóan látható, hogy milyen sok régióban találkozhatunk ezzel a vulkáni kőzettel.

A kutatások szerint nagyjából 15 millió évvel ezelőtt Magyarország területén rengeteg óriási vulkán volt aktív, melyek rengeteg andezitlelőhelyet hagytak maguk mögött. A vulkáni tevékenység annyira heves volt, hogy például a Tokaji borvidéken korábban több mint négyszáz vulkán működött, melyek az egykori Pannon-tenger felszíne alatt törtek ki, így a láva olyan gyorsan megszilárdult, hogy megannyi különleges kőzettípus alakult ki.

Tokaj mellett rengeteg andezitet találhatunk az Északi-középhegységben, Egernél és a Mátránál, de a megannyi tanúhegy is utal rá, hogy a Balatonfelvidék régiójában is hasonló a helyzet. A Badacsonynál és a Somlónál például rengeteg bazalt és andezit jellemző, noha a legnagyobb hazai andezitbánya manapság Dunabogdánynál működik.

Az andezit alapvető tulajdonságai

Általánosságban elmondható az andezitről, hogy egy rendkívül kemény, akár 240 MPa nyomószilárdsággal rendelkező kőzet, mely porózus és sűrű struktúrával rendelkezik, olvadáspontja pedig akár az 1200 Celsius fokot is meghaladhatja.

A termék színét alapvetően meghatározza a szennyeződések mennyisége. Heterogén, általában szürke árnyalatú, mely néha már-már fekete. Foltok, válások és hullámok előfordulhatnak rajta, méghozzá zöldes árnyalatok társaságában, amihez vas-oxid társulása esetén vöröses, esetenként rózsaszínes hatás társul.

Érdekesség, hogy az andezit szennyeződése akár titán is lehet, sőt akár csilloghat is. Utóbbit a magas amfibol tartalom okozza, aminek köszönhetően gyakran nevezik vulkanikus üvegnek. Hasonló hatást vált ki a biotit is, mely szintén egy kevés csillogós élt ad a kőzetnek, amitől annak ragyogása nem is annyira üveges, mint inkább gyöngyház árnyalatú lesz.

Előfordulhat, hogy az andezit olyan meleg vagy forró vízforrások közelében található, aminek hatására úgynevezett propil képződik. Az ilyen helyről származó vasérc ritkán aranykeverékkel fordul elő, ami azt jelenti, hogy az így bányászott andezit sokkal értékesebb, mint a többi.

Az ömlesztett anyag egyik fő alkotóeleme még a szilícium-dioxid, mely a 10-es keménységi skálán 5 pontot ért el a mérések során. Ennek az alkotórésznek köszönhetően egy rendkívül erős, magas hőállósággal, tűzállósággal és savállósággal rendelkező anyag, ami a sűrűség tekintetében is kimagasló.

Az andezit fajtái

Az andezitnek alapvetően több fajtája van, melyeket elhelyezkedésük szerint két típusba sorolhatunk:

  • Az első a kiöntött, avagy a föld felszínén található effúzív kőzet.
  • A második a mély-, vagyis a földkéreg mélyén megtalálható, úgynevezett tolakodó kőzet.

Mindegyik andezittípus jórészt kristálytalan üvegből áll össze, és általában finom szemcsés szerkezettel rendelkeznek, tapintásuk azonban kifejezetten durva. Tartalmazhatnak továbbá plagioklázt, szarvast, földpátot és biotitot, valamint különféle ásványi szennyeződéseket.

Utóbbi tekintetében beszélhetünk bazaltos, albitos, kvarcos, kvarccal kevert, nefelines és xenolitikus andezitről is. Ezek az elnevezések és tulajdonságok ömlesztett anyagként nem fontosak, leginkább geológiai szempontból van csak jelentőségük.

Az andezit felhasználási lehetőségei

A felhasználhatóság tekintetében az andezit rendkívül széles skálát ölel fel, ezáltal rengeteg esetben lehet alkalmazni magas hatásfokkal. Ezt a tulajdonságát leginkább az határozza meg, hogy milyen formában, milyen méretben bányászták ki korábban.

Keskeny, lapos, födémszerű formájában például nagyszerűen felhasználható különféle burkolatokhoz, például lábazatok esetén. Mivel nagyon erős és tartós alapanyag, ezért építészeti tervezéskor is gyakran számolnak vele. Készülhet belőle lépcső, kandalló, de medencék díszítésére egyaránt hatásos, sőt sokszor belefuthatunk tereken, mint járdák vagy egyéb felületek és burkolatok.

A nagyobb andezit tömbök tökéletesek lehetnek épületek alapjaiként, de akár különféle épületszerkezetek kialakítására, tömbkerítések építésére is. Nagyszerűen ellenállnak a kimagasló hőtermelésnek, aminek köszönhetően akár kályhák, kémények egyaránt készülhetnek belőle, de természetes hűtőszekrények vagy hűtőközegek kialakítására szintén kiválóak.

A zúzott andezit a Békás Logistic által is forgalmazott ömlesztett anyag, melynek alighanem a legszélesebb a felhasználási köre a kőzet kapcsán. Rengeteg esetben alkalmazzák különféle útépítéseken, de bejárók, feljárók, parkolók és darabos járdák kialakítására egyaránt nagyszerű választásnak bizonyulnak, hiszen kimagasló ülepedőképességgel büszkélkedhetnek.

Kevesen tudják, de az andezitet nagy mennyiségben használják üveggyártáshoz, porrá őrölve pedig nagyon jó minőségű, tartós beton készíthető belőle. Teljes egészében természetes alapanyag, környezetbarát tulajdonságaiból fakadóan pedig még akkor is jó választás, ha például valamilyen vízzel, vagy emberi fogyasztásra alkalmas étellel és itallal kell érintkeznie.

Sok esetben találkozhatunk az andezittel kézműves termékként is, ezáltal gyakran faragnak belőle ajándéktárgyakat, korsókat, vázákat, de akár komplett munkalapokat is.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben