Ha tavasz, akkor földmunka! Ha földmunka, akkor termőföld, de mégis milyen?

A tavasz az egyik legideálisabb időszak arra, hogy földmunkát végezzünk, amihez elengedhetetlen a megfelelő termőföld.

Milyen termőföldet válasszunk tavasszal?

A tavasz rengeteg tekintetben jelenti az újrakezdést, a szabadban pedig olyan munkálatok elindulását, ami a nagy őszi esőzések, valamint a téli havazások és fagyok esetén félbemaradtak. Merthogy az időjárás az egyik legáltalánosabb sarokpont, ha a szabadban szeretnénk dolgozni, ezért teljesen általános, hogy tavasszal és nyáron van szükségünk a legtöbb termőföldre. Sokan azonban elképzelni sem tudják, hogy csak ebből az ömlesztett termékből többféle változat is elérhető. Ezzel a legtöbb megrendelő általában csak a vásárláskor szembesül, és rengetegen nem is tudnak azonnal dönteni, mert nem ismerik, hogy melyik típus pontosan milyen esetekben alkalmas, és milyen munkálatokhoz ideális választás.

Csak a Békás Logistic kínálatában például háromféle termőföld közül válogathatnak a vásárlók. Ezek mellett még természetesen további speciális változatok is léteznek, azonban ez a három típus nagy általánosságban képes lefedni mindent, amire csak szükségünk lehet egy földmunka során. Ezzel a kijelentéssel azonban bizonyára sokak dolgát még nem sikerült megkönnyítenünk, így összegyűjtöttünk néhány fontosabb tudnivalót ahhoz kapcsolódóan, hogy milyen földmunkák végezhetők el a tavaszi szezonban, milyen termőföld-típusokat válogathatunk és milyen célból, de kitérünk még arra is, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az igazán jó minőségű termőföld.

Milyen típusú termőföldek közül válogathatunk?

Mint azt már fentebb is hangsúlyoztuk, a piacon nagyon sokféle specializált termőföld létezik, melyek nem általánosak, hanem csak egy-egy bizonyos munkálathoz szükségesek, ezáltal ritkán van szükség rájuk jelentősebb mennyiségben. A legáltalánosabb ömlesztett anyagok ebben a tekintetben:

  • a hagyományos darált termőföld;
  • a komposztált és darált termőföld;
  • valamint a trágyázott, komposztált és darált termőföld.

Hagyományos darált termőföld

A normál termőföld általában az, amire a legnagyobb szükség szokott lenni tavasszal mind a ház körül, mind a nagyobb földmunkák során. Ez az ömlesztett termék ugyanis kiváló alternatívát képvisel, ha tereprendezésről van szó, így rézsüket vagy szintkülönbségeket kell kialakítani, de egy komolyabb füvesítés során szintén jó döntés. Utóbbi tevékenységhez azért szerencsés, mert nem túl erős földfelszín alakítható ki belőle, miközben darált jellegéből fakadóan nagyon egyszerűen eldolgozható, könnyű vele kézi erővel is egyenletes felületeket kialakítani. Ezen felül a hagyományos darált termőföld a legjobb ár-érték arányú ömlesztett anyag abban az esetben, ha például egy süllyedő talaj pótlásáról, mély gödrök vagy lyukak betemetéséről, illetve szintkülönbségek kiegyenlítéséről van szó.

Komposztált és darált termőföld

Amennyiben egy kicsit többre van szükségünk, mint a hagyományos termőföld, akkor annak komposztált és darált típusára van szükségünk, ami valójában nem célzott komposzt, hanem komposzttal kevert földőrlemény. Nagyszerű megoldás minden olyan esetben, ha jó minőségű, magas tápanyagtartalmú talajfelszín kialakítására van szükségünk, így például egy díszkertben kell kialakítanunk talajcserét, vagy fel szeretnénk frissíteni egy kicsit a kerti veteményest, esetleg magaságyások létesítéséhez akarunk földpótlást. Nyilván füvesítésre is alkalmas, azonban nem megkövetelt termék. Kiválóan alkalmazható önmagában, de a komposztra érzékeny növények esetén érdemes még jobban elegyíteni normál termőfölddel.

Trágyázott, komposztált és darált termőföld

Ez az a termőföld-típus, ami a tápanyagok tekintetében a legtöbbet kínálja a vásárlónak, hiszen a normál termőföldet ebben az esetben nemcsak komposzttal, hanem jó minőségű marhatrágyával is összekeverték. Ez az elegy bár nem minden növény számára ideális, bizonyos esetekben túl erős, azonban ha természetes módon akarjuk növelni kertünk talajának tápanyagtartalmát, hogy szebb zöldségek, gyümölcsök teremhessenek, illetve egészségesebb növények élhessenek otthonunk közelében, akkor fontos lehet alkalmazni. Különösen jó ötlet díszkertekben vagy haszonkertekben talajfrissítéshez – pláne már meglévő termőfölddel elegyítve –, de más egyéb esetben is megfelelő, ha lényeges a föld tápanyagtartalmának természetes módon való növelése.

Milyen esetekben lehet szükségünk termőföldre?

Bár a fentiekben több példát is hoztunk rá, érdemes azonban egy kicsit közelebbről is szemügyre venni, hogy milyen esetekben, milyen tavaszi munkálatok során lehet szükségünk termőföldre a kertben, illetve a ház körül?

A legáltalánosabb felhasználási mód a földmunka, aminek több szintjét, több típusát is elkülöníthetjük egymástól. Sok esetben alkalmaznak például termőföldet tereprendezéshez, illetve minden olyan esetben, amikor valamilyen mélyásáson alapuló munkálat során derül fény arra, hogy a kiemelt föld túl rossz minőségű, és nem lehet megfelelően visszatemetni például egy ülepítőt vagy egy csatornarendszert.

“Legyen szó tereprendezésről, vagy megsülyedt területek feltöltéséről, akár növények el- vagy átültetéséről, termőföldre szükségünk lesz.”

A termőföldet gyakran kell alkalmazni olyan helyeken, ahol a talaj megsüllyedt, egyenetlen vagy nagyobb lyukak és mélyedések találhatók rajta, de például egy nehezen járható vagy túlzottan kátyús földesút is új életre kelhet néhány köbméter termőföldtől, pláne abban az esetben, ha felületére más ömlesztett anyag, például murva vagy bazalt kerül. A töltőföld tökéletesen alkalmas ebből a célból, de füvesítésre és általános kertépítési munkálatokra is, mint amilyen például egy sziklakert, egy rézsű vagy egy kerti lépcső kialakítása.

Természetesen komplett talajfrissítéshez és talajcseréhez egyaránt jó megoldás valamennyi termőföld. Ilyen beavatkozásokra különösen akkor lehet szükség, ha a kérdéses felszín valamilyen okból kifolyólag szennyezetté vált, összetételéből fakadóan nem alkalmas semmiféle növény termelésére, esetlegesen túlterhelődött, kimerült és nincs idő az ugaroltatására.

Ezen felül nagy mennyiségű termőföldre lehet szükségünk akkor is, ha a kertben több dézsás növényt szeretnénk ültetni, vagy nagyobb cserepeket használnánk például törpetujákhoz vagy olyan lassú- és kisnövésű növényekhez, melyek nem igényelnek speciális virágföldet és egyebeket, elegendő számukra a normál darált termőföld, esetleg annak komposztált vagy trágyázott változata.

Honnan tudjuk, hogy jó minőségű a termőföld?

A termőföld minőségét számos tulajdonság befolyásolja, ennek megfelelően érdemes tisztában lenni azzal, melyek ezek a sajátosságok! A legalapvetőbb tulajdonság, mely a termőföld minőségének fokmérője, a tisztaság. Ha a termőföld nem tiszta, akkor nem lehet kellő bizonyossággal felhasználni mindenhol. Nyilván töltőföldnek bármilyen földtípus megfelelő, de ha a kertben, a ház körül alkalmaznánk, akkor ügyeljünk arra, hogy ne legyenek benne idegen anyagok. Hogy mit nevezhetünk termőföld esetén annak?

“Figyeljünk oda rá, hogy tiszta legyen a termőföld, idegen anyagoktól mentes, hiszen innen tudjuk, hogy magas a minősége”

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a mesterséges eredetű hulladékot, mint amilyen a műanyag, a vas vagy az üveg. Nyilvánvaló, hogy ezek az anyagok egy darált termőföldben nem maradhatnak benne – ha az valóban le lett darálva –, így ha ilyesmivel találkozunk, akkor ott akadnak kvalitásból fakadó problémák. Szintén minőségi aggályokat vet fel, ha a termőföldben növényi eredetű hulladék található, így például botok, levelek vagy egyéb növényi maradványok. Nyilvánvalóan egy-két levéldarab még nem a világ vége, de nagyobb mennyiségben ez is minőségbeli probléma, akárcsak az, ha a termőföld összeállt, agyagos, erősen darabos, hiszen ilyenkor vélhetően nem darált típust kaptunk, amivel nehézkes lesz dolgozni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen problémákat okozhat egy háznál a nem megfelelően tömörített sóder alapréteg?

2024-03-25

A sóder egy sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, amiből nagyszerű alaprétegek is kialakíthatók.

Mire való a sóderágy a gyakorlatban?

2024-02-19

A sóder egy nagyon sokoldalúan felhasználható ömlesztett anyag, így sóderágyként is gyakran alkalmazzák.

Járdakészítés betonból? Rengeteg ömlesztett anyag kell hozzá!

2024-01-19
A betonjárda elkészítéséhez sokkal több ömlesztett anyagra van szükség, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, hogy miért!
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben